Regel goed je digitale erfenis

5 tips bij het regelen van je digitale erfenis

Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Vrijwel iedereen heeft wel een e-mail adres of een social media account. Maar wat gebeurt er met deze online gegevens na overlijden? Hoe regel je een online erfenis goed voor je nabestaanden?

Bijna iedereen in Nederlander heeft wel een e-mailadres en 1 of meerdere social media accounts;  zoals Facebook en Twitter. Maar ook online gegevens zoals foto’s, video’s en documenten bewaren we steeds vaker digitaal. Dit doen we op desktop, laptop of smartphone of ‘in the cloud’. We winkelen, streamen muziek en betalen online. Logisch dus dat we online ook zichtbaar en vindbaar zijn.

Maar wat als iemand in je naaste omgeving overlijdt? En je ziet online een overledene nog steeds overal opduiken? Voor sommige mensen biedt dit troost. Er zijn echter ook situaties waar deze online zichtbaarheid confronterend is. Als de overledene jarig is  en felicitaties ontvangt of als de  uitnodigingen voor evenementen maar blijven komen.

Digitale erfenis na overlijden: een onderzoek (2018)

Uit een enquête onder 4.000 kijkers van het consumentenprogramma Kassa, blijkt dat slechts de helft weleens heeft nagedacht over zijn of haar digitale erfenis. Maar nog geen kwart van de geënquêteerden heeft daadwerkelijk stappen ondernomen om de digitale erfenis vast te leggen.

Van de mensen die dat wél hebben gedaan, heeft 53% een papiertje klaarliggen met daarop informatie over accounts en inloggegevens. Een wachtwoordmanager (14%), digitale kluis (8%) of testament (6%) worden aanzienlijk minder vaak gebruikt. blijkt uit het onderzoek van Kassa.

Online wensen vastleggen

Voor nabestaanden is het aanpassen/verwijderen van online gegevens belangrijk. Een overledene die steeds zomaar op internet opduikt is vreemd en confronterend.  Maar wat als nabestaanden niet op de hoogte zijn van online wensen? Of geen toegang hebben tot je online gegevens en data? Daarom is het belangrijk om een aantal dingen te regelen. Zo help je je dierbaren om ook online dingen te kunnen regelen.

Wij geven hier 5 belangrijke tips. Zo helpen we je een beetje op weg om je digitale erfernis ook op orde te hebben.

5 tips

1. Maak een handig overzicht waarin alle bezigheden en activiteiten online zijn vermeld

Geef in dit overzicht het volgende aan:

  • Welke social media accounts heb je?

  • Heb je andere accounts, abonnementen of gegevens?  

  • Wat wil je dat er gebeurt met deze online gegevens?

  • Wat wil je dat er gebeurt met de social media accounts? Wil je dat deze online verder leven? Of kies je voor een gedenkpagina (bij Facebook en Google kun je dat al in regelen) Of wil je dat accounts verwijderd worden?

2. Bestanden en foto’s op een laptop en computer

Veel mensen slaan foto’s en bestanden op een computer en laptop op.  Om deze data na je overlijden vrij te geven aan nabestaanden, is het belangrijk dat in ieder geval 1 persoon op de hoogte is van dat wachtwoord. Vind je het delen van je wachtwoord gevaarlijk? Een oplossing zou kunnen zijn om deze achter te laten in je testament of in een digitale kluis. Kom je te overlijden en weten je nabestaanden niet hoe ze nu verder aan de bestanden en data komen? Digitaal nalatenschap is volgens ICT-experts van Digitale Nazorg vaak nog te achterhalen. Met meer dan 25 jaar ervaring als forensisch ICT’er, is Digitale Nazorg bekend met vrijwel alle mogelijkheden, onmogelijkheden en technieken die bestaan om apparatuur binnen te dringen en gegevens te ontsluiten.  Digitale Nazorg gebruikt de kennis en apparatuur om dierbare data veilig te stellen voor nabestaanden. Hiermee wonnen ze in 2017 de 2e Juryprijs van de Yarden Afscheidsprijs.

3. Denk na over wie je aanwijst als vertrouwenspersoon/executeur

Het is belangrijk dat je vertrouwenspersoon op de hoogte is van je online wensen. Geef hem of haar toegang tot je wachtwoorden.  Dat kan met een online wachtwoordenmanager of via een testament.  Als je het zo geregeld hebt, worden je online wensen ook daadwerkelijk uitgevoerd.

4. Heb je online valuta of kapitaal opgebouwd?

Heb je online kapitaal opgebouwd met bitcoins, litecoins, ethers of andere cryptomunten? Of is er nog een tegoed op je paypal rekening? Online kapitaal behoort bij je bezittingen. Deze behoren tot je vermogen en daarom ook tot je nalatenschap.

Deze online accounts of data hebben  een financiële waarde.  Neem deze tegoeden dan ook op in je testament of codicil. Zorg dat je erfgenaam ook op de hoogte zijn door de inloggegevens en wachtwoorden bij deze rekeningen toegankelijk te maken.

5. Denk ook aan de koppelingen van accounts zoals Linkedin en Twitter

Deze accounts hebben minder uitgebreide functionaliteiten dan Google en Facebook. Koppel daarom alle social media accounts aan hetzelfde e-mailadres. Wanneer je social media accounts zijn gekoppeld aan verschillende e-mails, is het voor nabestaanden lastig om een wachtwoord te achterhalen of accountinstellingen te wijzigen. Zeker wanneer de inloggegevens naar een e-mailadres zijn verzonden waar de nabestaande geen toegang tot heeft.

Relevante artikelen over digitale nalatenschap

Bronnen

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies