Fryske lekkernijen

5 mei 2020
In Friesland zijn we over het algemeen makkelijk qua eten en drinken, behalve als het aankomt op de echte Fryske producten. Een foodblog over Friese lekkernijen.

In Friesland zijn we over het algemeen makkelijk qua eten en drinken, behalve als het aankomt op de echte Fryske producten. We willen enkel het suikerbrood van de echte warme bakker, en dan beslist besmeerd met echte (room)boter.

Oranjekoek

Ook de Oranjekoek, die weliswaar niet Oranje van kleur is, maar hele kleine sinaasappelsnippers bevat, moet beslist van de echte bakker komen.

De officiële Oranjekoek van vroeger uit is met creme opgemaakt, maar over het algemeen eet men het liefst de koek met slagroom. We eten het gewoon uit de hand, er komt geen vorkje aan te pas, dat is traditie. In een redelijk drukke maand gaan er bijna 1000 stukjes doorheen.

Frysk Dûmke

Een ander favoriet item voor bij de koffie is een Frysk Dûmke. Dit zijn zoete harde koekjes; met anijs gekruide duimgrote koekjes uit de oven. Heerlijk om even in de koffie te dopen. Voor de hartige trek hebben we Friese droge worst, en Tynjetaler kaas, heerlijk met wat mosterd.

Een echte Fries is zeer gesteld op tradities. We hebben in Friesland ook een gezegde:

Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries

Het betekent: 'boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan uitspreken is geen oprechte Fries'.