Kei lekker!

19 mei 2020
De koffietafel heeft zijn weg gevonden naar alle vormen van samenkomsten. Een foodblog over de koffietafel, met name de Brabantse en Limburgse.

Brabantse koffietafel

Een koffietafel is veelal een eenvoudige broodmaaltijd met koffiekoeken en/of eenvoudig belegde broodjes en sandwiches (bijvoorbeeld enkel kaas en ham). Als drank serveert men koffie en thee.

In Noord-Brabant wordt een koffietafel ook wel uitgebreid met nog andere etenswaren, en aangeboden in buffetvorm. Deze overvloedige maaltijd zou gebaseerd zijn op de maaltijd die men opdiende aan de buren als men een varken had geslacht. Uiteindelijk heeft de koffietafel zijn weg gevonden naar alle vormen van samenkomsten of het nu een communie, bruiloft of een uitvaart is.

De huidige koffietafel is een stuk moderner met een knipoog naar vroeger en bestaat uit stevige goedgevulde groentesoep, verschillende soorten broodjes - waaronder krentenmik - met diverse belegsoorten, worstenbrood, en eierkoeken.

Broodjes

Voorheen waren de broodjes veelal gemaakt van diverse soorten grove plakken vloerbrood en krentenmik met worst of ham. Tegenwoordig zijn het luxe mini-broodjes, belegd met onder andere brie met honing en walnoot, gerookte zalm en roomkaas, rundercarpaccio met parmazaan en pijnboompitten.

Worstenbroodje

Het Brabants worstenbroodje is een typisch broodje uit de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het broodje is ongeveer 15 centimeter lang en gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje is het worstenbroodje niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt.

Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. In maart 2016 werd het Brabants worstenbroodje door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed.

Eierkoek

De eierkoek is een vast onderdeel van de Brabantse koffietafel. Men eet ze besmeerd met boter en bestrooid met suiker. Nog steeds worden bakkers die ze goed maken geƫerd.

Limburgse koffietafel

Bij een traditionele Limburgse koffietafel staat er geheid Limburgse Vlaai op tafel. De vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart, omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt. Vlaaideeg is een stuk luchtiger en lijkt op brooddeeg.

Grummele

Bij de 'koffietafel' na een begrafenis kwam in het verleden heel vaak zwarte pruimenvlaai op tafel! Dat was destijds heel gewoon. Tegenwoordig wordt deze traditie niet meer strikt gehandhaafd. Heel vaak staan rijste-, kersen-, appel- en abrikozenvlaai op de wensenkaart! Ook 'grummele' oftewel kruimelvlaai is geliefd.