Richard Hattink ontwikkelde speciaal rouwlego voor kinderen.

Maak de dood bespreekbaar met Lego

Ik zocht iets dat laagdrempelig is voor kinderen om de dood bespreekbaar te maken. Dit vanwege mijn werk als rouwpedagoog, met een achtergrond als uitvaartverzorger. Ik dacht na over wat ik als kind leuk vond om te doen. Dat was met Lego spelen. Hoe mooi is het als je kinderen op die manier kunt helpen bij het voorbereiden van een begrafenis of crematie.

Vragen

In de praktijk zie ik vaak dat kinderen worden ‘weggedrukt’ naar de achtergrond als er mensen overlijden. Ze snappen niet wat er gebeuren gaat en zitten vaak met veel vragen. Bij een oven denken zij aan de oven in de keuken waar je appeltaart in bakt. Ze kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe dat eruit ziet. Daarom laat ik kinderen graag de oven zien waarin opa, oma, vader of moeder straks gecremeerd wordt. Het verduidelijkt zoveel als ze het gezien hebben.

Lego staat voor vrolijk

Ik heb contact gezocht met Lego om te kijken wat er mogelijk is. Het antwoord dat ik kreeg was dat ze zich niet wilden inlaten met dit onderwerp. Toch vreemd als je bedenkt dat er bij Lego talloze manieren zijn om iemand te doden; zwaarden, geweren en messen. Je kunt het slachtoffer niet eens begraven, bij dit speelgoed laten ze letterlijk de dode lichamen liggen.

Lego wil graag geassocieerd worden met lachen en plezier, niet met de dood. Ze hebben duizenden soorten gezichtjes, maar er zijn slechts 6 die verdriet uitdrukken. Bij twee daarvan kan het gezicht ook gedraaid worden in vrolijke stand. Het lukte mij niet om met Lego in gesprek te komen.

Legoman

Vorig jaar kwam ik in contact met iemand die de mooiste bouwwerken maakt met Legoblokjes. Niet alleen gebouwen, maar ook hele situaties bouwt hij na. Dit gebruikt hij bijvoorbeeld voor bedrijven om ze te laten trainen met BHV. Ook ontwikkelt hij giveaways in Lego. Deze ‘Legoman’ kent ontzettend veel Legoblokjes en figuurtjes. Hij heeft mij geholpen bij het samenstellen van uitvaartbouwpakketten van bestaande Legoblokjes.

Uitvaart-Lego

Mijn contact met Lego zie ik wel als David tegenover Goliath. De kleine tegenover de grote. Hoe klein Lego ook is, ze denken heel groot. Om een bepaald blokje voor je te ontwikkelen moet je al minimaal 250.000 stuks afnemen.

Dat zijn aantallen die mij ver boven de pet gaan. Zo zou ik heel graag een Lego-poppetje willen ontwikkelen van een overledene. Dat kan pas als ik er 250.000 bestel. En dan heb ik alleen nog maar de hoofdjes. Wat nog volgt zijn de benen, romp en armpjes.

Situaties nabouwen in Lego

Samen met de Legoman heb ik verschillende situaties nagebouwd. Wat een ingewikkelde klus!  Ik kwam erachter dat een aantal voorwerpen moeilijk te krijgen is. Zo bestaat er bijvoorbeeld een doodskist uit een Halloweenserie, maar die is jaren geleden al uitgekomen. Dan koop ik de hele wereldvoorraad op als ik er 15 wil. Ook de paarden (voor de rouwkoets) zijn moeilijk te krijgen – er zijn er simpelweg te weinig van gemaakt. Het wachten is dan op een bepaald pakketje met paarden dat eens in de zoveel jaar verschijnt.

Rouwlego in de praktijk

Het is mooi zoals ik Lego nu inzet in mijn praktijk als rouwdeskundige. Ik heb laatst met een autistische jongen de uitvaart van zijn opa voorbereid. Samen hebben we de aula nagebouwd in Lego en vertelde ik wat er allemaal ging gebeuren. De jongen en de familie waren daar enorm mee geholpen. Het zou nog mooier zijn als de jongen na de begrafenis alles met behulp van Lego kan uitleggen aan zijn klas. Daar is het rouwlego namelijk erg geschikt voor. Niet alleen als voorbereiding, maar ook in het traject na de uitvaart.

Nieuwe pakketten

Ik heb nu diverse rouwpakketten ontwikkeld; een aula, een oven, een kerk, een kerkhof, een urnenmuur, een witte en een zwarte rouwwagen, een rouwkoets en een uitvaartkist met dragers. Ik vraag me af wat u graag voor een aanvullend pakket zou willen zien. Welk soort pakket denkt u dat kinderen kan helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare?

Richard Hattink is rouwpedagoog. Samen met een erkende Legobouwer ontwikkelde hij het uitvaart-lego. Op zijn website rouwenadvies.nl verkoopt hij verschillende legopakketten waarin situaties zijn uitgebeeld.

18 Reacties

 1. Reina Assink   17.33, 18 november 2016

  Ik kan zo niet iets bedenken wat er nog meer bij zou kunnen. Je hebt al veel gemaakt. Volgens mij zullen veel kinderen en hun ouders hier erg mee geholpen worden. Mooi en heel speciaal. Mijn kinderen hadden er ook wel baat bij gehad. Gelukkig hebben we foto's...

 2. f.karelse   21.13, 18 november 2016

  Heel mooi initiatief. Daar kan Lego van leren! Kijk uit voor schadeclaims ......

  Suggestie: bloemen (lastig misschien om dat zo klein te maken?);
  vrouwelijke poppetjes als draagsters;
  ook wat meer kleur naast zwart en grijs.

  ik ken een klein meisje van 3,5 jaar die zeer waarschijnlijk haar opa gaat verliezen en dus nu al met dood geconfronteerd wordt. Een legopakket zou haar mogelijk kunnen helpen....

  • Yarden   13.43, 20 november 2016

   Geachte lezer,
   De initiatiefnemer Richard Hattink heeft toestemming van Lego om dit te maken. Hij heeft meer pakketten ontwikkeld Kijk op zijn website voor meer informatie: http://www.rouwenadvies.nl/products/
   ^Hendrik-Jan

 3. Josephine   21.23, 18 november 2016

  Ik zou het graag geven aan een jongen van 7jr die pas zijn moeder door zelfdoding verloor.
  Hij maakte alles rondom de uitvaart heel bewust én begeleid mee. Op deze manier kan hij in zijn spelen delen met vriendjes wat hij voelt en meegemaakt heeft.

 4. f.karelse   21.30, 18 november 2016

  Gemiste kans voor Lego!! Mooi initiatief maar pas op voor claims......

  Suggestie: vrouwelijke poppetjes als draagsters;
  luchtere kleuren naast zwart en grijs (kist); kleine legobloemen.....

  ik ken een klein meisje van 3,5 jaar dat haar nog jonge opa gaat verliezen door ziekte. Zo'n legopakket zou haar kunnen helpen bij allerlei vragen die doms ineens opborrelen.

 5. M van Den Berg   22.29, 18 november 2016

  Is het de bedoeling dat dit ook in de verkoop komt?

  • Yarden   13.39, 20 november 2016

   Geachte heer,
   Het pakket is zeker in de verkoop verkrijgbaar bij initiatiefnemer Richard Hattink: http://www.rouwenadvies.nl/products/
   ^Hendrik-Jan

 6. Sylvia   00.34, 19 november 2016

  Ik zou het geven aan de 3 kinderen van mijn beste vriendin die vorige maand hun vader/man hebben verloren op 48 jarige leeftijd. Ze spelen graag met lego en t zou gun kunnen helpen in gun verdriet.

 7. Rebecca   07.24, 19 november 2016

  Prachtig gemaakt! Misschien zou een rouwkamer nog een aanvullend pakket kunnen zijn. Dit is veelal de eerste plek waar kinderen van dichtbij een overledenen zien. Een openkist zou hierbij ook helpend zijn.

  Ik werk in een kinderziekenhuis, waar we nazorg bieden aan broertjes,zusjes van overleden kinderen. Voor het verwerkingsspel zou ik graag meedingen naar het rouwlego pakket!

 8. Lineke   17.02, 19 november 2016

  In mijn werk als ambulant werker (pleegzorg) kom ik veel kinderen tegen die te maken hebben met verlies. Als ik zo'n pakketje zou winnen kunnen we dat langdurig en meermalen gebruiken!

 9. joke   21.54, 19 november 2016

  Dit moet elke school ter beschikking hebben! Aangezien ik juf in het basisonderwijs ben zou ik wel zo'n pakket in mn s hooltas willen hebben. Een super ontwikkeling! Door spel verwerken de kinderen veel!

  • john fonteijn   12.39, 23 april 2017

   geachte onderwijskracht
   ben bezig met de ontwikkeling van een poppenspel met mijn kleinste theater en natuurlijk de speelgoedpoppetjes van richard hattink!
   de dood van doornroosje en sneeuwwitje....in het najaar gaat de productie in heel nederland van start....ook voor scholen
   groet
   john fonteijn theatermaker
   POPPENTHEATER DE MUZE

 10. Margret   23.10, 19 november 2016

  Wat zou dit een mooie aanvulling zijn voor mijn kindertherapiepraktijk!
  Www.margretsnelleman.nl

 11. Aafke Halma   01.05, 20 november 2016

  Mooie pakketten. Zou ik ook zo'n pakket bij je kunnen kopen om in mijn werk te gebruiken. Nog een idee. Ik bootste vroeger voor mijn kinderen veel na met playmobil. Dat werkte heel goed.

 12. Aafke   00.34, 21 november 2016

  Wat een mooi initiatief. Ik zou Het Behouden Huys in Haren zo'n pakket gunnen. Het is een psycho-oncologisch centrum waar rouw een groot onderdeel is van de therapie, ook voor kinderen. Zij kunnen met een pakket meerdere kinderen helpen in de verwerking.

  www.behoudenhuys.nl

 13. Wendy   22.44, 24 november 2016

  Wat een mooi en zinvol initiatief. Ik zou het pakket graag aan mijn buurmeisje Inge willen geven. Ze heeft vorige week haar opa verloren, waar ze heel veel kwam. Ze is verstandelijk beperkt en kan het dan ook moeilijk bevatten. Ze kan uren in haar spel opgaan, dus dit zou voor haar een goede manier zijn om de situatie inzichtelijk te maken. Ze is nu bijna 11 jaar maar is verstandelijk veel jonger.

 14. Elke Vermeyen   17.18, 1 december 2016

  Ik vind het een geweldig initiatief!

  Ik zou het in mijn praktijk willen gebruiken. Ik heb vaak kids die het moeilijk hebben met crematie. Ik denk dat LEGO drempelverlagend zou kunnen werken.

 15. Danique   18.46, 1 december 2016

  Door mijn afstudeeronderzoek aan de pabo (naar het protocol wanneer een leerling overlijd) ben ik op deze lego gewezen. Ik ben super enthousiast en vind het dan ook jammer dat lego niet meewerkt. Mede hierdoor liggen de prijzen hoog. Dit is lastig voor een basisschool waar vaak geen budget is voor dergelijke materialen. Als ik deze lego win zie ik hier een kans om in mijn toekomst als leerkracht hiermee naar scholen te gaan. Zij kunnen dit dan inzetten wanneer er een klasgenootje/schoolgenootje is overleden of bij andere overlijdens.

  Mocht ik dit winnen, dan wordt er niet 1 leerling mee geholpen maar juist een hele boel!

  Heel veel succes en ik hoop dat lego toch gaat meewerken en je er een groot succes van kan maken!!

  Groetjes.

 16. Sanna de Gooijer   23.04, 1 december 2016

  Wat een prachtig initiatief. Als leerkracht zijnde heb ik twee jaar geleden het overlijden van twee kinderen van onze school meegemaakt. Nooit eerder in aanraking gekomen met de dood van een kind en nu zo hard.... onvoorstelbaar en tegelijkertijd mooi hoe kinderen omgaan met het overlijden van een klasgenootje.

  Inmiddels heb ik mij bijgeschoold tot kindercoach en ligt mijn ambitie om kinderen te helpen die dergelijke ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Het liefste dus in combinatie met mijn werk als leerkracht. Een legopakket zou ik dus graag inzetten voor enkele leerlingen op mijn school die te maken krijgen/hebben gekregen met het overlijden van een klasgenootje, vriendinnetje, familielid.

 17. Esther   13.24, 15 september 2020

  Ik vind dit een prachtig initiatief en kan zo 1,2,3 niet nog een uitbreiding verzinnen van het pakket wat er al is. Wat wellicht wél zou helpen is om de gebouwde versies als -digitaal- boekje, met de verhalen erbij, uit te brengen zodat ouders dit met hun kinderen kunnen bekijken als de situatie zich voordoet. Mijn zoon zou er ontzettend mee geholpen zijn. Ik heb geen idee hoe LEGO daar in staat natuurlijk, daar moeten zij natuurlijk ook weer toestemming voor geven. Maar het is wel een laagdrempelige manier om kinderen dit te vertellen. Veel succes!

 18. Sandra   21.49, 21 januari 2022

  Prachtig! Ik heb al een heleboel aangeschaft … Geweldig. Mis wel een vrouwelijke uitvaartbegeleidster. Een rijdende baar zou ook mooi zijn. Dan kunnen de kinderen om de kist meehelpen met duwen …

  Vriendelijke groet
  Sandra Boorsma

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies