• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Hulp bij rouwverwerking

Hoe je de draad van het leven weer oppakt na verlies is voor iedereen anders. Jouw dierbaren kunnen je helpen bij rouwverwerking. In het praatstuk omschrijven we onderwerpen en tips om in gesprek te gaan.

 

Tips om de feestdagen door te komen na een verlies

De feestdagen zijn voor veel nabestaanden een moeilijke periode. Met name de 1e kerst na een overlijden is vaak zwaar. De gezelligheid en het samenzijn maken het gemis nog sterker. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om de feestmaand zo goed mogelijk door te komen. In dit artikel geven we tips.

1. Accepteer dat kerst en rouw bij elkaar horen

De feestdagen doorkomen na een verlies kan ontzettend moeilijk zijn. Of het nu de 1e of 10e kerst zonder je dierbare is: de feestdagen roepen altijd emoties op. Omarm je emoties en sta jezelf toe om boos, uitgeput of verdrietig te zijn. Dat is helemaal niet erg. Het helpt je om met je rouw om te gaan.

2. Zorg goed voor jezelf

Rouwen tijdens de feestdagen kost veel energie: niet alleen voor je hart en hoofd, maar ook voor je lichaam. Je kunt er bijvoorbeeld moe van worden, hoofdpijn, buikpijn of spierpijn krijgen of je duizelig voelen. Met name in drukke periodes zoals de feestdagen is het dus erg belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Probeer voldoende rust te nemen, gezond te eten of doe andere dingen die jou helpen.

3. Pas je verwachtingen aan

Voor veel mensen zijn de feestdagen het hoogtepunt van het jaar. Ze genieten van de gezelligheid en van de mooie momenten met vrienden en familie. Als je een dierbare verliest, verandert dat. Vooral de 1e kerst na een overlijden voelt heel anders dan de jaren ervoor. ‘Heerlijk met z’n allen bij elkaar’ wordt dan ‘we zijn niet meer compleet’. Probeer dat te accepteren en vertrouw erop dat je in de toekomst weer een passende manier gaat vinden om de feestdagen in te vullen.

4. Zoek steun

Zie je op tegen de feestdagen? Waarover maak je je het meeste zorgen? Praat erover met mensen die dichtbij je staan en denk na over manieren waarop je familie en vrienden jou kunnen ondersteunen. Misschien helpt het als de buurvrouw voor je kookt of als je dochter op eerste kerstdag met je naar het bos gaat?

5. Maak een ‘kerst en rouw’-plan

Sommige mensen hebben behoefte aan een ‘plan’ waarmee ze de feestdagen na een overlijden doorkomen. In een moeilijke, onzekere tijd geeft zo’n plan houvast en duidelijkheid. Past dit bij jou? Schrijf dan voor de verschillende dagen op waar je behoefte aan hebt en deel je wensen op tijd met de mensen om je heen. Zij weten zo hoe ze je kunnen ondersteunen en jij wordt niet zo overvallen door feestdagen die ‘opeens voor de deur staan’.

6. Maak nieuwe tradities

Het kan pijn doen om vast te houden aan oude tradities: het gemis van een dierbare voelt dan vaak extra zwaar. Ga in plaats daarvan op zoek naar nieuwe tradities die passen bij je (nieuwe) behoeften. Knutsel bijvoorbeeld vanaf nu elk jaar een kerstbal samen met je kleinkinderen. Of maak er een gewoonte van om op ‘derde kerstdag’ een leuk uitje te doen met familie of vrienden.

7. Houd de herinneringen aan je dierbare levend

Je verdriet mag er zijn, ook tijdens de feestdagen. Je dierbare was een belangrijk onderdeel van je leven, en is dat nu nog steeds, op een nieuwe manier. Je kunt de herinnering aan hem of haar levend houden door bijvoorbeeld een foto in de kerstboom te hangen of een (kerst)kaarsje aan te steken. Ook kan het fijn zijn om herinneringen op te halen tijdens het kerstdiner: ‘Weet je nog die ene keer dat…’ Of misschien wil je juist met de feestdagen wel het graf bezoeken. Zo kun je op je eigen manier rouwen tijdens de feestdagen.

Herinneringsproducten

Wil je herinneringen aan je dierbare omzetten in iets tastbaars? Een sieraad, asbeeldje of fotolijst met asruimte is een bijzondere manier om dat te doen.

                                        Bekijk onze herinneringsproducten

8. Sta jezelf toe om te genieten

Ondanks je verdriet kun je je tijdens de feestdagen opeens vrolijk of gelukkig voelen. Misschien zet je kleindochter haar eerste stapjes of vergeet je je verlies heel even. Voel je niet schuldig als dat gebeurt. Het is een normale stap in je rouwproces waar je overleden dierbare ongetwijfeld heel blij mee zou zijn.

9. Geef anderen een mooie kerst

Het is altijd fijn om iets te kunnen betekenen voor een ander. Er zijn veel mooie initiatieven die zich tijdens de feestdagen inzetten voor kwetsbare mensen in de samenleving. Dit kun jij doen om ze te ondersteunen:

  • Help een zorginstelling feestelijk te versieren, speel bingo met eenzame ouderen. NL Cares is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers!
  • Doe mee aan de Grote Kerstkaartenactie van het Ouderenfonds en stuur ouderen een lieve kerstwens.
  • Ondersteun een Voedselbank bij jou in de buurt en kook rond de feestdagen voor dak- en thuislozen.
  • Wonen er ouderen bij jou in de buurt die geen kinderen of familie (meer) hebben? Stuur ze een kaartje of verras ze met een kort bezoekje. Ze voelen zo dat ze er niet alleen voor staan.

Praat met je naasten over rouw

Als je in de rouw bent, kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Download daarvoor ons praatstuk ‘de draad van het leven weer oppakken’, waarin onderwerpen en tips zijn omschreven die helpen bij het oppakken van de draad van het leven.