Hoe ga je als jongere om met een verlies?
Voor hoe je om moet gaan met verlies is niet 1 antwoord. Daarom kan het ook heel lastig zijn. Wat kun je eraan doen om met het verlies van je vader, moeder, broer, zus of een vriend of vriendin om te gaan?
Wil je dat je omgeving wel vraagt hoe het met je gaat of juist niet? Kun je je gevoel kwijt of niet? Praat je er met vrienden over het verlies? Of juist liever niet. Hoelang duurt rouw eigenlijk? Allemaal vragen waar jongeren tegenaan lopen bij het verlies van een dierbare. En hoe kun je als ‘buitenstaander’ helpen?
Joyce het mee. Zij verloor haar vader en wordt elke dag geconfronteerd met dit verlies. Terwijl haar leven op school gewoon doorgaat met alle verplichtingen. Hoe gaat zij hiermee om en hoe reageert haar omgeving?
Je kunt niet altijd meelopen met de maatschappij en loopt een beetje achter met dingen.
Wanneer je zelf iemand hebt verloren, betrek je omgeving erbij. Merk je dat iemand uit je omgeving te maken heeft met verlies, probeer daar dan rekening mee te houden. Vermijd het onderwerp niet, maar praat erover. Daarmee voelt de ander zich gesteund.
Wat kun je er vandaag nog aan doen? Een paar tips
Ken je iemand die iemand is verloren en weet je niet wat te doen? Hier staan een paar tips:
- Vraag niet: hoe gaat het? Maar: Hoe gaat het vandaag met je?
- Vind je het toch lastig om iets te zeggen: een arm om iemands schouder als troost is soms al genoeg.
- Schrijf een gedicht of een brief.
- Stuur een kaartje
- Doe samen iets, zoals samen sporten, wandelen in de natuur of ergens een kop thee drinken.
- Er staat geen tijd voor een rouwperiode. Het kan best zijn dat iemand het moeilijk heeft met het verlies van zijn vader die er al 10 jaar niet meer is. Houd daar rekening mee.
Rouw is als een bootje
Rouw lijkt misschien nog het meest op een roeiboot. Ieder vaart in zijn eigen bootje en om vooruit te komen heb je 2 peddels nodig. De ene peddel staat voor het verlies en de andere peddel is dat je doorgaat met je leven. Veel jongeren hebben de neiging om vooral door te willen gaan en het verlies daarmee te willen negeren. Het gevaar bestaat dan dat je vastloopt, omdat je het verlies bij je draagt.
Je wilt niet anders zijn dan de rest, maar je voelt je wel anders.
Mijn masker af
De jongerengroep 'Mijn masker af' geeft gastlessen en presentaties voor jongeren. Jongeren vertellen hun verhalen over verlies en rouw. Hoe gaan zij om met verlies van een dierbare en hoe reageert hun omgeving? In gesprek met elkaar leer je wat het betekent om iemand kwijt te raken en dat rouw nooit zomaar over is. Hoe lang het ook geleden is, je kunt er dagelijks mee geconfronteerd worden. En iedereen gaat er op een andere manier mee om.
Praten over verlies
Wil je met iemand praten over verlies dat je hebt meegemaakt. De webchat Praten over verlies biedt de mogelijkheid om anoniem en veilig met iemand te chatten.
Theatervoorstelling Rouw op je dak
De voorstelling 'Rouw op je dak' van Theatergroep TRAXX gaat over rouwverwerking: een verkering die uitgaat, ouders die gaan scheiden of een vader die plotseling overlijdt.
Mini-documentaire 'Ik mis je'
In de laatste weken van 2017 komt er iedere 2 weken een nieuw deel uit van de 'Ik mis je'-documentaire. Elke video laat iets zien in verschillende periodes van rouw en afscheid in het leven van Joyce.
- De herinneringen aan Joyce' vader
- Waar loop je tegenaan na een verlies
- De betekenis van muziek
Blijf op de hoogte van 'Ik mis je' via ons YouTube-kanaal.
Ik mis je
Met onze mini-documentaire 'Ik mis je' willen we je laten meekijken wat het betekent voor een jongere om een dierbare te verliezen. We geven enkele tips hoe je concreet jongeren kunt helpen bij een verlies. Niet alleen in de eerste weken na een overlijden, maar ook in de jaren erna.
Lees meer over jongeren en rouw.
Nadenken over afscheid
Voor een uitvaart moet veel worden besproken en geregeld. Nabestaanden zijn er in deze periode mee geholpen als hun verloren dierbare zijn of haar uitvaartwensen heeft vastgelegd. Dit kan helpen in het rouwproces. Daarom is het belangrijk te weten wat de uitvaartwensen zijn van de mensen in je omgeving?
Muziek speelt voor veel mensen een belangrijke rol. Omdat een muzieknummer bijvoorbeeld herinneringen oproept aan een overleden dierbare, of omdat de tekst herkenbaar is of woorden van troost biedt. Welk muzieknummer wil jij laten horen op je uitvaart?
Inspiratie opdoen? Luister naar de Top 20 uitvaartliedjes
Een goed afscheid helpt je verder
Yarden, de uitvaartorganisatie die al 100 jaar steun geeft voor, tijdens en na de uitvaart. Hiervoor organiseert Vereniging Yarden jaarlijks ruim 100 activiteiten, zoals bijeenkomsten, filmvoorstellingen en lezingen. Om je te helpen, ondersteunen en te inspireren.

Pratenoververlies.nl
Bent u een dierbare verloren en heeft u behoefte om daar met iemand over te praten? Anoniem en vertrouwelijk? Dat kan, 7 dagen per week, op pratenoververlies.nl
Elke dag van 16.00-22.00 uur
Yarden blog

Enkele momenten waar geprobeerd is weer te geven, dat genieten een kunst is en een voorrecht! Dat genieten energie kan geven en na bewezen dienstverlening, een dankbare herinnering en stimulans is dit werk te blijven doen.
Genieten!