Duurzame crematie of begrafenis
Resomeren
Een afscheid dat recht doet aan persoonlijke wensen van de overledene en helpt nabestaanden bij het rouwproces. Wij vinden het daarom belangrijk dat mensen in Nederland, naast begraven en cremeren, meer keuzevrijheid voor de uitvaartmethode krijgen.
De nieuwe uitvaartmethode resomeren geldt als een volwassen, eerbiedig en duurzaam alternatief. Resomeren (of bio-cremeren) als nieuwe vorm van lijkbezorging betekent “oplossen in water”. Door middel van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over. De nabestaanden kunnen na afloop van de resomatie de beschikking krijgen over dit poeder. Het restwater dat overblijft na het resomatieproces is steriel en bevat geen menselijk DNA.TNO-onderzoek toont aan dat resomeren geen (veiligheids)belemmeringen kent voor het wettelijk toestaan van deze methode. Ook aan milieu-eisen kan worden voldaan. In eerder onderzoek toonde TNO al aan dat de milieubelasting van resomeren gunstig afsteekt bij de wel toegestane methoden begraven en cremeren. Yarden pleit vanuit ideologische motieven en zonder winstoogmerk voor een wetswijziging die deze innovatieve uitvaartvorm mogelijk maakt.
Duurzaam begraven
Als het om duurzaam begraven gaat, bestaan er veel opties. Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland, zoals de Natuurbegraafplaats van Yarden IJsselhof in Gouda. Op veel begraafplaatsen is duurzaam begraven ook mogelijk. Daarbij is het belangrijk dat er wordt gekozen voor een duurzame kist en duurzame materialen voor kleding van de overledene. Ook kunnen er bij rouwboeketten en bloemstukken keuzes gemaakt worden die beter zijn voor het milieu. Of bij het rouwvervoer en de uitvaartlocatie.
Greenleave
Yarden heeft zich in 2019 aangesloten bij de stichting GreenLeave, een organisatie die zichzelf tot doel heeft gesteld om duurzaamheid bij uitvaartverzorging vanzelfsprekend te maken.
Kernprincipes
Duurzaamheid is meer dan alleen de aanschaf van milieuvriendelijke producten. Het gaat ook om de andere keuzes rondom een uitvaart. Voor het bewaken van een duurzaam afscheid werkt Yarden volgens de vijf principes van GreenLeave:
Goed werkgeverschap
Yarden biedt haar medewerkers eerlijke arbeidsvoorwaarden en spant zich in voor opleiding & ontwikkeling. We vangen mensen op na aangrijpende situaties en bieden ruimte aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Duurzame bedrijfsvoering
Overal waar mogelijk minimaliseren wij de milieu-impact van onze bedrijfsvoering. Op onze gebouwen zijn energiescans uitgevoerd en er zijn energiebesparende maatregelen getroffen. Denk aan onder andere led-verlichting, 100% EU windenergie en het minimaliseren van het papierverbruik.
Duurzame inkoop
Voor alle in te kopen zaken en goederen wordt gekeken naar duurzame en maatschappelijk verantwoorde opties. Zo nemen wij groene stroom af, verduurzamen wij horecaproducten in samenwerking met onze leveranciers en werken wij voor het groenonderhoud met werknemers die werkzaam zijn vanuit de sociale voorziening.
Eerlijk zaken doen
Yarden beschikt over het Keurmerk Uitvaartzorg. Hiermee staan wij garant voor heldere afspraken, goede organisatie van het afscheid, een transparante kostenbegroting en bekwaam personeel. Omdat wij onze dienstverlening continu willen verbeteren, vragen wij na elke uitvaart naar uw tevredenheid. Heeft u ondanks onze zorgvuldigheid toch een klacht? Dan garanderen wij een goede afhandeling.
Maatschappelijke betrokkenheid
Yarden denkt in haar dagelijks werk niet alleen aan nu maar ook aan de toekomst. Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en houden rekening met mens, dier en milieu. Samen met de Coöperatie DELA richtten we de Stichting Duurzaam Afscheid op met als doel om duurzame en innovatieve producten, diensten en faciliteiten binnen de uitvaartbranche te stimuleren.De Final Footprint Challenge is hiervan een mooi voorbeeld. We zijn maatschappelijk partner van FC Utrecht, ADO Den Haag en SC Heerenveen. Met Saar aan Huis ondersteunen we mensen op een kwetsbaar moment of in de laatste fase van hun leven. Meer voorbeelden vindt u in ons klantverslag.
Uitvaartlocaties
U kunt zelf ook keuzes maken die milieuvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de uitvaartlocatie die u kiest. Wanneer de opbaring, plechtighied en de crematie of de begrafenis op 1 locatie wordt gehouden, is dat beter voor de natuur. Lukt het niet om alles bij 1 locatie te houden? Kies dan voor locaties die op loopafstand bij elkaar in de buurt liggen. Als er weinig tot geen rouwvervoer nodig is naar verschillende locaties, belast u het milieu minder.
Duurzaamheid op Yarden locaties
Op onze uitvaartlocaties is veel aandacht voor duurzaamheid, maar ook voor biodiversiteit. Daarmee bedoelen we de balans in de natuur rondom onze locaties. Zo vindt u op een aantal locaties veel verschillende soorten kruiden, bloemen, heesters en bomen.
Op een Natuurbegraafplaats gelden bovendien aparte regels, voor het zo ecologisch mogelijk begraven. Meer weten over natuurbegraven of onze initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid en biodiversiteit? Neem eens een kijkje bij Yarden IJsselhof in Gouda.
Ook bij onze uitvaartlocatie yardenhuis Zevenberg in Hoogeveen is te zien dat uitvaarten en duurzaamheid goed samen kunnen gaan. Bij de bouw van deze locatie is veel gedaan om het gebouw energiezuinig en milieuvriendelijk te maken. Zo zijn de ruimtes optimaal geïsoleerd en energiezuinig ingericht door onder andere gebruik te maken van ledlampen met automatische schakelaars. De warmte, die bij een crematie vrijkomt, wordt hergebruikt voor de verwarming van het gebouw. De circa 50 zonnepanelen op het dak leveren daarnaast groene stroom. Het dak van ons uitvaartcentrum in Amsterdam-Zuidoost is voorzien van mos sedum voor extra isolatie en zonnepanelen.
Milieuvriendelijke grafkist
De Landschapskist is een 100% duurzame kist die wordt vervaardigd uit hout van het bij beheer vrijkomende bomen uit de bossen van het Groninger- of Drentse Landschap of van It Fryske Gea. Van de bomen (bijvoorbeeld Douglas sparren) worden planken gezaagd. De planken worden met houten drevels in elkaar gezet en bekleed met duurzaam linnen.
Kist beschilderen
Om een grafkist persoonlijk te maken, kunt u deze laten beschilderen. Voor een milieuvriendelijke(re) uitvaart, is het natuurlijk belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van biologisch afbreekbare verf.
Duurzaam assortiment
Yarden heeft verschillende biologische urnen in haar assortiment. Ook bieden we een milieuvriendelijke lijkwade en duurzame boeketten in meerdere variaties met bloemen die een milieucertificaat hebben. Uiteraard beschikt Yarden over mogelijkheden voor biologische catering.