Houdt zorg na uitvaart op?

Gaat zorg voorbij?

“Dank je voor de goede zorgen! Door de samenhang en regie konden we in alle rust de uitvaart ervaren. Het is boven verwachting gegaan.” Ik krijg dit mooie compliment van de opdrachtgever als we bij de uitgang van het crematorium staan.

We staan klaar om de bezoekers van de uitvaart de jas aan te reiken voor ze naar huis gaan. Zoals eigenlijk altijd bij mij gebeurt als ik dergelijke feedback krijg, komt er een ongemakkelijkheid over me heen.

In dit geval zegt de broer van de overledene die het tegen mij. Bij een uitvaart van een te jong gestorven vader enkele maanden geleden gaf zijn vrouw ook een soortgelijk compliment. Natuurlijk is het fijn als werk gewaardeerd wordt, maar het verbaast me ook.

Iemand bedanken?

Hoe kun je iemand bedanken die de uitvaart heeft verzorgd van je net gestorven lief of van je broer met wie je zoveel hebt meegemaakt? Ik reageer door “Dank u wel” te zeggen en: “Het was een eer er voor u te hebben mogen zijn; dank voor de samenwerking bij het regelen van de uitvaart.”

Sommigen mensen zal het een zorg zijn wat er met hun lichaam gebeurt na overlijden. Of die alles aan hun naasten overlaten. Soms levert dit onnodige onrust en onduidelijkheid op. Sommige mensen maken juist hun uitvaartwensen al vooraf bekend. Uiteraard bij naaste familie, maar ook door een levenstestament vast te leggen bij de notaris en/of een voorregeling met ons te hebben.

Sover of Bourgondisch?

Het biedt nabestaanden rust als zij weten wat de sfeer en wijze van de uitvaart moet zijn. Moet het sober, traditioneel, in besloten kring of juist Bourgondisch en feestelijk? Daarnaast speelt de aandacht in nagesprekken een rol. Is een herinneringsbijeenkomst of professionele verwijzing gewenst na de uitvaart? Vanzelfsprekend is het onze taak te ontzorgen, hoe de situatie ook is en de wensen zijn. Voor, tijdens en na de uitvaart!

Vanaf deze plaats een compliment voor zorglocaties op Schouwen-Duiveland. Zij geven als dat gewenst is, de laatste verzorging (wassen en kleden) van de overledene. Onlangs brachten we een overleden dame naar de gereedstaande rouwauto. Een goede vriendin hielp daarbij. Bij de deur werden we uitgeleide gedaan, compleet met erehaag en een gedicht op maat.

Nooit helemaal voorbij

Dan zijn we als professionals samen bezig er voor de nabestaanden te zijn. De zorg eindigt maar het is nooit helemaal voorbij!

Zorg daarom goed voor uzelf én uw naaste. Wilt u informatie, een nadere kennismaking of een gesprek over uitvaartwensen? Neen gerust contact met ons op.

Arjen van de Hee was uitvaartverzorger bij Yarden en vertelt over belevenissen in zijn werk.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies