Iemand sterkte wensen

Woorden schieten tekort, is een veelgebruikte tekst op condoleancekaarten. Vaak voelt het ook echt zo. Want wat zeg je tegen iemand die net een dierbare heeft verloren? Een ding is zeker. De meeste nabestaanden waarderen alle gebaren van medeleven. Of dat nu persoonlijk is, of via een kaart.

Er zijn verschillende manieren om iemand te condoleren en sterkte te wensen na het overlijden van een dierbare. U kunt bijvoorbeeld:

  • een – handgeschreven – kaartje sturen
  • telefonisch laten weten dat u meeleeft
  • de condoleance of uitvaartplechtigheid bezoeken om nabestaanden persoonlijk te condoleren

Tekst op een condoleancekaart

Stuurt u een kort briefje of een condoleancekaart om iemand sterkte te wensen? Door uw boodschap met de hand te schrijven, maakt u uw bericht persoonlijk. De toon van uw tekst hangt af van uw relatie met de overledene en/of de nabestaande. En hangt af van wie er is overleden: gaat het om een kind, een ouder of bijvoorbeeld collega? In een kaart of briefje kunt u uitgebreid uw gevoelens en medeleven uiten.

Vindt u niet zo snel de juiste woorden, dan kunt u een stukje tekst uit een liedje gebruiken. Of een gedichtje, bestaand of zelf geschreven. Een warme, persoonlijke tekst zal gewaardeerd worden. Maar ook een korte tekst zoals ‘met innige deelneming’ of ‘heel veel sterkte in deze verdrietige tijd’.

Telefonisch sterkte wensen

Kent u de nabestaande erg goed en kunt u niet naar de begrafenisplechtigheid of crematie? Dan is het altijd goed om even te bellen om iemand te condoleren en sterkte te wensen.

Houd er rekening mee dat er in de week voorafgaand aan de uitvaart ontzettend veel geregeld moet worden. En dat de nabestaande veel aan zijn of haar hoofd heeft. Misschien komt een telefoontje dus niet helemaal gelegen. U kunt beginnen met de vraag of het uitkomt dat u belt. Of u wacht met bellen tot na de uitvaart. U kunt dat bijvoorbeeld via een kaartje of briefje laten weten dat u niet bij de uitvaart aanwezig bent. En bijvoorbeeld dat u snel daarna even belt om de persoon persoonlijk te spreken en condoleren.

Wat zegt u bij de condoleance?

U kunt verschillende dingen zeggen om de familie of vrienden van de overledene te condoleren. ‘Gecondoleerd met uw verlies’ of ‘veel sterkte de komende tijd’ is altijd goed. Kent u de nabestaanden beter, dan kunt u natuurlijk iets persoonlijkers zeggen. Als u de juiste woorden kunt vinden. Bedenk dat ook alleeneen omhelzing voldoende kan zijn om uw medeleven te tonen en iemand sterkte te wensen.

Bezoekt u de condoleance of uitvaartplechtigheid? Controleer eerst of er op de rouwkaart of –advertentie een kledingwens staat vermeld. Als er staat ‘graag kleurige kleding’, dan is het aan te raden om u daaraan te houden.

De juiste woorden

Wees niet bang dat u niet de juiste woorden vindt of om iets verkeerds te zeggen. Onthoud dat het nóg pijnlijker en ongemakkelijker is om de nabestaande te mijden uit angst voor een ‘blunder’. Als u vooral uw medeleven uit, dan is de kans dat u iets verkeerds zegt vrij klein. Uitspraken die de situatie proberen af te zwakken, zoals ‘het is beter zo’, kunt u beter vermijden.

Weet u niet wat u moet zeggen om iemand sterkte te wensen, dan kunt u dát gewoon benoemen. U mag eerlijk aangeven dat u niet weet wat u moet zeggen. Ook dat zal gewaardeerd worden door de nabestaande. Want ook hiermee toont u uw medeleven.

Zeg het met een aardigheidje

Wilt u nabestaanden op een andere manier sterkte wensen? Misschien kunt u iets geven. Een persoonlijk aardigheidje, iets wat u heeft van de overledene of aan hem/haar doet denken. Het kan van alles zijn waarmee u de nabestaanden uw medeleven toont. Een paar willekeurige suggesties:

  • een mooie tekening gemaakt door uw kind(eren)
  • een leeg schrijfblok of notietieboekje waarin de nabestaande gedachten en gevoelens van zich af kan schrijven. U kunt op de 1e bladzijde bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap aan de nabestaande schrijven
  • een voorwerp dat u doet denken aan de overledene. Bijvoorbeeld een boek van een schrijver van wie hij of zij graag las
  • een zakje met bloemenzaadjes die de nabestaande in de tuin kan zaaien en laten bloeien. Bijvoorbeeld bloemenzaadjes die verschillende soorten vlinders aantrekken

Lees meer