Bijzondere uitvaart op een schip

Als varen je lust en leven was en je altijd als binnenschipper gewerkt hebt, dan moet water wel een rol spelen op de dag van afscheid. Deze zeer bijzondere uitvaart werd georganiseerd door uitvaartverzorgster Jolanda de Boer van Yarden.

Varen was zijn lust en zijn leven

"Samen nog een laatste uur varen voor de crematieplechtigheid, dat was de wens van de familie. Vader was altijd binnenschipper geweest en het water stroomde bijna door zijn aderen. Hij had verschillende schepen in zijn bezit en varen was echt zijn lust en zijn leven. Toen de familie hun wens bij ons neerlegde zagen wij meteen dat dit het afscheid een zeer persoonlijke lading had. En dat had het. Heel bijzonder.

Op de dag van de uitvaart hebben we meneer uit het verzorgingshuis waar hij woonde begeleid naar de rouwauto, die bestuurd werd door mijn collega John, tevens een kennis van de familie. Zijn zoon, ook in bezit van een schip, had zijn boot aan een kleine kade gelegd en daar is vader aan boord gedragen. De kist midden op het dek. Samen met de naaste familie hebben wij de kist omringd met prachtige bloemstukken."

Yarden organiseert bijzondere uitvaart op een schip

Erehaag op het water

"Samen voeren ze weg. Vader omringd door zijn familie, bloemen en natuurlijk het water. Een indrukwekkend gezicht. Al varende werd het schip langzaam omringd met heel veel verschillende andere boten en bootjes. Deze voeren als een soort erehaag mee aan weerszijden van het schip. Dit was voor de familie en voor John en mij zo’n bijzonder moment. Wij hadden echt kippenvel!"

Met veel luchthoorngeschal naar het eindpunt

"Halverwege de vaartocht hebben wij vanaf een brug foto’s gemaakt voor de familie en daarna zijn we doorgereden naar de steiger waar de familie zou aanmeren. Terwijl de zoon dit bijzondere schip aan de kade legde, klonk er veel luchthoorngeschal. Een prachtige laatste behouden vaart."

"De familie heeft samen met ons meneer de rouwauto ingedragen. Voor de familie stond een bus klaar en we hebben vervolgens een mooie rit door het polderlandschap en langs het water gemaakt. Bij aankomst in het crematorium hebben we meneer naar binnen gedragen en was er een werkelijk prachtige afscheidsceremonie. Het water liep als een rode draad door de uitvaart. Elke speech werd afgesloten met de passende woorden:'Adieu schipper, behouden vaart!'".

Eer om erbij te zijn

"De familie is zéér dankbaar dat we dit mogelijk konden maken. Ze hadden geen passender en mooier afscheid van hun lieve vader kunnen wensen. Het was een uitvaart in lijn met zijn leven en dat voelde je door de hele dag heen. Ook John en ik vonden het bijzonder en indrukwekkend om dit zo voor de familie te mogen begeleiden en regelen. Het heeft ons weer laten zien dat een persoonlijke uitvaart je echt verder helpt. Het was voor ons een eer om hierbij te mogen zijn."

Lees meer inspirerende verhalen

Lees ook het bijzondere verhaal van Appie over zijn vrouw Bea en de expositie die hij voor haar organiseerde.


Spiritueel afscheid in de natuur

Inspiratie voor een mooi afscheid

Inspiratie opdoen voor uw uitvaart? Lees meer over bijzondere uitvaarten die we hebben georganiseerd, persoonlijke uitvaartthema's en rouwrituelen.

Lees meer