• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Advies nodig?

De VoorelkaarDesk adviseert je bij al je vragen rondom samenwonen, trouwen, schenken, erven of het opstellen van een codicil of (levens)testament.

 

Nalatenschap regelen: waardevolle spullen nalaten in een codicil

In een handgeschreven codicil kun je opschrijven aan wie je bepaalde, waardevolle spullen wilt nalaten. Wil je graag dat je schoondochter je trouwring krijgt als je er ooit niet meer bent? Heb je een lieve buurvrouw die je bepaalde boeken wilt nalaten? Zo leven stukjes van jou door bij je dierbaren en voorkom je onduidelijkheid bij de afwikkeling van je nalatenschap.

Wat is een codicil?

Een codicil is een overzicht van spullen die je wilt nalaten aan je dierbaren. Veel mensen noemen het uitvaartcodicil, maar volgens de wet heet het codicil. Je moet ieder stuk apart opschrijven en het moet duidelijk zijn voor wie het is, bijvoorbeeld: Trouwring: schoondochter Keesje. Eiken kast in de woonkamer: zoon Jan. Een codicil moet met de hand worden geschreven en er moet een datum met handtekening opstaan. Wettelijk gezien is een codicil net zo rechtsgeldig als een testament.

Een voorbeeld van een codicil:

Voorbeeld codicil

Download het voorbeeld als pdf

 

Welke spullen beschrijf je in een codicil en welke niet?

Wel:

  • Sieraden
  • Kleding
  • Boeken
  • Meubels
  • Andere spullen die waardevol voor je zijn, zoals servies of fotoboeken

Niet (dit hoort in een testament):

  • Geld
  • Auto's
  • Koophuizen
  • Kunstverzamelingen

Kun je een codicil in je wensenboek schrijven?

In een codicil regel je de nalatenschap van bepaalde spullen, in een wensenboek schrijf je je wensen voor je uitvaart. Dit zijn twee verschillende dingen. Je kunt je codicil in principe achter in een papieren wensenboek schrijven, maar de kans bestaat dat je ruimte te kort komt. Daarnaast wordt het snel over het hoofd gezien, omdat je dierbaren het daar niet verwachten. Je kunt je codicil overigens wél vastmaken aan je wensenboek.

Vul nu je wensenboekje in

Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Wat zijn de voordelen van een codicil?

Een codicil is een geliefde manier om spullen na te laten, omdat:

  • Het niks kost.
  • Je er niet voor naar een notaris hoeft.
  • Het ruzie voorkomt, want iedereen weet wie wat moet krijgen.
  • Je het altijd weer kunt aanpassen.

Heb je echt een codicil nodig?

Of kun je je nalatenschap van spullen niet gewoon regelen in je testament? Dat kan. Wil je sowieso een testament laten opstellen waarin je je geld en andere spullen (auto, koophuis, kunst etc.) verdeelt? Dan kun je daarin ook de spullen laten zetten die in een codicil mogen. Je hebt dan alles op één plek. Het kost je wel extra geld. Bovendien moet de notaris alle spullen los opnemen. Iedere keer als je iets wilt aanpassen, moet je daarvoor terug naar de notaris. Ook dat kost je geld.

Waar kun je een codicil het beste bewaren?

Dat ligt een beetje aan de familieverhoudingen. Verwacht je moeilijke situaties tijdens het afwikkelen van de erfenis? Dan kun je je codicil bijvoorbeeld laten toevoegen aan je testament, dat bij de notaris ligt. Zo weet je zeker dat je wensen worden uitgevoerd. Gaat iedereen gewoon vriendelijk met elkaar om? Dan kun je je codicil ook thuis bewaren. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan de polis van je uitvaartverzekering en/of aan je wensenboek.

Tip: Wil je alles wat met de afwikkeling van je nalatenschap te maken heeft bewaren op één plek? Maak dan een map met daarin je polissen, het wensenboek, je codicil en je digitale nalatenschap en vertel je dierbaren waar de map ligt.

Wanneer moet je je codicil aanpassen?

Net als bij een testament moet je om de zoveel tijd controleren of je codicil nog bij je wensen past. Kijk eens per jaar of je alles wat erin staat nog echt hebt. Of misschien zijn er juist wel spullen bij gekomen. Ook veranderingen binnen de familie zijn goede momenten om het codicil er weer even bij te pakken. Krijgt ex-schoondochter Keesje nog steeds je trouwring nu ze is gescheiden van je zoon?

Codicil, testament of levenstestament: Wat is het verschil?

Wil je jouw dierbaren straks goed achterlaten, dan is het belangrijk dat alle stukjes van je nalatenschap geregeld zijn. Wat je precies moet regelen en in welk document dat moet, ligt aan meerdere dingen en verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen geldt:

  • Codicil: bepaalde spullen, zoals sieraden, boeken, kleding of meubels.
  • Testament: geld, bezittingen en schulden, digitale nalatenschap en dure spullen, zoals je koophuis of kunst. Je benoemt erfgenamen en soms een executeur die de erfenis afwikkelt, en kunt voogden voor je kinderen aanwijzen.
  • Levenstestament: hierin leg je vast wie keuzes maakt over jouw geld, gezondheid en andere persoonlijke dingen als je dat zelf niet meer kunt. Maar nog wel in leven bent.
  • Wensenboek: wensen voor je uitvaart.

VoorelkaarDesk: persoonlijk advies voor leden

Ben je lid van DELA en wil je een codicil maken, maar twijfel je of je het goed doet? Weet je niet zeker of je een testament of een levenstestament nodig hebt? Onze VoorelkaarDesk bepaalt samen met jou wat je moet regelen, in begrijpelijke taal