Goede voornemens 2019: zaken regelen voor later
Herkent u dit? Lees dan vooral verder.
Denk eens na over de zaken die u nu alvast wilt regelen voor later. En over uw wensen als u er straks niet meer bent. Of u nu jong, oud, ziek of gezond bent; nadenken over uw wensen later doet u vooral voor uw nabestaanden. Zodat zij minder zorgen hebben. Alleen al daarom is het slim om er af en toe bij stil te staan. Nu, met een nieuw begin in 2019 en onze tips is het gemakkelijker om alvast een start te maken. Denk bijvoorbeeld aan een testament, het bijhouden van een lijst met accounts met inloggegevens of het op orde brengen van administratieve zaken als uw uitvaartverzekering.
Uiteraard is het verstandig om daarbij ook na te denken over uw uitvaartwensen. Stel dat u een hele uitgebreide uitvaart zou willen met groot afscheidsfeest, dan is de maandelijkse premie per maand hoger dan wanneer uw voorkeur uitgaat naar een sobere begrafenis. In Tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering leest u hier meer over.
Soms is een overlijden plotseling en onverwachts. Het is voor nabestaanden dan een zware en emotionele taak om uw uitvaart te regelen. Kortom redenen genoeg om deze zaken eens onder de loep te nemen en vast te regelen voor later. Zo geeft u nabestaanden veel helderheid en bespaart u ze een hoop vragen, twijfels en zorgen.
1. Erfenis vastleggen
Een van de zaken die u nu al kunt bespreken en vastleggen met uw partner, familie of andere dierbaren is de erfenis. Zet de beslissingen die u met elkaar maakt op papier. Stel dat u bijvoorbeeld jonge kinderen achterlaat? Wie zorgt er dan voor de kinderen? Bent u eigen ondernemer? Dan is het van belang om duidelijk vast te leggen wie u graag ziet als een opvolger.
Op deze wijze is alles helder en duidelijk voor uw erfgenamen. Zodat er geen onenigheden over kunnen ontstaan na uw overlijden. Geloof het of niet, maar er ontstaan vaker ruzies over de nalatenschap van een overleden dierbare dan u denkt. In het artikel 10 tips om ruzie over de erfenis te voorkomen leest u hier meer over.
Voorbeelden van zaken die u vastlegt in een testament
- Aan wie u wat nalaat; ofwel uw erfgenamen
- Bedrag nalaten aan een goed doel of stichting
- Huis nalaten
- Bedrijfsopvolging van eigen onderneming
- Bezittingen nalaten aan partner (ongehuwd/niet-geregistreerd gaat zonder testament via erfrecht)
- Voogdij over de kinderen
- Bezittingen in het buitenland
2. Codicil vastleggen
Een codicil is een handgeschreven document waarin bepaalde wensen kunnen worden vastgelegd (wilsbeschikking). Het moet voorzien zijn van de datum waarop het is geschreven met handtekening. Het is niet mogelijk erfgenamen te benoemen in een codicil. Maar wel aan wie u bepaalde spullen wilt nalaten zoals meubels, sierraden of boeken.
In een codicil is het ook mogelijk om duidelijk te maken wat er met uw lichaam mag gebeuren als u komt te overlijden. Is uw wens bijvoorbeeld dat uw lichaam gebruikt wordt voor wetenschappelijke onderzoek? Of wilt u dat bepaalde donoren worden gebruikt? Het moet voorzien zijn van handtekening en datum waarop het is vastgelegd.
Hebt u een codicil? Leg het op een plek waar uw nabestaanden het gemakkelijk vinden. Een andere mogelijkheid is om het codicil bij uw testament of levenstestament te voegen. Zodat alle notariële akten en documenten bij de notaris vastliggen.
3. Uitvaartwensen vastleggen
Het vastleggen van uw wensen met betrekking tot uw uitvaart zorgt voor minder stress en druk bij uw nabestaanden. Uitvaartwensen vastleggen is écht fijn voor u én geeft rust. Wilt u een crematie of een begrafenis? Waarin wilt ubegraven worden? Een kist of in een wade? Heeft u specifieke wensen ten aanzien van duurzaamheid en wilt u een duurzame uitvaart? Ook wanneer er bepaalde uitvaartrituelen gewenst worden is het handig dit zo specifiek mogelijk in uw uitvaartwensen te vermelden.
Wenst u een Islamitische uitvaart? Dan is rituele bewassing erg belangrijk. Bij de Joodse gemeenschap is het niet gebruikelijk om rouwbloemen mee te nemen. Kortom: zet ook dit soort specifieke uitvaartwensen op papier.
Uitvaartwensen vastleggen de voordelen op een rij:
- Nabestaanden blijven niet met onverwachte vragen achter
- Het is mogelijk uw wensen in te vullen zonder een uitvaartverzekering bij Yarden
- Het wijzigen of bijstellen van uw online wensen is eenvoudig
- Een geruststellend gevoel voor u en uw naaste familie en vrienden
4. Uitvaartverzekering afsluiten
Wilt u bij overlijden niet dat nabestaanden uw uitvaartkosten moeten betalen? Volgens een onderzoek van de Consumentenbond liggen de kosten van een ‘gemiddelde uitvaart’ al snel rond de 7500 euro zonder extra’s als een rouwstoet of een bijzondere uitvaartkist. Bedenk eens of u deze kosten zelf kunt betalen.
De flexibele Yarden uitvaartverzekering dekt de kosten van uw uitvaart. U bepaalt zelf de hoogte van het verzekerd bedrag, de looptijd en de manier waarop u de verzekering laat uitkeren. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen:
- Een kapitaalverzekering waarbij geld wordt uitgekeerd aan de begunstigde.
- Natura sommenverzekering; uitvaart gerelateerde diensten worden facturen vergoedt tot maximaal het verzekerd bedrag.
- Een combinatie van beiden.
5. Medische wensen vastleggen
Leg uw medische wensen vast in een zogenaamde wilsverklaring. Hierin maakt u duidelijk wat uw wensen zijn, voor het geval u niet meer in staat bent om hierover zelf een beslissing te nemen. Een wilsverklaring is bijvoorbeeld een behandelverbod of een euthanasieverklaring. Wanneer u deze wensen vastlegt zijn uw nabestaanden niet verantwoordelijk voor deze beslissing. Het is erg moeilijk voor familie en vrienden om hierover te beslissen. Een wilsverklaring is een document wat u kunt opstellen zonder notaris. Uw voornaam, achternaam, handtekening en datum ondertekening dienen hierop te staan.
6. Online nalatenschap of digitale erfenis regelen
Maak eens een echt lijstje van alle social media accounts en online gegevens met bijbehorende wachtwoorden. Wat wilt u dat er met deze gegevens gebeurt na overlijden? Volgens een enquête onder 4.000 kijkers van het consumentenprogramma Kassa, blijkt dat slechts de helft weleens heeft nagedacht over zijn of haar digitale erfenis. Maar nog geen kwart van de geënquêteerden heeft daadwerkelijk stappen ondernomen om de digitale erfenis vast te leggen.
Begin 2019 dus met een frisse start en leg ook deze gegevens vast. Digitale gegevens kunt u achterlaten in een zogenoemde digitale kluis. Maar u kunt ook terecht bij de notaris. Maak duidelijke afspraken over wie en welke gegevens nabestaanden mogen inzien als u er niet meer bent. Meer hierover leest u in de blog 5 tips bij het regelen van uw digitale erfenis
7. Uw financiële administratie op orde
Hoe ziet uw financiële huishoudboekje ruit? Is het een onoverzichtelijke bende? Heeft u diverse abonnementen, contracten en andere verzekeringen op uw naam staan? Waarvan u soms niet eens meer weet welke incasso waarbij hoort? Zoals een overlijdensrisicoverzekering of een nabestaandenverzekering?
Maak een overzicht van alle abonnementen, lidmaatschappen en automatische incasso’s en breng deze in kaart. Het is handig om bijvoorbeeld alle contracten bij elkaar in een map te hebben met daarbij uw klantnummers en andere relevante gegevens. Voor uw nabestaanden is het dan gemakkelijker om na uw overlijden deze partijen te benaderen om te laten weten dat u bent overleden en om de contracten uiteindelijk te beëindigen.
Bronnen
Remember me: uitvaartrituelen in andere culturen
Consumentenbond: Wat kost een uitvaart?
Wijzer in geldzaken: Overzicht van verzekeringen
Alle Top 10 lijstjes: Top 10 nieuwjaarvoornemens
Netwerk Palliatieve Zorg: 10 excuses om niet over de dood te praten
Uitvaart media: Helft van de Nederlanders steekt kop in het zand over hoogte uitvaartverzekering
0 Reacties
Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.