In het boek Verloren en gewonnen onderzoekt Maria de Greef of rouw en liefde naast elkaar bestaan (Foto: Idemagreet Kolfoort)

Verloren en gewonnen

Rood haar had hij; net als ik. Gedurende ruim 6 jaar was hij mijn lief, mijn eerste grote liefde. Johan. We droomden van een gezin (met waarschijnlijk allemaal roodharige kinderen). Aan die dromen kwam een abrupt einde toen hij het leven verloor in een auto-ongeluk.

We hadden een mooie liefde; evenwichtig en met veel diepgang. In die korte tijd maakten we met elkaar een grote ontwikkeling door, we leerden aan elkaar en vormden elkaar.

Na zijn dood had ik zelfs een tijd het gevoel dat ik in de 6 jaar die we samen doorbrachten evenveel en net zo intensief had liefgehad als anderen in een huwelijk van dertig jaar of meer. Dat idee veranderde toen ik mijn nieuwe grote liefde ontmoette.

Na Johans dood kwam ik er dus achter dat je meerdere grote liefdes in je leven kunt hebben en dat ik weer opnieuw kon beminnen en me verliezen in de liefde. Ik vond een nieuwe grote liefde en voor alles kwam weer een nieuwe eerste keer. Het leven lachte me toe, terwijl ik daarnaast nog bittere tranen van rouw huilde.

In míjn leven bestond het dus: rouw naast verliefdheid.

Zijn naam wordt vanaf het begin tot op de dag van vandaag nog steeds genoemd in deze nieuwe relatie.

Is het verraad?

Zo is het niet voor iedereen die opnieuw gaat liefhebben. Ik sprak veel mensen die met vragen tobben als: 'Is het geen verraad? Is het niet te snel? Mag dit wel? Hoe kan dit nou?'

Bovendien kunnen de emoties over die nieuwe liefde bij je kinderen of de omgeving heel anders zijn dan de jouwe.

Ook wilde ik graag weten hoe het is voor die mensen die 'de nieuwe partner' zijn. Want wat betekent het om te leven met iemand die nog iemand anders in zijn of haar hart heeft? Kortom: er viel veel te onderzoeken.

Over Maria de Greef

Bovenstaande tekst is een fragment uit de inleiding van Verloren en gewonnen van Maria de Greef. In dit boek onderzoekt verlieskundige, opleider en adviseur Maria de Greef of het bestaat: rouw en nieuwe liefde naast elkaar. Met een prachtig voorwoord van Petra van Rij en aanbeveling van nieuwslezer en radiopresentator Roelof Hemmen.

Dit boek gaat over liefde na de dood van je geliefde. Over pijn en schaamte, maar vooral over levenslust. Al die verhalen helpen mij. Ik ben niet de enige. (Roelof Hemmen)

Meer informatie

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 21:00 uur
Bel mij terug08:00-21:00 (ma t/m vrij)
Chat online08:00-21:00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08:00-17:00 uur (ma t/m vrij)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur