Waarom ik vrijwilliger bij Praten over Verlies ben geworden

Op dit moment ben ik begonnen met de training bij de online chat Praten over Verlies van Humanitas en Yarden. Ik ga vanaf juli echt meedraaien als vrijwilliger. Maar eerst sluit ik de speciale training af.

 Dat ik vrijwilliger wil worden bij Praten over Verlies is voor mij een hele logische stap eigenlijk. Ik heb 2 jaar terug Miskraam Mama’s opgezet.

Miskraam Mama’s

Miskraam Mama’s is een steun- en lotgenoten groep voor vrouwen die een miskraam hebben gehad. Ze praten met elkaar over het verdriet, het gemis, een droom die uit elkaar valt; over een groot verlangen, de fijne en minder fijne reacties uit de omgeving en het grote verlies.

Luisterend oor bieden

Nu wil ik aan de slag bij Praten over Verlies. Ik hoop hier via de chat mensen een luisterend oor te kunnen bieden. Ze kunnen hun verhaal delen zonder onderbroken te worden. Ik vind het belangrijk dat ze zich gehoord en begrepen voelen. Dat zij zich op een bepaalde manier ‘lichter’ voelen door hun verhaal te delen.

Verhaal delen

Mensen beseffen vaak niet hoe zwaar het kan zijn om alleen met een bepaald gevoel rond te lopen. Door je verhaal te delen met een ander kan je je beter voelen. Het zorgt ervoor dat jouw verdriet, boosheid, of andere gevoelens minder zwaar om je heen hangen. De ander draagt het even met je mee.

Anoniem chatten over verdriet

Veel mensen blijven met hun ziel onder hun arm rondlopen en willen anderen niet ‘lastigvallen’ met hun verdriet en emoties. Maar het is juist erg belangrijk om niet alles op te kroppen. Bij Praten over Verlies kunnen mensen anoniem chatten en hun verhaal delen.  Vanaf 1 juli zijn de openingstijden uitgebreid en kunnen mensen hun verhaal kwijt van 16.00 tot 22.00u.

Wekelijkse training

Op dit moment ben ik ‘in opleiding’ om een luisterend oor te gaan bieden via de chat. Bij de wekelijkse training oefenen we op elkaar. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het best spannend om straks voor ‘het echt’ met iemand te chatten. Ga ik de juiste dingen zeggen? Kan ik diegene een ‘lichter’ gevoel geven zoals hierboven  beschreven . En voelt de deelnemer zich beter aan het einde van het gesprek?

Het gevoel ‘Kom bij mij, bij mij ben je veilig’, wil  ik graag uitdragen. Hopelijk lukt dat ook tijdens een chat. We zullen zien hoe dat in praktijk zal uitpakken. Vooralsnog kijk ik er naar uit om aan de slag te gaan.

In mijn volgende blog deel ik graag met jullie hoe de eerste gesprekken zijn gegaan. Natuurlijk zal ik daarbij niet inhoudelijk op de gesprekken ingaan.

Juliette de Weerd is vrijwilliger bij de chat Praten over Verlies. Daarnaast heeft ze Miskraam Mama’s opgezet. Dit is een de steun- en lotgenoten groep voor vrouwen die een miskraam hebben gehad

Praten over verlies

Pratenoververlies.nl is een samenwerking van uitvaartorganisatie Yarden en vrijwilligersorganisatie Humanitas. Deze twee partijen hebben voor dit initiatief hun expertise op het gebied van ondersteuning bij verlies en rouw gebundeld. Vanaf 1 juli is het mogelijk om dagelijks tussen 16.00 en 22.00 uur te chatten met 1 van onze vrijwilligers.

Praten over Verlies is ook te volgen op Facebook.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies