Vrijwilliger praat over verlies op rouwchat

In mijn agenda staat: Dienst POV

Van nature ben ik geen prater. Ik kan mijn gevoel het beste al schrijvend kwijt. De gesprekken bij de rouwchat Praten over Verlies zijn vaak droevig, verdrietig, pijnlijk en heftig, maar ik doe het supergraag. Ik kan heel goed luisteren en meevoelen. Daarom past het chatten over rouw zo goed bij mij.

Ik kijk altijd uit naar de diensten die we elke maand kunnen invullen. In mijn agenda staat dan: Dienst POV, locatie: Laptop. De rest van mijn gezin weet dan dat ik 3 uurtjes ‘me-time’ heb. Ze zullen me dan ook niet storen. Omdat ik overdag op het bedrijf van mijn partner werk, draai ik meestal de ‘late’ dienst van 19.00 tot en met 22.00 uur.

Kopje thee en geurkaarsje

Ik zorg op die avonden dat we op tijd gegeten hebben en dat mijn laptop op mijn vertrouwde plekje klaar staat met een kopje  thee of een colaatje ernaast. Ook steek ik een lekker geurkaarsje aan. Ik zorg voor pen en papier erbij om wat te kunnen tekenen of schrijven, terwijl ik wacht op een deelnemer. Het kan ook een mand met was zijn die gevouwen moet worden of wat administratie die bijgewerkt moet worden. Ik ga er ook niet vanuit dat de mand gevouwen of de administratie bijgewerkt is na mijn dienst.

Dienst met andere vrijwilliger

Als ik inlog tegen 19 uur zijn mijn collega’s van de vroege dienst nog aanwezig en komt de vrijwilliger met wie ik samen dienst heb ook online. We hebben het dan even over hoe het is gegaan die middag. Zij kunnen even hun verhaal kwijt en wensen ons een fijne dienst toe. Het is fijn om ook contact met je medevrijwilliger te hebben tijdens de dienst. Zo kun je elkaar advies vragen als er een gesprek even niet zo lekker loopt of even je hart luchten, want de gesprekken zijn meestal niet zo luchtig.

Veilige ruimte bieden

Je luistert zonder te oordelen, geeft een veilige ruimte aan mensen om hun verhaal te vertellen, om door hun verdriet en emoties te gaan. Zo kunnen ze groeien en kracht vinden om zelf met hun verdriet om te gaan. Ik vind het prachtig dat ik zo naar de deelnemers kan luisteren en zij hun verlies op de chat aan mij toevertrouwen.

De meeste gesprekken gaan over verlies door overlijden, maar voor alle onderwerpen die met verlies te maken hebben kun je bij ons terecht. Gesprekken over scheiding, miskramen, gezondheid, vriendschappen… Het kan en mag allemaal… 

Dicht bij gevoel komen

Het mooiste vind ik de gesprekken waarin mensen door mijn vragen en opmerkingen heel dicht bij hun gevoel komen. En dat ze ook door die vragen zelf hun eigen antwoorden kunnen vinden en na een goed gesprek opgelucht en met nieuwe inzichten de chat kunnen afsluiten. Dat geeft de deelnemer (hopelijk) een goed gevoel en ik leer en groei er ook van.

Renate is vrijwilliger bij Praten over Verlies. Dit is een samenwerking van Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. We zoeken enthousiaste vrijwilligers die net als Renate goed zijn in het luisteren naar mensen. Wilt u graag iets betekenen voor een ander? Heeft u affiniteit met mensen die te maken hebben gehad met een verlies en/of chat ondersteuning. Geef u op bij Praten over Verlies. En word vrijwilliger!

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies