Chocolade

2 juni 2020
Chocola of chocolade is geliefd over de hele wereld. Een foodblog over dit donkere goud waar veel mensen geen genoeg van kunnen krijgen.

Chocola of chocolade is geliefd over de hele wereld. De meeste mensen kunnen geen genoeg krijgen van dit bruine (of witte) goud. Ook in Nederland ligt er in bijna elk huishouden wel een reep en warmen we ons op een koude winterdag graag op met een kop van deze warme drank.

Heilige drank

De Azteken geloofden dat chocola voedsel was van de goden en cacaobonen waren voor hen een magisch middel en zelfs een betaalmiddel. Warme chocolademelk was voor hen een heilige drank en werd op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. Chocolademelk zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne dat een bestanddeel is van de cacao. De cacaoboom wordt in de wetenschap dan ook aangeduid als 'theodora cacao', dat 'voedsel van de goden' betekent.

Wedstrijd rond chocolade

Tegenwoordig kennen we zoveel varianten van chocola: een heerlijk stuk chocoladetaart, brownies, een muffin of toch zo'n stevig brok met zeezuit en caramelstukjes?! Elke 3 jaar vindt zelfs de World Chocolate Masters plaats; de enige wedstrijd ter wereld, die geheel is gewijd aan creativiteit met en meesterschap rond chocolade.