Bloesem van de Japanse kers

Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk?

Is het normaal dat ik alles vergeet, nergens zin in heb of dat ik mijn hele huis op zijn kop zet? Heb ik teveel verdriet of juist te weinig? Rouwen, hoe doe je dat nu eigenlijk?

Ik hoor het vaak van nabestaanden in de periode na de uitvaart. Het overlijden van een dierbare blijft helaas niemand bespaard. Voor de een is het verlies bijna niet te dragen en de ander pakt de draad juist snel weer op.

Er wordt wel gezegd dat rouwen de andere kant is van de medaille van liefde. Dat is waar, maar je kunt ook rouwen om iemand met wie je juist geen goede relatie had. Het kan zijn dat bijvoorbeeld iemand weggevallen die van betekenis voor je was, in een goede of juist slechte relatie. Met dat laatste worstelen mensen soms erg, nu geen mogelijkheid meer is om dat te herstellen. De betekenis van de woorden ‘nooit meer’ wordt meer dan ooit duidelijk.

Iedereen rouwt anders

Rouwen is voor iedereen anders: met vallen en opstaan, zelfs met gewoon weer genieten tussendoor. Voor buitenstaanders is dat soms verwarrend. Zij verwachten een verdrietig iemand, terwijl de ‘rouwende’ van een glas wijn op het terras geniet. Maar ook dat hoort er bij, leren omgaan met de dagelijkse dingen in een compleet veranderd leven. Verdriet toelaten èn je leven weer op de rails krijgen... Reken maar dat de rouwende, ook al oogt hij of zij vrolijk, bezig is met een warboel aan gevoelens en het besef dat de ander nooit meer terugkomt.

Hoe help je een rouwende?

Hulp vragen is voor iedereen moeilijk, maar zeker voor een rouwende. Hoe help je hem/haar nu het best?

Enkele tips:

  • Maak je hulpaanbod concreet, bijvoorbeeld met een kluscheque of door mee te gaan naar die eerste verjaardag of ouderavond.

  • Heb geduld, sus verdriet niet en blijf de naam van de overledene noemen in gesprekken.

  • Vertel ook gewoon over je dagelijkse dingen en kom vooral ook na de eerste paar weken nog eens langs…

Marlies Schoneveld was uitvaartverzorger bij Yarden & Schoneveld Uitvaartzorg.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies