Omgaan met rouw tijdens de feestdagen – 5 tips

De feestdagen zijn voor veel nabestaanden een extra moeilijke periode. De gezelligheid en het samenzijn maken het gemis sterker. Het lijkt onmogelijk om na het overlijden van een dierbare te kunnen genieten van de feestdagen. Misschien is dat het ook. Toch geven we u een paar tips om u te helpen de feestmaand zo goed mogelijk door te komen.

1. Maak tijd vrij voor uzelf

Boek uw agenda niet helemaal vol met taken en afspraken. Zorg ervoor dat u de rust neemt wanneer u de kans hiervoor krijgt. De feestdagen kosten veel energie, dus gebruik elk moment waarop u rust kunt pakken.

2. Bescherm uzelf

Misschien heeft u de neiging om de feestdagen helemaal alleen door te brengen. Maar dat kan het gevoel en gemis juist versterken. Wel is het belangrijk dat u weet dat u niet overal aanwezig hoeft te zijn. Ga niet naar bijeenkomsten waar u als een berg tegenop ziet. Laat uw omgeving dit wel van te voren weten. Ze zullen begrip tonen als u vooraf te kennen geeft dat u niet komt.

3. Vermijd winkelen

Winkelen en inkopen doen vlak voor de feestdagen levert heel veel stress op en dat is het laatste wat u wilt. Zorg er daarom voor dat u de boodschappen ruim voor de feestdagen in huis heeft. Is het vermijden van het kopen van kerstcadeaus geen optie? De meeste winkels verkopen producten ook via internet en bezorgen de boodschappen thuis.

4. Voel u niet schuldig wanneer u geniet

Genieten zal waarschijnlijk het laatste zijn waar u aan denkt op dit moment. Toch zal ieder jaar na het verliezen van een geliefde anders zijn. Er kan zelfs een moment komen dat u ineens schrikt van een gelukkig of vrolijk gevoel tijdens de feestdagen. Ontzeg u dat gevoel niet. Het is geen verraad tegenover de persoon die u verloren bent en het zegt zeker niet dat uw liefde minder groot is geworden. Ook een glimpje geluk is een stap in uw rouwproces én een teken van liefde aan de persoon die u verloren bent.

5. Doe iets dat helpt uw verdriet te verwerken

Het klinkt vreemd, maar geef de overleden geliefde een eigen plekje tijdens de feestdagen. Maak een klein kerststukje dat u op een zichtbare plek kunt neerzetten. Of hang in de kerstboom iets dat aan hem of haar doet denken. Zo geeft u het verlies een eigen plek. Ook kan het helpen een kaarsje te branden, het graf te bezoeken of iets anders te ondernemen wat u altijd samen met de overleden geliefde deed.

Jochum Wouda was uitvaartverzorger bij Yarden.

Praten over verlies

De rouwchat Praten over verlies is ook tijdens de feestdagen geopend. Behoefte om anoniem met iemand te praten over uw verdriet of gemis? Elke dag van 16.00 tot 22.00 uur kunt u chatten met een goed getrainde en vaak ervaringsdeskundige vrijwilliger.

4 Reacties

 1. Hilde Hammann   11.25, 26 december 2015

  Het is fijn om bevestigd te zien dat je het zo goed doet. Het blijven moeilijke tijden.

 2. Monique   16.34, 1 januari 2016

  Ik heb mijn moeder nog maar pas verloren 18-09-2015 en heb heel veel aan deze tips gehad,zo hebben wij een prachtig kerststukje neergezet speciaal voor mijn moeder. En een foto van haar met een kaarsje op de tafel zo is mijn moeder toch nog steeds bij ons tijdens de o zo moeilijke feestdagen.Op kerstavond zijn mijn dochter en ik naar Yarden uitvaartcentrum Alkmaar geweest en hebben daar ook een kaarsje gebrand voor haar.

 3. Wilma Zoetemelk   13.37, 10 januari 2016

  Jullie reclamespot hindert me, vind ik naar. Vind ik een heel slechte vorm van aandacht vragen voor jullie bedrijf, voor alzheimer. Dit jaar stierf mijn vader, uiteindelijk aan de gevolgen van dementie. In mijn omgeving zijn meer mensen die hier mee te maken hebben. Het doet mij verdriet jullie spot te zien terwijl ik weet hoe vreselijk er geworsteld wordt met de zorg voor ouders in deze fase. Ik zou hem aan willen brengen voor de slechtste reclame

  • Yarden   17.06, 11 januari 2016

   Geachte mevrouw Zoetemelk, het spijt mij oprecht, dat onze tv-commercial u zo stoort. En juist door de ervaring van Adelheid met een moeder die aan Alzheimer leed en is overleden,is gekozen voor deze commercial. Mijn advies is, om een keer naar een van haar voorstellingen over Alzheimer te gaan, zodat u met haar in gesprek kunt gaan. Dit kan u wellicht helpen bij dit moeilijke proces. U kunt zien op welke locaties van Yarden Adelheid te zien is via <a href="http://www.yarden.nl/agenda" rel="nofollow">yarden.nl/agenda</a>…^Anita

  • Riekie   23.03, 19 januari 2016

   Walgelijke reclame. Ik ken de dood!! Drie jaar geleden mijn zoon verloren.

 4. Gerda   17.10, 15 april 2016

  Hallo,

  Ik ben mijn verleden jaar 16 augustus mijn man verloren ,in 2 maanden tijd
  hij is maar 67 jaar geworden.Ik heb heel veel moeite ermee, ik loop bij rouwverwerking.Dat help wel .Maar toch heel moeilijk zeker met verjaardagen.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies