• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Het DELA LeefdoorPlan

Met de overlijdensrisicoverzekering van DELA zorg je ook na jouw overlijden voor jouw dierbaren. Al vanaf een paar euro per maand.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Welke uitkeringen en toeslagen krijg je als je partner is overleden?

Een partner verliezen is ontzettend zwaar. Je verliest je maatje, de moeder of vader van je kinderen, de persoon die je als eerste belt als er iets is. Ook je financiële situatie kan veranderen door het overlijden van je partner. In dit artikel bespreken we op welke uitkeringen en toeslagen je mogelijk recht hebt als je partner is overleden. Weet je dat je partner binnenkort komt te overlijden? Dan laat dit artikel zien wat jullie nu alvast kunnen regelen.

Nabestaandenuitkering

Als je partner is overleden, kun je een nabestaandenuitkering krijgen: een soort basisinkomen vanuit de Algemene nabestaandenwet (Anw). Je hebt recht op een nabestaandenuitkering als: 

De hoogte van deze uitkering wordt bepaald door je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder nabestaandenuitkering je over het algemeen krijgt. Wil je weten of je recht hebt op een nabestaandenuitkering of wil je de uitkering meteen aanvragen? Dat kan via de Sociale Verzekeringsbank.

Nabestaandenpensioen vanuit de werkgever van je overleden partner

Werkt(e) jouw partner in loondienst? Dan heb je meestal recht op aanvullend nabestaandenpensioen vanuit de werkgever. Dit wordt ook wel het partnerpensioen genoemd. Het nabestaandenpensioen krijg je bovenop de nabestaandenuitkering vanuit de Anw: die twee staan los van elkaar. Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: 

  • Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds. Zijn jullie niet getrouwd of geen geregistreerde partners? Dan heb je niet automatisch recht op het nabestaandenpensioen. Je partner moet jou dan hebben toegevoegd aan zijn of haar pensioenpolis. 
  • De pensioenregeling van je partner bevat een zogenaamd ‘nabestaandenpensioen op opbouwbasis’. Dat betekent dat je altijd nabestaandenpensioen krijgt als je partner komt te overlijden. Oók als je partner dan al niet meer deelneemt aan die pensioenregeling (bijvoorbeeld door ontslag). 
  • De pensioenregeling van je partner bevat een zogenaamd ‘nabestaandenpensioen op risicobasis’. Als dat zo is, krijg je vaak alleen nabestaandenpensioen als je partner op het moment van overlijden nog bij zijn of haar huidige werkgever werkt.  
  • Je partner heeft bij eerdere banen pensioen opgebouwd. In sommige gevallen keren deze oude pensioenregelingen ook nabestaandenpensioen uit. Of dat zo is en hoeveel dat dan is, kan je partner bekijken via mijnpensioenoverzicht.nl.  

Let op: Het kan zijn dat je partner zelf (extra) pensioen opbouwt, bijvoorbeeld via beleggen, banksparen of door te investeren in vastgoed. Bijvoorbeeld omdat je partner zelfstandige is of werkt bij een bedrijf dat niet is aangesloten bij een pensioenfonds. Praat hier met elkaar over, zodat je precies weet wat je na het overlijden van je partner kunt verwachten.

Voor de kinderen: het wezenpensioen 

Veel pensioenregelingen bevatten naast een nabestaandenpensioen ook een wezenpensioen. Hebben jouw partner en jij kinderen? Dan kan het zijn dat ook jullie kinderen een bepaald bedrag ontvangen. De voorwaarden verschillen sterk per pensioenregeling. Zo stopt de uitkering bij sommige verzekeraars als het kind 21 jaar wordt, en bij anderen als het kind 30 jaar wordt. Volgens het nieuwe pensioenakkoord moet de hoogte van het wezenpensioen ongeveer 20 procent zijn van het salaris van de overleden ouder. Nu is dat ongeveer 7 procent.

Toeslagen aanvragen als je partner is overleden 

Na het overlijden van je partner valt zijn of haar deel van het inkomen weg. Daardoor kun je in aanmerking komen voor verschillende toeslagen: 

  • Zorgtoeslag. Is je inkomen minder dan € 38.520 per jaar en heb je minder dan € 127.582 aan vermogen (in 2023)? Dan heb je recht op zorgtoeslag. 
  • Huurtoeslag. Of je recht hebt op huurtoeslag als je partner is overleden, wordt onder andere bepaald door je bruto jaarinkomen, vakantiegeld, alimentatie van een ex-partner, de hoogte van je huur, je leeftijd en het aantal personen in je huishouden. 
  • Kinderopvangtoeslag. Als je na het overlijden van je partner parttime of fulltime werkt of een opleiding doet, heb je recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie. 
  • Kindgebonden budget. De hoogte van je inkomen, het aantal kinderen en de leeftijden van de kinderen bepalen of je hier recht op hebt, en hoeveel je dan krijgt. 

Bekijk de toeslagen-site van de belastingdienst om te zien op welke toeslagen jij recht hebt als je partner is overleden.

Overlijdensrisicoverzekering kan geldzorgen verminderen na een overlijden 

Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je partner of gezin zonder geldzorgen kan doorleven als jij bent overleden. Hebben jij en je partner een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, bijvoorbeeld toen jullie samen een huis kochten? Dan kan de hypotheek of huur betaald worden van de verzekeringsuitkering, of bijvoorbeeld de kinderopvang. Een overlijdensrisicoverzekering wordt alleen uitgekeerd als je overlijdt binnen de looptijd.

In gesprek met je naasten

Praten jij en je dierbaren weleens over de dood? Weten jullie van elkaar hoe jullie elkaar achterlaten? Is alles goed geregeld? Dit praatstuk helpt jullie om te praten over deze moeilijke onderwerpen. Download het praatstuk.

5 stappen: laat elkaar zonder geldzorgen achter

Weet jij hoe jouw partner er voorstaat als jij zou overlijden? Kan jouw partner of gezin zonder geldzorgen doorleven als jij er niet meer bent? Met onderstaande stappen weet je of alles goed geregeld is. 

  • Controleer of je partner recht heeft op nabestaandenpensioen  
    Dit staat in je pensioenpolis. Krijg je het niet gevonden of vind je het ingewikkeld? Neem dan contact op met je werkgever of je pensioenfonds.  
  • Bekijk de hoogte van het nabestaandenpensioen  
    Ook dit kun je vragen aan je werkgever of je pensioenfonds. Je kunt het ook opzoeken op mijnpensioenoverzicht.nl. Klik op ‘Wat als mijn situatie verandert’ en daarna op ‘Overlijden’. Je ziet dan hoeveel nabestaandenpensioen je partner krijgt van je huidige werkgever/pensioenfonds als je nu zou overlijden. 
  • Houd rekening met verschillende situaties 
    De hoogte van het nabestaandenpensioen kan veranderen als je ontslag neemt, wordt ontslagen, bijna met pensioen gaat of als jij en je partner uit elkaar gaan. Bekijk de verschillende situaties op mijnpensioenoverzicht.nl en houd hier rekening mee. Stel, je overlijdt vlak nadat je bent ontslagen bij je huidige werkgever: kan jouw partner dan nog rondkomen van het nabestaandenpensioen dat hij of zij krijgt?  
  • Maak een overzicht van de tegemoetkomingen waar je partner recht op heeft 
    Krijgt je partner na jouw overlijden een nabestaandenuitkering en bepaalde toeslagen? Krijgen je kinderen een wezenpensioen? Heb je andere verzekeringen afgesloten die uitkeren als je overlijdt, zoals een overlijdensrisicoverzekering? Hoeveel geld komt er dan in totaal binnen? Maak hier een totaaloverzicht van. 
  • Bepaal of je partner zonder geldzorgen kan doorleven 
    Vergelijk het inkomen van je partner plus alle in dit artikel besproken tegemoetkomingen met de kosten en vaste lasten die hij of zij heeft na jouw overlijden. Kan je partner of gezin straks zonder geldzorgen doorleven? En zo niet: Wat kun je nu nog doen om daar verandering in te brengen? Vind je het lastig? Vraag dan een financieel adviseur om advies.

Zorg voor je dierbaren met de overlijdensrisicoverzekering van DELA

Met het DELA LeefdoorPlan (overlijdensrisicoverzekering) zorg je al vanaf een paar euro per maand voor jouw dierbaren. Met het bedrag dat er na je overlijden wordt uitgekeerd, kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek of huur blijven betalen en kunnen je kinderen studeren.