Online Rouwchat Praten over verlies

Verlies is hard werken

Wat als de dag er ineens helemaal anders uitziet dan u een week of een maand geleden had gedacht? U wilt wel verder, maar het lukt niet zo goed als u zou willen. U mist uw dierbare, uw geliefde, uw broer, uw zus, uw moeder, uw vader of u mist uw goede gezondheid. Het leven om u heen gaat door, alleen staat u nog stil.

Verlies is hard werken. Misschien kunt u zich moeilijk concentreren, bent u sneller moe, voelt u zich machteloos en alleen.

Familie, vrienden. Ze zijn er om u te helpen in deze tijden. Maar soms is het fijn om uw verhaal neer te leggen bij iemand die u juist níet kent. Iemand die zich niet direct zorgen om u maakt of die u niet tot last bent. Iemand die er helemaal voor u is.

Praten over verlies

Om er op die momenten te zijn hebben vrijwilligerswerkorganisatie Humanitas en Vereniging Yarden samen 'Praten over Verlies' opgezet. Praten over Verlies is een online chat die dagelijks te bereiken is voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor. Een chat gerund door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn bijna allemaal ervaringsdeskundigen op het gebied van verlies.

Tijdens het chatten, kunt u nadenken, uw woorden overwegen, weghalen en veranderen. De ander, de vrijwilliger, is er helemaal voor u. Om met u de juiste woorden te zoeken voor de ingrijpende gebeurtenissen en gevoelens die u of anderen treffen. De chat is er voor iedereen en staat los van leeftijd, geloofsovertuiging of achtergrond.

Steun in de rug

Als coördinator van dit project is het bijzonder om te zien wat een gesprek kan doen voor iemand. Als iemand erg verdrietig de chat opent, zie ik dat iemand gedurende de chat de rust vindt in het gesprek. Het is al een hele opluchting door je gevoelens van dat moment delen. De vrijwilligers zijn stuk voor stuk mensen met een groot hart. Allemaal mensen die er graag zijn voor een ander.

Alle dagen van het jaar – ook op feestdagen als mensen het soms extra moeilijk hebben – zitten wij klaar om naar u te luisteren. U hoeft zo het verlies niet alleen te dragen. Het kan een uitlaatklep zijn of een steun in de rug op de momenten dat u daar behoefte aan hebt. Zodat er op een gegeven moment een dag komt waarbij u weer meer energie hebt en u zich niet meer zo alleen voelt.

Frédérique Groenen werkt als coördinator bij de rouwchat Praten over Verlies, een samenwerking tussen Vereniging Yarden en Vrijwilligersorganisatie Humanitas.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies