Wanneer ben je of voel je je moeder?

Een vraag die tijdens de keukentafeldagen van vRouwen aan de keukentafel vaak naar voren komt is: wanneer ben je of voel je je moeder? Veel vrouwen voelen zich moeder op het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn, terwijl dat voor de buitenwereld nog onzichtbaar is.

Dat maakt ook het verlies van een eerste kind zo heftig: je moeder voelen vanaf het eerste moment, niet zichtbaar moeder zijn omdat er geen kind naast je loopt, en rondlopen met de vraag of je ooit (voor de tweede keer) moeder gaat worden. Dat maakt een dag als Moederdag voor deze vrouwen extra pijnlijk.

Eerdere generaties

Hoe rouwden eerdere generaties bij het verlies van een kind? Met pijn in mijn hart luister ik naar verhalen van vrouwen die een kind hebben verloren, maar het kind niet mochten zien na het overlijden, gewoonweg omdat het toen zo ging (of beter leek te zijn). Mijn oma verloor 2 kinderen, en het leven ging ‘gewoon’ door. Doodgeboren kinderen mochten niet op het kerkhof begraven worden, zij waren niet gedoopt. Wat een (stil) verdriet was en is dat!

De laatste keukentafeldag ontstond het besef dat de huidige generatie vrouwen de eerste generatie is die de dood van een kind letterlijk en figuurlijk mag aankijken en meer in openheid kan ervaren. Tegelijkertijd vraagt de huidige tijdgeest om tempo, daadkracht, doorgaan. Sterk en kwetsbaar kan dan lastig samengaan.

De korte documentairefilm ‘In de wolken over het verlies van een kind’ laat open en ingetogen zien hoe het is om een kind te verliezen. Ook uit deze film blijkt hoe belangrijk het is om het overleden kind plek te geven en te laten houden.

De angst van de ander

Soms hoor ik van mensen dat hun omgeving bang is voor wat praten over verdriet weer los kan maken. Dat het verdriet opnieuw bovenkomt en dat iemand die emoties niet aankan. Feit is, dat als die emoties bovenkomen, dat een functie heeft. Het erkennen van verlies en het voelen van bijbehorende emoties is niets anders dan bevrijdend.

Het is juist fijn om ervaringen te delen, en te zien en horen dat het niet raar is wat je voelt. Ook van de vrouwen tijdens de keukentafeldagen krijg ik terug, dat dat heel veel rust geeft.

Onze gastblogger Birgit Vandermeulen is moeder van Joep en een bijzonder meisje in de hemel: Maike. Ze deelt 1 keer in de maand haar ervaringen en kijk op het leven, verlies en de liefde.

Herinneringen

Speciaal voor Moederdag zijn we op zoek naar uw herinneringen aan moeder of oma. Schrijf hierover een blog (maximaal 500 woorden) en stuur deze in vóór woensdag 6 mei naarmarketing@yarden.nl. De mooiste herinneringen plaatsen we op onze blog. Deze inzenders ontvangen een Yarden Herinneringspakket.

Met Moederdag houdt Yarden herinneringsbijeenkomsten door het hele land. Kijk opwww.yarden.nl/herinneringsbijeenkomsten

De eerstvolgende vRouwen aan de keukentafel dag vindt plaats op zaterdag 4 juli a.s.. En op donderdag 18 juni a.s. vindt er een creatieve vRouwen in Beeld dag plaats. Voor meer informatie:www.vrouwenaandekeukentafel.nl.

Is het voor u bevrijdend om te praten over uw eigen verdriet of bent u bang voor de emoties die dit op kan roepen? Deel uw reactie hieronder.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies