De boom staat symbool voor het leven

Herinneren

Het is een mooie dag en we varen met een boot door de Utrechtse grachten. Om mij heen mensen die me nabij zijn. Aan degenen die het dichtst bij me zitten, vertel ik over mijn werk als humanistisch spreker bij uitvaarten.

Ik vertel hoe ik me afstem op de familie waar ik kom en hoe ik meebeweeg in hun belevingswereld terwijl ik tegelijkertijd gepaste afstand houd. Over hoe ik een tekst van de uitnodiging voor de uitvaartceremonie vaak combineer met de rode draad van het leven dat geëindigd is…

Als voorbeeld geef ik een tekst in eenvoudige Drentse bewoordingen:

De boom is een biezonder ding

Op zien verjoardag kreg e een ring

En is der ’t ende van de dingen

dan komp er nog herinneringen…

De betreffende familie spreekt liefdevol over de overleden vrouw van boerenkomaf die haar hart en haar huis altijd heeft opengesteld voor wie daar behoefte aan heeft.

De tekst van het In Memoriam pas ik daar op aan en door met taal en metaforen te spelen ontstaat een levendig geheel. Ik eindig tenslotte met:

…ben ik dit levensverhaal begonnen met het gedicht over de boom…

Wanneer ik de vergelijking met een boom aanhoud dan zou ik uit kunnen komen bij zo’n stoere zomereik die vaak op de boerenerven in Drenthe geplant wordt als ‘hout voor later’…  Het is

… een boom met een stevige basis doordat ze goed geworteld is

… zo’n krachtige boom waar je heerlijk tegenaan kunt leunen

… een boom waarvan het bladerdak je beschutting biedt

… een boom met takken die naar je uitreiken

… een boom waar je met gemak je naam in kunt kerven zodat je zeker weet dat je in haar hart zit

… een boom met hout voor later, zodat je je voor altijd kunt verwarmen aan haar herinneringen…

En dan ineens zie ik tranen opwellen bij een tafelgenoot... Mijn woorden hebben haar – onbedoeld – geraakt op een manier waar zij alleen zelf weet van heeft… We kijken elkaar aan en het is goed.

Herinneringen…

Natuurlijk, je kunt ze oproepen op bepaalde tijd en plaats en de manier waarop is voor iedereen anders. De één houdt ervan om het in gezelschap te doen, de ander prefereert juist een stil plekje… En soms… soms springt een herinnering je eenvoudigweg in het gezicht als je er het minst op bedacht bent. Zoals tijdens een zonnige middag op een boot in een Utrechtse gracht.

2 Reacties

 1. J.J. Nienhuis   22.04, 27 oktober 2016

  Lieve Bea,
  Wat een bijzondere mooie tekst, en precies zo als het was op die dag.

 2. Anita   21.23, 10 december 2016

  Soms heb je te maken met een uitvaart waarin je zelf niet alles te kunnen aangeven zoals jij het wilt. Bij mijn overleden vriend was dit het geval. Hij had niets vastgelegd en wij hadden dan wel een relatie maar waren niet gehuwd. Er stond een officiële vastlegging gepland, maar helaas overleed hij. De uitvaart werd aangegeven door zijn kinderen;ikzelf was tot weinig in staat.Lange tijd bleef ik hier last van houden geen goed afscheid te hebben kunnen nemen; het was veel te kort geweest en te snel gegaan.
  Tot de uitnodiging kwam van het herinneringsconcert. Met een aantal familieleden die hetzelfde gevoel als mij hadden, heb ik ons opgegeven. Het was ongelooflijk mooi!!Zorgvuldig en met veel respect en aandacht. En het maakte ongelooflijk veel indruk op me; er vloeiden veel tranen.
  De rust die het mij heeft gegeven doordat mijn vriend nu wel een plek kreeg met aandacht en zorg, is moeilijk uit te leggen. Voorheen nam het mijn hele dag in beslag, en ook 's nachts. Nu is er nog heel veel verdriet maar hij heeft een plaats gekregen die hij verdiende, met aandacht zoals hij die ook voor anderen tijdens zijn leven had.

  • Yarden   14.26, 12 december 2016

   Wat een prachtig verhaal en wat fijn om te lezen dat de herinneringsbijeenkomst u zo'n goed deed. Bedankt dat u dit verhaal met ons wilde delen. ^Hendrik-Jan

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies