Duurzame crematie of begrafenis

De aandacht voor duurzaamheid in de maatschappij neemt toe. Zo ook in de uitvaartbranche. Duurzaamheid bij het afscheid is een terugkerend thema. Er zijn dan ook steeds meer mogelijkheden voor een duurzame crematie of begrafenis. Van resomeren en duurzaam begraven tot een milieuvriendelijke kist.

Resomeren

Als uitvaartorganisatie zijn wij steeds op zoek naar duurzame alternatieven voor begraven of cremeren. Zo’n nieuwe uitvaartmethode bijvoorbeeld is resomeren (of bio-cremeren). Bij deze nieuwe vorm van lijkbezorging wordt het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Het lichaam wordt zo op een duurzame manier teruggegeven aan de natuur. Niet aarde of vuur, maar water is hierbij het belangrijkste element.

Resomeren te vergelijken met het natuurlijke proces dat plaatsvindt na begraving, maar dan veel sneller. Resomeren duurt maar een paar uur. Daarna blijft er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met de as na een crematie.

Lees meer over resomeren

Vriesdrogen

Naast resomeren, wordt er onderzoek gedaan naar ‘cryomatie’ (ofwel vriesdrogen of promessie). Bij deze methode van lijkbezorging wordt stikstof gebruikt om het lichaam compleet te bevriezen, waarna het wordt afgebroken door trilling. Het resultaat is hetzelfde als bij resomeren.

Cryomeren wordt nog nergens ter wereld toegepast. De Zweedse biologie die het proces ontwikkelde doet nog verdere onderzoeken, onder andere samen met Yarden. Op dit moment ontbreekt het aan een operationele installatie, daarnaast moet er eerst een oplossing gevonden worden voor een aantal ethische aspecten.

Meer over toekomstige uitvaartmethoden

Duurzaam begraven

Als het om duurzaam begraven gaat, bestaan er veel opties. Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland, zoals de Natuurbegraafplaats van Yarden IJsselhof in Gouda. Op veel begraafplaatsen is duurzaam begraven ook mogelijk. Daarbij is het belangrijk dat er wordt gekozen voor een duurzame kist en het materiaal van de kleding van de overledene. Ook kunnen er bij rouwboeketten en bloemstukken keuzes gemaakt worden die beter zijn voor het milieu. Of bijj het rouwvervoer en de uitvaartlocatie.

5 Tips voor duurzaam begraven

Uitvaartlocaties

Naast andere manieren voor een uitvaart, of het begraven op een natuurbegraafplaats, kunt u zelf ook keuzes maken die milieuvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de uitvaartlocatie die u kiest. Wanneer de opbaring, plechtighied en de crematie of de begrafenis op 1 locatie wordt gehouden, is dat beter voor de natuur. Lukt het niet om alles bij 1 locatie te houden? Kies dan voor locaties die op loopafstand bij elkaar in de buurt liggen. Als er weinig tot geen rouwvervoer nodig is naar verschillende locaties, belast u het milieu minder.

Duurzaamheid op Yarden locaties

Op onze uitvaartlocaties is veel aandacht voor duurzaamheid, maar ook biodiversiteit. Daarmee bedoelen we de balans in de natuur rondom onze locaties. Zo vindt u op een aantal locaties veel verschillende soorten kruiden, bloemen, heesters en bomen. Bijvoorbeeld op onze Natuurbegraafplaats IJsselhof in Gouda. Hier staat een prachtig groot insectenhotel op de rand naar de Natuurbegraafplaats. Een warme en beschutte plek voor lieveheersbeestjes, vlinders, hommels en honingbijen.

Op de Natuurbegraafplaats gelden bovendien aparte regels, voor het zo ecologisch mogelijk begraven. Meer weten over natuurbegraven of onze initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid en biodiversiteit? Neem eens een kijkje bij Yarden IJsselhof in Gouda.

Ook bij onze uitvaartlocatie yardenhuis Zevenberg in Hoogeveen is te zien dat uitvaarten en duurzaamheid goed samen kunnen gaan. Bij de bouw van deze locatie is veel gedaan om het gebouw energiezuinig en milieuvriendelijk te maken. Zo zijn de ruimtes optimaal geïsoleerd en energiezuinig ingericht door onder andere gebruik te maken van ledlampen met automatische schakelaars. De warmte, die bij een crematie vrijkomt, wordt hergebruikt voor de verwarming van het gebouw. De circa 50 zonnepanelen op het dak leveren daarnaast groene stroom.

Milieuvriendelijke grafkist

Er is een enorm aanbod van kisten op de markt, van eenvoudig tot luxe, van sober tot extravagant. Én, van verschillende materialen. De ecologische uitvaartkisten van Onora bijvoorbeeld, worden volledig gemaakt van bioplastic. De kisten zijn volledig biologisch afbreekbaar en daarmee vriendelijker voor het milieu.

Kist beschilderen

Om een grafkist persoonlijk te maken, kunt u deze laten beschilderen. Voor een milieuvriendelijke(re) uitvaart, is het natuurlijk belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van biologisch afbreekbare verf.

Een persoonlijke kist