Brigitte wint herdenkingsbeeld De Urn

Ze zijn er niet, maar ze zijn er wel

Toen ik hoorde dat ik het herdenkingsbeeld zou krijgen van Yarden, heb ik een vriendin gebeld. Wat voor beeld kon ik maken als herdenking aan mijn ouders? Het waren allemaal losse ideeën. Het liefst wilde ik mijzelf als kind afbeelden, met mijn ouders daarachter en dan ook nog in de vorm van een hart. Maar hoe maak je daar een beeld van?

Ik heb mijn ideeën gedeeld met Susanne van De Urn. Zij maakte een ontwerp voor het beeld dat ik nu heb. Mijn ouders staan om mij heen als engelen. Het laat precies zien dat ze bij mij zijn. Ze zijn er niet, maar toch zijn ze er wel. Het ontwerp is later nog wat aangepast. Zo waren mijn ouders in het eerste ontwerp even groot. 'Hier klopt iets niet', dacht ik. Ze scheelden namelijk bijna 40 centimeter in lengte. Dat heeft Susanne veranderd. Nu zijn ze het ook echt voor mij.

Dochter met kindje

Op de grond zit ik, hun dochter met het kindje dat ik krijg. Dat ik mijzelf wilde laten afbeelden samen met mijn kind, is omdat mijn moeder mij in een droom vertelde dat ik zwanger was. Ik ben die ochtend meteen naar de drogist gegaan voor een zwangerschapstest. Ze had gelijk: ik was inderdaad zwanger en ben uitgerekend in januari 2018.

Foto’s als herinnering

Mijn hele leven loop ik al met de wetenschap rond dat mijn ouders niet oud zouden worden. Mijn vader had een ernstige vorm van artrose en ook mijn moeder kwakkelde jaren met haar gezondheid. Ik heb vanaf mijn 12e eigenlijk altijd voor mijn ouders gezorgd. Toen ik 16 jaar was, hebben we een mooie fotoserie gemaakt. We hadden nauwelijks foto’s van ons drieën. Mijn moeder hield er niet van om gefotografeerd te worden. Ik stelde voor om foto’s te maken met de gedachte: ‘Als jullie er niet meer zijn, dan heb ik toch een mooi aandenken’. Eén van de foto’s is gebruikt voor in het klantverslag van Yarden.

Tranen waren op

Dat mijn ouders zo snel na elkaar overleden zijn, dat is wel moeilijk. Bij mijn moeder kon ik niet huilen. De tranen waren op. Ik heb mij heel lang schuldig gevoeld tegenover mijn moeder. Dat ik het niet heb zien aankomen en dat ik niet gehuild heb. In een droom heeft ze mij verteld dat het zo goed is. Dat was een hele opluchting voor mij.

Ik ben uitgerekend rond de datum van mijn vaders overlijden. Dat vind ik wel heel moeilijk. Het blijft een dag met een zwart randje en op die dag zou mijn kind geboren kunnen worden. Gelukkig heb ik met de verloskundige afgesproken dat het kind eerder gehaald wordt. Dat geeft veel rust.

Brigitte Herman is 25 jaar en heeft het verhaal over haar ouders verteld in het Klantverslag van Yarden. Onder de inzendingen is een persoonlijke beeld verloot van De Urn, gemaakt door Susanne Suermondt. Brigitte heeft in dit beeld het verhaal van haar ouders verwerkt.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies