Joyce' vader hield van fietsen

Sterfdag

Ik probeer elke week het graf van mijn vader te bezoeken, maar ik ga nooit alleen. Ik vind het namelijk geen fijne plek om alleen naartoe te gaan. Daarom neem ik vaak de hond mee of ik ga met iemand anders. Dan ben ik even stil, leg een bloem, steek een kaars aan of maak het graf schoon als dat nodig is.

25 november is het 3 jaar geleden dat mijn vader verongelukte. Ik hik elk jaar tegen deze datum aan. Net als op zijn verjaardag heb ik het op deze dag erg zwaar. Daarom ben ik altijd blij als er wat afleiding is. Ik probeer in deze tijd leuke dingen te gaan doen met anderen, zodat ik er niet de hele tijd aan hoef te denken.

Begin november begint het te borrelen en moet ik vaker aan hem denken. Al heb ik wel het idee dat het gevoel minder heftig wordt dan het in het eerste jaar was. Toen was ik op die dag echt niet te genieten.

Automatische piloot

Het eerste jaar heb ik vooral op de automatische piloot geleefd. Ik snap nog steeds niet hoe we het toen voor elkaar hebben gekregen. De feestdagen kwamen meteen na zijn overlijden. Het klinkt gek, maar dat leidde juist af. Er waren andere mensen om ons heen en dat was heel fijn.

Ik probeer op de sterfdag gewoon normale dingen te gaan doen. Dit jaar ben ik gewoon gaan werken en vorig jaar ging ik gewoon naar school. Ik vertel dan dat ik misschien wat afwezig kan zijn omdat het de sterfdag van mijn vader is.

Extra gevoelig

Op die dag ben ik extra gevoelig voor triggers. Als ik bijvoorbeeld een politieagent zie of een fietser zie oversteken, dan kan het zo ineens binnenkomen.

Dat vertel ik ook aan vrienden. Mijn beste vriendin is jarig op de sterfdag van mijn vader. Dat geeft wel een rotgevoel, want ik wil ook graag haar verjaardag vieren. Ze kende mijn vader ook goed. Dat geeft erg veel steun. Dat is ook het mooie met familieleden en vrienden. Ze steunen je echt. Op de verjaardag of de sterfdag zijn er veel mensen om ons heen die ons steunen. Dan weet ik dat ik er niet alleen voor sta.

Joyce vertelt haar verhaal in de minidocumentaire Ik mis je. Op ons youtube-kanaal verschijnen 3 afleveringen over waar jongeren als Joyce tegenaan lopen als ze een dierbare verliezen.

2 Reacties

  1. Anoniem   20.58, 3 december 2017

    Super trots op je hoe je met alles omgaat! ?? groetjes. Angelique.

  2. Gertie Mooren   11.01, 5 december 2017

    Mooi blog Joyce!

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies