Waar lopen jongeren tegen aan bij een overlijden?

Als jongere voel ik mij niet altijd begrepen. Mensen verwachten bijvoorbeeld dat het nu wel over moet zijn met rouwen over het verlies van mijn vader. Mijn moeder kreeg het laatst van iemand te horen. Ze zeggen dan dat het al zo lang geleden is en dat je er nu toch wel overheen zou moeten zijn.

Ik merk het ook op school bij leeftijdgenoten. In het begin kreeg ik heel veel aandacht, ook van mensen waar ik eigenlijk helemaal niet zoveel mee omging. Ze steunden me in alles, vroegen hoe het ging en zeiden dat je altijd bij ze terechtkon.

Ze vergaten het een beetje

Daar raakte ik dan aan gewend, maar ik merkte dat mensen er dan niet meer aan dachten. Ze vergaten het een beetje. Ze zagen me niet meer staan, terwijl ze me eerst zoveel aandacht gaven. Dat heb ik heel moeilijk gevonden. Dan begon ik er zelf over, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. Ik heb wel geleerd om er niet altijd over te beginnen.

Ik vind het fijn als mensen met wie ik vaak omga, vragen hoe het met me gaat. Dan kan ik zelf aangeven of het beter of wat minder gaat. Gelukkig zijn er ook veel mensen die het wel begrijpen, zoals de mensen waar ik voor het ongeval ook al een goede band mee had.

3 musketiers

We zijn nu met 3 vrouwen in huis. Ze noemen ons daarom ook de 3 musketiers. Als er visite langskomt dan merken wij dat het voor de man moeilijk is om zich ook te kunnen mengen in het vrouwengesprek. Normaal zou mijn vader dan een gesprek aangaan met de man. Mijn vader was niet overdreven aanwezig, maar stak wel het openhaardje aan. Die geur van hout doet mij zelf ook erg aan hem denken. Daar hebben we het dan over met elkaar..

Achtbaan

Nog altijd heb ik het gevoel in een achtbaan te zitten. Het gaat op en neer. Dan heb ik een heel goede dag, maar het kan zomaar zijn dat ik een dag later een rotdag heb. En dan weet ik ook niet altijd waar het precies aan ligt. Al merk ik wel dat ik minder rotdagen heb.

Joyce vertelt haar verhaal in de minidocumentaire Ik mis je. Op ons youtube-kanaal verschijnen 3 afleveringen over waar jongeren als Joyce tegenaan lopen als ze een dierbare verliezen. Lees ook meer hierover op de pagina 'Hoe ga je als jongere om met een verlies'.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies