Op de bakfiets

Ruim een kwart eeuw leidde Erik-Paul een zwervend bestaan in Hengelo. Hij overleed veel te vroeg op 49-jarige leeftijd. Een markant mens ging heen. Zijn uitvaart was dan ook zoals hijzelf altijd is geweest; bijzonder.

Foto’s en herinneringen

Een paar maanden na het overlijden van Erik-Paul zitten zijn 2 zussen Jeannette en Machteld aan tafel. Voor hun liggen foto’s van hun broer. Rijdend op zijn bakfiets door een waterfontein in de binnenstad. Plaatjes met z’n vrienden van de straat. Soms rustig kijkend in de lens. Soms die uitdagende blik. Ondanks dat hij als zwerver, een leven waarvoor hij zelf koos, een soms lastig bestaan moet hebben gehad, zijn de foto’s van een prachtige schoonheid. Een vrijgevochten geest die op zijn eigen wijze van het leven geniet.

“Die foto’s zijn toch super. Echt gaaf”, zegt Machteld met een glimlach. “Na zijn overlijden horen we steeds meer verhalen over Erik-Paul. Ik dacht altijd dat hij een enorme lastpost was. Maar hij blijkt vooral geliefd geweest. Ook de middenstand was heel gek met hem.”

Waardevolle periode

Er was altijd wel contact tussen de zussen en hun broer, maar nooit heel intensief. Tot het moment dat ze hoorden dat Erik-Paul was opgenomen in een ziekenhuis. Het ging niet goed met hem. “Eigenlijk was hij opgegeven”, zegt Jeannette. “Een risicovolle operatie was de enige mogelijkheid, maar de kans op herstel was nihil. Toch koos hij daarvoor. Hij had nog steeds een enorme hang naar het leven. En hij kwam de operatie te boven! In die tijd hebben we hem vertroeteld, met hem gepraat. Dat is een zeer waardevolle periode geweest.”

Inspirerend afscheid met een bakfiets

Leren jas

Helaas bleek er uiteindelijk toch een 2e operatie nodig. Dit keer ging het minder goed en Erik-Paul overleed een paar dagen later. In verdriet moest de uitvaart worden geregeld. Wat in eerste instantie op een ‘normale’ uitvaart leek uit te draaien, werd uiteindelijk toch een bijzondere uitvaart. "Erik-Paul lag opgebaard in de aula. We mochten we hem zijn leren jas, waar hij altijd erg gek mee was, laten aandoen. Dat vonden we al geweldig, omdat die jas zo bij hem hoort", zegt Machteld.

Toen Wim Hubers, de voormalig eigenaar van een fietsenstalling in Hengelo, afscheid kwam nemen, werd een nieuw idee geboren. “Hennie Lohuis van Yarden had ons al gevraagd of de bakfiets waar Erik-Paul altijd mee rondreed, er nog was. We hadden geluk dat Wim Hubers de bakfiets diezelfde dag nog kon komen brengen, zodat onze broer vervolgens opgebaard lag op zijn vertrouwde metgezel. Alsof het zo moest zijn”, vertelt Machteld.

“We kwamen vanuit verschillende hoeken tot iets bijzonders, zonder dat we daarin hebben gestuurd. Dit mede dankzij Hennie en Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag die enorm heeft meegedacht. Alles was bespreekbaar.”

Middelpunt

De dag van de crematie was eveneens bijzonder. Freek, de broer van Erik-Paul, reed de bakfiets waarop de kist rustte het uitvaartcentrum uit. Een wijze van afscheid nemen die eigenlijk niet anders had kunnen zijn. “In de bakfiets lag zelfs nog gereedschap. Ook dat hoorde gewoon zo”, zegt Jeannette. Erik-Paul werd in het uitvaartcentrum opgebaard in het midden, de nabestaanden zaten in een kring om hem heen. “Dat vonden we zo mooi. Onze broer stond altijd een beetje aan de buitenkant van de maatschappij. En nu stond hij toch in het middelpunt. Heel intiem.”

Het was af

“Na de dienst kwamen we samen in een restaurantje vlakbij het crematorium. De psychiatrisch verpleegkundige van Erik-Paul had nog 40 euro op zak, die hij vlak voor het overlijden aan onze broer had willen overhandigen. Het was ‘zijn’ geld en daarmee heeft Erik-Paul ons op een laatste borrel getrakteerd. En héél gek, toen we weg gingen kwam er een einde aan een zonovergoten dag en begon het te regenen. Het was af.”

Lees meer inspirerende verhalen

Lees ook het aangrijpende verhaal van Stefan en zijn wens om bitterballen en bier te laten serveren.


Spiritueel afscheid in de natuur

Inspiratie voor een mooi afscheid

Inspiratie opdoen voor uw uitvaart? Lees meer over bijzondere uitvaarten die we hebben georganiseerd, persoonlijke uitvaartthema's en rouwrituelen.

Lees meer