Susanne Suermondt wint Yarden Afscheidsprijs 2015

Mijn vader zou trots zijn als hij ziet wat ik met mijn talenten doe

Vijf jaar geleden overleed mijn vader. Tijdens zijn ziekte spraken mijn moeder, mijn broer en ik met hem over zijn afscheid. Het liefst wilde mijn vader gecremeerd worden. ‘En ik wil dicht bij jullie blijven,’ voegde hij daaraan toe. Daarom stelde mijn moeder voor om hem na zijn dood in een urn bij zijn favoriete rozenstruik in de tuin te zetten.

Persoonlijke urn

Dat idee sprak mijn vader erg aan. Daar bleef het niet bij. Ik ben al mijn hele leven met schilderen en tekenen bezig en had er nóg een idee bij. Ik vroeg mijn vader of hij het mooi zou vinden als ik een persoonlijke urn voor hem zou maken. Hij was erg ontroerd.

Zo heb ik voor mijn vader een urn in de vorm van een slapende zwaan gemaakt. De zwaan was het symbool van de roeivereniging waar hij tot aan zijn dood nauw bij betrokken was. In kleivorm heeft mijn vader nog foto’s van zijn urn gezien. Helaas was hij al overleden toen de urn helemaal af was.

Herdenkingsbeeldjes

Mijn broertje woonde in die periode in San Fransisco. Ik vond het zo’n verdrietige gedachte dat hij na de uitvaart weer met lege handen terug naar de VS moest. Daardoor kwam ik op het idee om herdenkingsbeeldjes te maken. Een klein zwaantje dat hij kon meenemen. Voor mijn moeder en voor mezelf heb ik zo’n zelfde beeldje gemaakt.

Inmiddels maak ik ook voor anderen persoonlijke urnen en herinneringsbeeldjes die volledig gebaseerd zijn op de verhalen over het karakter, de herinneringen en de interesses van de overledene. Dat ik met dit idee de Yarden Afscheidsprijs won, overtrof al mijn verwachtingen.

Afscheidsprijs

Een goede vriend van de familie attendeerde me vorig jaar zomer over de Afscheidsprijs van Yarden. In het begin vond ik het eng om me in te schrijven. Ik ben tenslotte nog maar een nieuwkomer, dacht ik. Maar in de maanden nadat ik me had aangemeld, nam het een enorme vlucht. Ik kreeg veel mooie reacties. Dit gaf mij de moed om mezelf verder te profileren op social media en mijn verhaal te delen.

Veel stemmen

Dat leverde veel stemmen op. Dankzij de Afscheidsprijs – en vooral de aanloop ernaar toe – heb ik een platform gekregen waardoor mensen me kunnen vinden. Het winnen van de Afscheidsprijs was fantastisch! Het heeft me meer bekendheid gegeven. Met het prijzengeld kan ik als beginnend ondernemer mijn kosten dekken, zoals de huur van mijn atelier.

Ik maak niet alleen mensen blij met mijn werk, maar ik word er zelf ook heel blij van. En mijn vader zou zo trots zijn als hij kon zien wat ik nu met mijn talenten doe en wat ik voor anderen kan betekenen.

Heeft u een idee voor de Afscheidsprijs?

Heeft u een grensverleggende ideeën op gebied van afscheid en rouw? Stuur idee vandaag nog in voor de Afscheidsprijs 2017. Inzenden kan voor 1 juli 2017!

Inzenden idee Afscheidsprijs

Over Susanne Suermondt

Met haar bedrijf De Urn ontwerpt en maakt Susanne Suermondt persoonlijke urnen en herinneringsbeeldjes van keramiek, op basis van verhalen over het karakter, de herinneringen en de interesses van de overledene. Ze won bij het Yarden Symposium op 21 november de publieksprijs van de Yarden Afscheidsprijs.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies