Richard Hattink ontwikkelde speciaal rouwlego voor kinderen.

Maak de dood bespreekbaar met Lego

Ik zocht iets dat laagdrempelig is voor kinderen om de dood bespreekbaar te maken. Dit vanwege mijn werk als rouwpedagoog, met een achtergrond als uitvaartverzorger. Ik dacht na over wat ik als kind leuk vond om te doen. Dat was met Lego spelen. Hoe mooi is het als je kinderen op die manier kunt helpen bij het voorbereiden van een begrafenis of crematie.

Vragen

In de praktijk zie ik vaak dat kinderen worden ‘weggedrukt’ naar de achtergrond als er mensen overlijden. Ze snappen niet wat er gebeuren gaat en zitten vaak met veel vragen. Bij een oven denken zij aan de oven in de keuken waar je appeltaart in bakt. Ze kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe dat eruit ziet. Daarom laat ik kinderen graag de oven zien waarin opa, oma, vader of moeder straks gecremeerd wordt. Het verduidelijkt zoveel als ze het gezien hebben.

Lego staat voor vrolijk

Ik heb contact gezocht met Lego om te kijken wat er mogelijk is. Het antwoord dat ik kreeg was dat ze zich niet wilden inlaten met dit onderwerp. Toch vreemd als je bedenkt dat er bij Lego talloze manieren zijn om iemand te doden; zwaarden, geweren en messen. Je kunt het slachtoffer niet eens begraven, bij dit speelgoed laten ze letterlijk de dode lichamen liggen.

Lego wil graag geassocieerd worden met lachen en plezier, niet met de dood. Ze hebben duizenden soorten gezichtjes, maar er zijn slechts 6 die verdriet uitdrukken. Bij twee daarvan kan het gezicht ook gedraaid worden in vrolijke stand. Het lukte mij niet om met Lego in gesprek te komen.

Legoman

Vorig jaar kwam ik in contact met iemand die de mooiste bouwwerken maakt met Legoblokjes. Niet alleen gebouwen, maar ook hele situaties bouwt hij na. Dit gebruikt hij bijvoorbeeld voor bedrijven om ze te laten trainen met BHV. Ook ontwikkelt hij giveaways in Lego. Deze ‘Legoman’ kent ontzettend veel Legoblokjes en figuurtjes. Hij heeft mij geholpen bij het samenstellen van uitvaartbouwpakketten van bestaande Legoblokjes.

Uitvaart-Lego

Mijn contact met Lego zie ik wel als David tegenover Goliath. De kleine tegenover de grote. Hoe klein Lego ook is, ze denken heel groot. Om een bepaald blokje voor je te ontwikkelen moet je al minimaal 250.000 stuks afnemen.

Dat zijn aantallen die mij ver boven de pet gaan. Zo zou ik heel graag een Lego-poppetje willen ontwikkelen van een overledene. Dat kan pas als ik er 250.000 bestel. En dan heb ik alleen nog maar de hoofdjes. Wat nog volgt zijn de benen, romp en armpjes.

Situaties nabouwen in Lego

Samen met de Legoman heb ik verschillende situaties nagebouwd. Wat een ingewikkelde klus!  Ik kwam erachter dat een aantal voorwerpen moeilijk te krijgen is. Zo bestaat er bijvoorbeeld een doodskist uit een Halloweenserie, maar die is jaren geleden al uitgekomen. Dan koop ik de hele wereldvoorraad op als ik er 15 wil. Ook de paarden (voor de rouwkoets) zijn moeilijk te krijgen – er zijn er simpelweg te weinig van gemaakt. Het wachten is dan op een bepaald pakketje met paarden dat eens in de zoveel jaar verschijnt.

Rouwlego in de praktijk

Het is mooi zoals ik Lego nu inzet in mijn praktijk als rouwdeskundige. Ik heb laatst met een autistische jongen de uitvaart van zijn opa voorbereid. Samen hebben we de aula nagebouwd in Lego en vertelde ik wat er allemaal ging gebeuren. De jongen en de familie waren daar enorm mee geholpen. Het zou nog mooier zijn als de jongen na de begrafenis alles met behulp van Lego kan uitleggen aan zijn klas. Daar is het rouwlego namelijk erg geschikt voor. Niet alleen als voorbereiding, maar ook in het traject na de uitvaart.

Nieuwe pakketten

Ik heb nu diverse rouwpakketten ontwikkeld; een aula, een oven, een kerk, een kerkhof, een urnenmuur, een witte en een zwarte rouwwagen, een rouwkoets en een uitvaartkist met dragers. Ik vraag me af wat u graag voor een aanvullend pakket zou willen zien. Welk soort pakket denkt u dat kinderen kan helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare?

Richard Hattink is rouwpedagoog. Samen met een erkende Legobouwer ontwikkelde hij het uitvaart-lego. Op zijn website rouwenadvies.nl verkoopt hij verschillende legopakketten waarin situaties zijn uitgebeeld.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies