Ook gezin koopsom handig

Uitvaartverzekering in 1 keer betalen, handig?

Op dit moment is het helaas niet meer mogelijk een koopsompolis bij Yarden af te sluiten.
Wist u dat u de premie voor uw uitvaartverzekering in 1 keer kan betalen? U betaalt dan eenmalig een bedrag, de zogenoemde koopsom. U bent dan gelijk in 1 keer volledig verzekerd. Wellicht een geruststellende gedachte. Geen maandelijkse betaling en u bent ervan verzekerd dat uw nabestaanden geen zorgen hebben als u komt te overlijden.

De meeste Nederlanders met een uitvaartverzekering betalen maandelijks, per kwartaal of per jaar premie. Bij een koopsom uitvaartverzekering betaalt u alle premie in één keer. Uw koopsom of inleg is altijd relatief  laag, in vergelijking met het verzekerd bedrag.

”Maandelijks betalen is zo’n gedoe”

Marlous van Elst (32 jaar, samenwonend 2 kinderen) heeft voor een uitvaartverzekering via een koopsom gekozen. “Wij zijn gaan samenwonen en ik ben zwanger. Dan wil je alles goed regelen, op orde hebben en goed verzekerd zijn. Bovendien wil je niet teveel betalen. Dat is helemaal het geval als je een kind krijgt. Daarom ben ik online gaan zoeken naar een uitvaartverzekering voor ons gezin.”

Marlous vervolgt: “Online ontdekte ik dat er heel veel verzekeraars zijn die een uitvaartverzekering aanbieden in combinatie met een premiebetaling voor een bepaalde periode. Ik kon kiezen voor 10, 20 of 30 jaar, tot je 85e of de rest van je leven. Voor de betaling van de premie zijn er verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld maandelijkse of jaarlijkse betaling.

Wil je echter een verzekering afsluiten via een eenmalige betaling via een koopsom, dan is het aanbod online beperkt. Eigenlijk wisten we vooraf al dat we geen uitvaartverzekering wilde met een maandelijkse premie. Ik vind dat zo’n gedoe.“

Slim met je geld omgaan

De aanleiding om voor een  koopsom te kiezen is dat de kersverse ouders een leuke financiële meevaller hadden. Ze kregen een flink bedrag terug van de Belastingdienst. Volgens E.J. Schoo marketeer Yarden verzekeringen,  levert sparen of aflossen door de historisch lage rente weinig op. “Met een relatief lage koopsom (inleg)  krijgt u gegarandeerd een hoog bedrag uitgekeerd (verzekerd bedrag) om uw begrafenis of crematie te vergoeden.”

Hij vervolgt: “Jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Daarom is het mogelijk om tegen een relatief laag ingelegd bedrag, je uitvaart te verzekeren.  En door de lage rentetarieven pakt dit vaak gunstiger uit dan wanneer je dit geld spaart op je bankrekening. In praktijk betaalt een dertiger rond de € 1.500 en daarmee is hij/zij verzekerd voor  de uitvaart tegen een bedrag van € 5.000.”

Belastingaangifte en vrijstelling in box 3

Volgens Yarden fiscalist H. van Roosendaal is een bijkomend voordeel dat in sommige gevallen geen vermogens rendement heffing betaalt hoeft te worden bij belastingaangifte. De waarde van een uitvaartverzekering hoort bij bezittingen in box 3. In 2017 is de vrijstelling voor belasting in Box 3  € 25.000 per persoon. Voor uitvaartverzekeringen geldt er een extra vrijstelling. De waarde van de uitvaartverzekeringen moet in 2017 wel € 6.977 of lager zijn. Let op, dit bedrag wordt jaarlijks bijgesteld.

Uitvaartverzekeringen online vergelijken

Zoals voor alle verzekeringen geldt, is het verstandig om diverse uitvaartverzekeringen te vergelijken. Polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Heeft u specifieke wensen? Dan kan het verstandig zijn om deze wensen mee te nemen bij het zoeken naar een passende uitvaartverzekering.

Denk bijvoorbeeld eens aan onderstaande  vragen:  

  • Zijn kinderen gratis mee te verzekeren en tot welke leeftijd?
  • Is er vrijheid in de keuze van begraafplaats of crematorium?
  • Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van duurzame uitvaarten?
  • Is een uitvaart in het buitenland mogelijk?
  • Deelt een verzekerde mee in de wintsuitkering?

Uitvaart online verzekeren via koopsom

Marlous wil haar koopsompolis gelijk online vergelijken en afsluiten. Toch blijkt dat moeilijker te zijn dan ze denkt. Online een uitvaartverzekering afsluiten tegen koopsom betaling is slechts bij enkele verzekeraars mogelijk waaronder Yarden. Veel verzekeraars bieden wel de mogelijkheid om de uitverzekering af te sluiten via een koopsom, maar niet online. Vaak is eerst telefonisch contact nodig of een afspraak met een adviseur.

De eenmalige premiebetaling  en de waarde van het verzekerd bedrag verschillen per verzekeraar. Een voorbeeld: Een 32 jarige wil zijn uitvaart verzekeren voor € 5.000. De eenmalige premiebetaling varieert dan tussen € 1.579,69 en € 2.225.

Voordelen Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering van Yarden

Marlous heeft nu online haar Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering van Yarden afgesloten. “Yarden is de meest flexibele uitvaartverzekering tegen koopsom. Ik weet nog niet precies hoe mijn uitvaart eruit gaat zien. Vandaar dat Yarden mij aansprak. Ik heb nu een combinatie genomen van uitvaartverzekering in geld en vergoeding van de kosten van de uitvaart. Bovendien zijn mijn 2 kinderen gratis meeverzekerd tot 21 jaar.

Op dit moment is het helaas niet meer mogelijk een koopsompolis bij Yarden af te sluiten

Interessant om verder te lezen

9 tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Bronnen

Wijzer in geldzaken

Consumentenbond

Belastingdienst

Nibud

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies