Omgaan met rouw tijdens de feestdagen – 5 tips

De feestdagen zijn voor veel nabestaanden een extra moeilijke periode. De gezelligheid en het samenzijn maken het gemis sterker. Het lijkt onmogelijk om na het overlijden van een dierbare te kunnen genieten van de feestdagen. Misschien is dat het ook. Toch geven we u een paar tips om u te helpen de feestmaand zo goed mogelijk door te komen.

1. Maak tijd vrij voor uzelf

Boek uw agenda niet helemaal vol met taken en afspraken. Zorg ervoor dat u de rust neemt wanneer u de kans hiervoor krijgt. De feestdagen kosten veel energie, dus gebruik elk moment waarop u rust kunt pakken.

2. Bescherm uzelf

Misschien heeft u de neiging om de feestdagen helemaal alleen door te brengen. Maar dat kan het gevoel en gemis juist versterken. Wel is het belangrijk dat u weet dat u niet overal aanwezig hoeft te zijn. Ga niet naar bijeenkomsten waar u als een berg tegenop ziet. Laat uw omgeving dit wel van te voren weten. Ze zullen begrip tonen als u vooraf te kennen geeft dat u niet komt.

3. Vermijd winkelen

Winkelen en inkopen doen vlak voor de feestdagen levert heel veel stress op en dat is het laatste wat u wilt. Zorg er daarom voor dat u de boodschappen ruim voor de feestdagen in huis heeft. Is het vermijden van het kopen van kerstcadeaus geen optie? De meeste winkels verkopen producten ook via internet en bezorgen de boodschappen thuis.

4. Voel u niet schuldig wanneer u geniet

Genieten zal waarschijnlijk het laatste zijn waar u aan denkt op dit moment. Toch zal ieder jaar na het verliezen van een geliefde anders zijn. Er kan zelfs een moment komen dat u ineens schrikt van een gelukkig of vrolijk gevoel tijdens de feestdagen. Ontzeg u dat gevoel niet. Het is geen verraad tegenover de persoon die u verloren bent en het zegt zeker niet dat uw liefde minder groot is geworden. Ook een glimpje geluk is een stap in uw rouwproces én een teken van liefde aan de persoon die u verloren bent.

5. Doe iets dat helpt uw verdriet te verwerken

Het klinkt vreemd, maar geef de overleden geliefde een eigen plekje tijdens de feestdagen. Maak een klein kerststukje dat u op een zichtbare plek kunt neerzetten. Of hang in de kerstboom iets dat aan hem of haar doet denken. Zo geeft u het verlies een eigen plek. Ook kan het helpen een kaarsje te branden, het graf te bezoeken of iets anders te ondernemen wat u altijd samen met de overleden geliefde deed.

Jochum Wouda is uitvaartverzorger bij Yarden & Jochum Wouda Uitvaartzorg in Zuidoost Friesland.

Praten over verlies

De rouwchat Praten over verlies is ook tijdens de feestdagen geopend. Behoefte om anoniem met iemand te praten over uw verdriet of gemis? Elke dag van 16.00 tot 22.00 uur kunt u chatten met een goed getrainde en vaak ervaringsdeskundige vrijwilliger.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies