Afscheid in sneeuw

Niet de rouw, maar de liefde

Het is niet de rouw die ik vastleg, maar de liefde. Daarom noem ik mezelf afscheidsfotograaf. Ik maak meer dan alleen uitvaartreportages.

Het liefst word ik al ingeschakeld vanaf het moment dat er sprake is van afscheid. Het kan erg waardevol zijn om de periode ervoor vast te leggen. Soms zijn mensen teleurgesteld wanneer ze pas na een uitvaart ontdekken dat dit mogelijk was. Zelfs dan kan ik nog een helende afscheidsreportage maken, bijvoorbeeld door foto’s te nemen van het vertrouwde huis van de overledene.

Zoveel verdriet

In 2009 overleed mijn moeder. Ik had een fotograaf ingehuurd tijdens de uitvaart maar het resultaat viel tegen, de foto’s vertelden geen compleet verhaal. Als fotograaf vroeg ik collega’s of zij een dergelijke opdracht zouden aandurven. De meesten zeiden: ‘O nee, dat kan ik niet, bij een overlijden is er zoveel verdriet.’

Ik wist: dat durf ík wel. Ik heb bij het nieuws gewerkt, ben gewend aan confronterende situaties. Ik ben ook niet bang voor de dood. Dus ik heb dit specialisme neergezet en voor mij bleek het helemaal te kloppen.

Gemak

Onlangs zei iemand nog tegen me: ‘Jij hebt het talent om iemand binnen twee minuten op z’n gemak te stellen.’ Een prachtig compliment. In mijn werk draait alles immers om vertrouwen.

De baby op de foto werd te vroeg geboren. Toen ik voorstelde of we een foto met haar in de sneeuw konden maken, ging haar papa direct met het mandje mee naar buiten. Die schommel van het oudere zusje in de winterse omgeving geeft een prachtig verstild beeld.

Boukje Canaan is afscheidsfotograaf. Ze geeft steun aan mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare. Door een betekenisvolle reportage te maken van een afscheid is het terug kunnen zien van wat er gebeurde belangrijk. Foto’s zorgen ervoor dat de herinnering bewaard blijft van een moeilijke periode uit een mensenleven.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies