Opzeggen of premievrij maken?

Uitvaartverzekering opzeggen, premievrij maken of afkopen?

Uitvaartverzekering opzeggen en overstappen? Afkopen of premievrij maken? De verschillende opties op een rij.

Vergelijken en overstappen. De meeste Nederlanders stappen regelmatig over van zorgverzekeraar of energieleverancier. Waarom? De reden is simpel: als u jaren bij dezelfde verzekeraar of aanbieder zit, loopt u vaak aantrekkelijke overstapkortingen mis.

Overstappen naar een andere uitvaartverzekering is minder aantrekkelijk. Dat komt omdat deze verzekering over het algemeen een leven lang loopt. Doordat u maandelijks premie betaalt, bouwt u een bepaald kapitaal op. Pas na overlijden keert de verzekeraar een geldbedrag uit of vergoedt de kosten van uw begrafenis of crematie. Wanneer u de uitvaartverzekering opzegt of beëindigt verliest u daarmee een deel van uw opgebouwde kapitaal.

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen opzeggen, premievrij maken of afkopen van een uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekeringen vergelijken en overstappen

Bent u  ontevreden over uw huidige verzekeraar en wilt u overstappen? Dan is er een aantal opties. Voor u een keuze maakt, is het wellicht verstandig om verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken. U kunt dan bijvoorbeeld letten op de premie, welke mogelijkheden er zijn voor het wijzigen van de polis, de voorwaarden, dekking en de staat van dienst van de verzekeraar.

Bent u er zeker van dat u wilt overstappen dan zijn er een aantal mogelijkheden wat u kunt doen met uw oude verzekering:

 • Opzeggen en ergens anders een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten. In de meeste gevallen betaalt u hiervoor hoge kosten en bent u het opgebouwd kapitaal kwijt.
 • Bijverzekeren via een 2e uitvaartverzekering.
 • U kunt soms de uitvaartverzekering premievrij maken. Dit houdt in dat de verzekering stop wordt gezet, maar dat het opgebouwde kapitaal bij de verzekeraar bewaard blijft.
 • Soms is het mogelijk om uw uitvaartverzekering af te kopen. Afkopen kost geld en betekent dat de opgebouwde waarde wordt uitgekeerd. De afkoopwaarde ligt altijd lager dan wat u betaalt heeft aan premies.

Overstappen en een 2e uitvaartverzekering afsluiten

Kiest u ervoor om uw huidige verzekering op te zeggen tijdens de looptijd? Dan is de kans groot dat u hoge kosten moet betalen. U kunt er ook voor kiezen om een 2e uitvaartverzekering  af te sluiten naast uw bestaande verzekering. Hierdoor verliest u geen opgebouwd kapitaal bij uw huidige verzekeraar.

Voldoet uw huidige verzekering bijvoorbeeld niet geheel aan uw wensen? Dan kunt u ervoor kiezen om deze extra wensen te verzekeren bij een andere verzekeraar.

Premievrij maken van uw uitvaartverzekering, wat betekent dat?

Premievrij maken betekent dat u geen premie meer hoeft te betalen. De betaalde premies (minus de kosten) blijven voor u gereserveerd. Dit bedrag wordt na overlijden uitgekeerd om uw begrafenis of crematie te bekostigen. In onderstaande animatie leggen we kort uit wat 'premievrij maken' betekent en hoe het werkt.

Premievrij maken uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afkopen, wat houdt dat in?

Bij het afkopen van uw uitvaartverzekering wordt het opgebouwde kapitaal aan u uitgekeerd. Dit bedrag is lager dan de betaalde premies. Uw uitvaartverzekering afkopen is niet altijd mogelijk maar afhankelijk van het soort uitvaartverzekering en de voorwaarden. Bekijk onderstaande animatie voor een korte uitleg over het afkopen van een uitvaartverzekering.

Afkopen van een uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afkopen bij Yarden

Bij Yarden kiest u zelf op welke wijze u het verzekerd bedrag laat uitkeren. Dat kan op de volgende manieren:

 • Uitvaartverzekering in geld (kapitaaluitvaartverzekering)
 • Natura sommen uitvaartverzekering
 • Een combinatie van beiden

Opzegtermijn bij uw huidige verzekeraar

Wilt u uw huidige uitvaartverzekering opzeggen? Dan geldt er in de meeste gevallen een opzegtermijn. De meeste verzekeraars hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. De opzegtermijn vindt u in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Vragen of hulp bij overstappen naar Yarden

Heeft u een uitvaartverzekering via een andere verzekeraar en wilt u gelijk overstappen naar Yarden? U sluit nu snel en gemakkelijk online de Yarden uitvaartverzekering af. Wilt u liever meer informatie? Op Mijn laatste wensen uitvaartverzekering leest u meer informatie over onze uitvaartverzekering. Maar u kunt natuurlijk ook online uw vraag stellen of telefonisch contact met ons opnemen. 

Meer weten?

3 Reacties

 1. Anoniem   14.20, 11 juni 2018

  Wat is de opzegtermijn van Yarden?

 2. Yarden   17.05, 18 juni 2018

  Beste, Op onze huidige product Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekeringen is een opzegtermijn van 1 maand van toepassing. Voor alle andere producten gelden andere opzegtermijnen. Wij verwijzen u door naar de voorwaarden van uw polis om het opzegtermijn te achterhalen. Vriendelijke groet, ^Sylvia

 3. Jolanda   12.25, 7 september 2018

  Er is een naturapolis met vrij te besteden bedrag bij yarden afgesloten. Maar er was nog een polis via dela. De polis van Dela hebben we gebruikt voor de crematie. Wat kan ik nu nog verwachten van de polis die bij jullie is afgesloten. Word het bedrag van de hele polis uitgekeerd of een gedeelte

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies