Beeld vlinder bij blog uitvaartverzekering kiezen

Uitvaartverzekering afsluiten? 9 tips die u op weg helpen

Een begrafenis of een crematie kost geld. Zaken als een kist of urn, bloemen, de uitvaartdienst, grafrechten, rouwkaarten en een eventuele rouwstoet moeten worden betaald. Maar wie betaalt deze kosten als u er zelf niet meer bent?

Juist in de periode vlak na het overlijden zijn deze vragen erg lastig voor nabestaanden. Om deze zorg weg te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. 1 daarvan is het afsluiten van een uitvaartverzekering. Deze dekt geheel of gedeeltelijk de kosten van uw begrafenis of crematie. Overweegt u een uitvaartverzekering af te sluiten? 9 praktische tips.     

#1 Denk na over uw uitvaartwensen

Wilt u een begrafenis of een crematie? Een rouwstoet en rouwkaarten? Denkt u aan een uitvaart met  alleen naaste familie? Of zijn er juist veel mensen op uw uitvaart? Probeer zo uitgebreid mogelijk uw uitvaartwensen vast te leggen op papier of vul online een  uitvaartwensen formulier in. Hiermee legt u snel en eenvoudig uw uitvaartwensen vast.

#2 Bereken met een online tool wat uw uitvaart kost

Veel tools en websites helpen u om uw uitvaartkosten te berekenen. Simpel en snel binnen een paar stappen. Bereken nu direct wat u ongeveer kwijt bent met de Yarden Uitvaartcalculator.

Globale maandpremie voor een uitvaartverzekering*

Aanvangsleeftijd Kapitaal € 5.000 Kapitaal € 11.000
20 jaar € 5 € 10
40 jaar € 8 € 18
60 jaar € 19 € 40

*gebaseerd op een uitvaartverzekering met een kapitaal van € 5.000 en € 11.000 euro met levenslange premiebetaling. De premie is exclusief poliskosten.

Bron: Berekeningen Nibud, 2016

#3 Kies een uitvaartverzekering die bij uw wensen past

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen;  zoals een kapitaalverzekering, natura uitvaartverzekering  en combinaties hiervan zoals de natura sommenverzekering.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering ontvangen uw erfgenamen een geldbedrag. Zij betalen hiermee  geheel of gedeeltelijk uw uitvaart. Hoe groot dit geldbedrag is hangt af van uw verzekerd bedrag, polisvoorwaarden en uw verzekeraar.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura verzekering regelt en verzorgt  de verzekeraar de gehele uitvaart. Dit is een pakket van diensten en producten voor de uitvaart. Welke diensten en hoe de verzekeraar hier invulling aan geeft, staan in de polisvoorwaarden.

Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering krijgen de nabestaanden/erfgenamen geen geld uitgekeerd. Zij declareren de kosten bij de uitvaartverzekeraar. Het verzekerd bedrag dienen zij te besteden aan de uitvaart of uitvaart gerelateerde kosten. In onderstaande animatie leggen we kort uit wat de natura sommenverzekering is.

In hoeverre een declaratie tot uitvaart gerelateerde kosten wordt gerekend, verschilt per verzekeraar. Vergelijk daarom verzekeraars en uitvaartverzekeringen.

#4 Een uitvaartverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht

In Nederland zijn er geen regels in de wet die voorschrijven dat iedere Nederlander een uitvaartverzekering moet afsluiten. Sparen voor uw uitvaart is ook een mogelijkheid. Op de website van de Rijksoverheid vindt u vragen en antwoorden rondom het thema wat kan ik regelen voor mijn uitvaart.

#5 Uitvaartkosten stijgen jaarlijks door inflatie

De kosten voor een uitvaart in Nederland stijgen jaarlijks met enkele procenten. Volgens uitvaartverzekeraars stijgen uitvaartkosten in 2016 met gemiddeld 3% per jaar.

Een stijging van 3% per jaar betekent bijvoorbeeld dat een uitvaart van € 8.500 over 40 jaar € 27.700 euro kost. Uitvaartverzekeraars  bieden in de meeste gevallen de mogelijkheid om uw premie aan te passen op prijsstijgingen. Dit heet indexatie. U betaalt dan jaarlijks of maandelijks meer premie, zodat uw polis dezelfde kosten blijft dekken.

#6 Wet & regelgeving  bij  overlijden

Er is in Nederland veel mogelijk. Maar bij begraven en cremeren krijgt u altijd te maken met De Wet op de lijkbezorging (Wlb). Hierin staat vooral wat, wanneer en hoe iets moet gebeuren na een overlijden. Naast de wet is er ook nog een Besluit op de lijkbezorging.

#7 Duurzame of groene uitvaart? Check welke verzekeraars duurzame initiatieven ondersteunen

Niet alle verzekeraars steunen duurzame initiatieven. Wilt u duurzame alternatieven voor de uitvaart, tijdens de uitvaart of  na de uitvaart? Onderzoek, check en oriënteer en vergelijk op websites als:

#8 De kosten voor een begrafenis of crematie verschillen per gemeente

Uitvaartondernemers rekenen ieder eigen prijzen en tarieven. Maar voor een graf moeten ook grafrechten worden betaald. Wist u dat  grafrechten verschillen per gemeente? Een graf in Hoogezand-Sappemeer kost bijvoorbeeld € 735, terwijl een plekje op het Esserveld in Groningen, 15 kilometer verderop, bijna 10 keer zo duur is.

#9 Lees goed de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering

Bij het kiezen van een uitvaartverzekering is het verstandig om goed de polisvoorwaarden van de verschillende producten te bekijken. Let op de volgende dingen bij het lezen van de voorwaarden:

  • Wilt u een uitvaartverzekering met een looptijd van 20 jaar of 30 jaar?
  • Tot welke leeftijd wilt u premie betalen? U kunt vaak kiezen om tot uw 65e, 80e of 85e premie te betalen.
  • Betaalt u liever alles in 1 termijn of stort u eenmalig geld met een koopsom?
  • Zijn uw kinderen gratis meeverzekerd? En tot welke leeftijd?
  • Heeft u de keuzevrijheid om overal in Nederland uw uitvaart te laten verzorgen? Of is er geen keuzevrijheid en bent u verplicht om te kiezen voor een uitvaartondernemer en uitvaartlocatie aangesloten bij uw verzekeraar?
  • Vergoedt de uitvaartverzekering de kosten van een duurzame uitvaart?

Bekijk welke waarden en wensen voor u belangrijk zijn. Een lage premie betekent namelijk niet altijd dat u goedkoper of beter uit bent! De website Uitvaartvergelijk.com vergelijkt verschillende aanbieders op punten die u zelf belangrijk vindt.

Bronnen

1 Reactie

  1. Nick   15.02, 12 mei 2017

    Dit zijn goede tips voor het kiezen van een uitvaartverzekering. Ik ben al enige tijd om mezelf alvast te verzekeren voor mijn crematie in de toekomst. Zo zadel ik mijn kinderen ook niet op met onverwachte kosten als ik kom te overlijden.

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies