Boek over missen

Rouwen op je eigen manier

“Ik mis je in alle kleuren is een prachtig geïllustreerd boek, met toegankelijke gedichten over rouw en afscheid. Speciaal geschreven voor kinderen, jongeren en volwassenen die persoonlijk een verlies hebben meegemaakt.”

Met deze woorden opende ik ruim 3 maanden geleden de aanmelding voor de Yarden Afscheidsprijs 2017. De kernboodschap: rouwen mag op je eigen manier, in je eigen tempo en in zelfgekozen kleuren. Zodat er ruimte ontstaat om je verdriet te omarmen. En het uiteindelijk zo vast te houden dat het niet alleen voor altijd bij je hoort, maar je ook inspireert om de deur naar het leven weer op een kier te zetten.

Het zijn woorden, die ook mijn eigen zoektocht beschrijven nadat mijn ouders vlak na elkaar overleden. Ik kwam mezelf af en toe behoorlijk tegen, maar gaf vaak te weinig ruimte aan mijn verdriet, want ‘ze waren al midden tachtig, mooie leeftijd toch?’ 

Geen vak op school

Er is helaas nog geen vak op school, dat leert hoe je verdriet mag hebben. Het overkomt je. In op en neergaande golven. Maar hoe houd je grip, waar vind je houvast en welke kleur past het beste bij jouw tranen? Ook dit boek geeft daar helaas geen antwoord op. Het enige wat het probeert, is woorden te vinden voor de onzekerheid, die we ongetwijfeld allemaal herkennen, maar die we soms zo moeilijk durven te laten zien.

En toch is juist dat zo ontzettend belangrijk. Je kwetsbaarheid durven delen met een ander en ontdekken dat je niet de enige bent die boos, bang of onzeker is. Voor volwassenen, maar zeker voor jongeren.  Zij vinden praten over gevoelens toch al vaak niet makkelijk, laat staan over de ingrijpende en intense emotie van rouw. Want de kracht van omgaan met verdriet ligt vaak in het durven koesteren van je eigen kwetsbaarheid.

Bij kwetsbaarheid komen

Met de gedichten uit ‘Ik mis je in alle kleuren’ én uit het nieuwe kinderboek ‘Warboel’, willen we jong en oud helpen bij die kwetsbaarheid te komen. Door als het ware zilveren sleutels te geven, om die ene gouden te vinden. Waarmee je als lezer uiteindelijk met je eigen kracht én kwetsbaarheid ‘deuren’ opent, die er echt toe doen.

Het zijn niet alleen woorden, waarmee we deuren willen openen. Ook de professionele vormgeving van Saskia Bruil en de rake, ontroerende en kleurrijke illustraties van Angelique Bosman dragen hier aan bij. Zij maken voor mijn gevoel van al deze gedichten stuk voor stuk schilderijtjes. Schilderijtjes van rouw, van verdriet, van blijdschap, van liefde, van menselijkheid, maar vooral van kwetsbaarheid.

Zilverensleutel-reeks

En zo is de Zilverensleutel-reeks ontstaan. Een door mij al jarenlang gekoesterde droom, die nu langzamerhand echt werkelijkheid aan het worden is. Want 2 jaar na ‘Ik mis je in alle kleuren’ verscheen dinsdag 19 september ook de bundel ‘Warboel’. Een boek voor kinderen van 6-14 jaar, over onderwerpen als heimwee, pesten, verdriet, onzekerheid, je grenzen aangeven, vluchtelingen, homoseksualiteit en nog veel meer.

De nominatie door de vakjury van ‘Ik mis je in alle kleuren’ voor de Yarden Afscheidsprijs 2017 voelt dan ook als een prachtig en inspirerend cadeau. En al hebben we niet gewonnen, er komen ongetwijfeld nog heel veel mooie nieuwe Zilveren Sleutels!

Margreet Jansen is auteur van de boeken uit de Zilverensleutel-reeks. Met haar boek Ik mis je in alle kleuren heeft ze de 3e prijs gewonnen voor de Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs 2017. De boeken uit de Zilverensleutel-reeks zijn te bestellen op www.zilverensleutels.nl.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies