Levenstestament weten uw naasten wat u wilt?

Het levenstestament: laat uw naasten weten wat u wilt

Wat moet er gebeuren als u niet meer zelf in staat bent beslissingen te nemen? In het Levenstestament legt u dit snel en eenvoudig vast. En dat kan sinds kort ook zonder hoge notariskosten.

We worden gelukkig steeds ouder. Maar dit brengt wel nieuwe uitdagingen met zich mee. Door een beroerte of dementie zijn steeds meer mensen zelf niet meer in staat beslissingen te nemen. Het gaat dan om belangrijke keuzes in financiën en zorg. Anderen moeten deze beslissingen dan nemen. Voor naasten is er dan een hoop onduidelijk. Wat moet er gebeuren met het vermogen? Wie mag medische beslissingen nemen? En wat was uw mening over euthanasie?

Laat uw naasten weten wat u wilt

Om deze onduidelijkheid te voorkomen is er in Nederland sinds enkele jaren het levenstestament. In een Levenstestament legt u vast wat de wensen zijn in financiën, zorg en uitvaart. Ook staat in het levenstestament wie in deze zaken beslissingen mag nemen, als u dat niet meer zelf kan. Er staat bijvoorbeeld in wie de bankrekening beheert en wat er met het geld moet gebeuren. Ook wordt beschreven wat de medische wensen zijn, zoals een behandelverbod, euthanasieverklaring en een donorcodicil.

Verschil met testament

Het Levenstestament is iets anders dan een testament. Het testament bepaalt wat er moet gebeuren wanneer iemand overleden is. In het Levenstestament staat wat er moet gebeuren als iemand nog in leven is, maar zelf niet meer kan handelen. Alleen een testament is dus vaak niet genoeg. Als u in uw testament aangeeft dat uw neef het geld erft, kan het zo zijn dat de rechter bij dementie uw zoon als beheerder van het geld aanstelt zolang u nog in leven bent. En als u niet heeft aangegeven wat uw wensen zijn kan hij vervolgens naar eigen inzicht bepalen welke uitgaven hij doet.  

Met een levenstestament voorkomt u dit soort situaties. Toch hebben nog maar weinig mensen een levenstestament. Het levenstestament is onbekend. Bovendien zijn de kosten voor het opstellen van een levenstestament vaak erg hoog. Dat vinden wij zonde. Want iedereen heeft recht op regie op zijn eigen leven. En naasten hebben recht op duidelijkheid.

Yarden Levenstestament

Daarom hebben wij sinds kort het Yarden Levenstestament. Onze consulent komt gratis aan huis om samen uw wensen op te stellen. Zo weet u zeker dat het levenstestament bij uw situatie past.  U kunt zelf kiezen hoe u dit wilt registreren.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies