Heel raar, maar 't was een feestje

In een kist beschilderd door haar dochter Winny en met een boottocht over het water van haar geliefde IJ te Amsterdam. Zo nam moeder Ros-Scheltema (91) afgelopen januari afscheid van haar leven.

Een klein, blauw vlak

"Wij zijn waterratten. Mijn vader zat op de wilde vaart en mijn moeder heeft in haar jeugd nog schoongemaakt op passagiersschepen. Haar familie kwam van Ameland. Met het gezin fietsten we vroeger geregeld naar de Oranjesluizen of de Diemerzeedijk", vertelt Winny Ros.
Winny is illustratrice en kunstenares. Zij maakt onder meer collages. “Heb ik van mijn vader. Hij heeft zijn hele leven lang geschilderd. Mijn moeder had een van mijn werken thuis hangen. Het beviel haar. Ze noemde het de Rossinanten, naar alle Rossen in de familie. In dat schilderij zit een klein, wit vlak. Mijn moeder vroeg eens: 'Als ik er niet meer ben, welke kleur krijgt dat vlakje dan?' Ik zei: 'Bij jou staat blauw mooi, dus maak ik ’t blauw.' 'Goed', zei ze 'dan houd ik van daaruit een oogje op je." Dat werk stond uiteindelijk model voor het schilderij op de kist van haar moeder.

Het typeert de band tussen Winny en haar moeder. “Wij waren een hechte vrouwenfamilie. Mijn vader was vaak lang weg, dus regelden mijn moeder, mijn inmiddels overleden zus en ik alles zelf. Mijn moeder was heel nuchter en zelfstandig.” Het laatste jaar bracht Winny veel tijd met haar moeder door. “Samen met de thuiszorg en een goede vriendin van haar, heb ik haar verzorgd. Aan het einde van het jaar ging het steeds slechter met mijn moeder. Ik bedacht toen dat we haar bij de uitvaart met een rondvaartboot zouden vervoeren. Dat vond ze prachtig. 'Kind, leuk! Dan kom ik ook!', riep ze toen enthousiast."

Bijzondere uitvaart met beschilderde kist

Een heel intiem moment

Nadat haar moeder was overleden, zette Winny de kartonnen kist eerst in de witte grondverf. “Daarna heb ik met potlood de basisvlakken getekend en het geheel net zo opgebouwd als het schilderij. Met een waaierpenseel heb ik er samen met een vriendin overheen geschilderd. Heel intiem, ik voelde me dichtbij mijn moeder.

Natuurlijk hebben we veel over haar gepraat. Soms was ’t een vrolijke boel hoor. Dat heeft me zo geholpen met het verwerken van mijn moeders overlijden. Daarom wil ik deze mogelijkheid ook professioneel gaan aanbieden.” Het originele schilderij, dat nu weer thuis bij Winny staat, wacht nog op het blauwe vlakje, maar de reproductie op de kist kreeg het al wel.

Oh when the saints…

“Het was berekoud, haar laatste tocht vanaf Muziekgebouw aan ‘t IJ, maar ook schitterend helder weer.” vertelt Winny, “In de boot hadden we drankjes en hapjes voor iedereen en draaiden we muziek die ze mooi vond: Mahalia Jackson, Billy Holliday en Nina Simone. Ik was vrolijk en blij. Heel raar, maar het was net een feestje. Met die boot op het water, dat hoort bij ons.

Toen we aankwamen bij het NDSM-terrein hebben we haar onder het zingen van ‘When the Saints come marching in’ naar de uitvaartauto gedragen die klaarstond. Vandaar is ze naar begraafplaats Westgaarde gereden waar ze is gecremeerd. Zonder ons. Het was goed zo. Wij hadden met elkaar op de boot afscheid genomen."

Lees meer inspirerende verhalen

Lees ook over de bijzondere sfeer tijdens een uitvaart in de avond met fakkels en vuurkorven.


Spiritueel afscheid in de natuur

Inspiratie voor een mooi afscheid

Inspiratie opdoen voor uw uitvaart? Lees meer over bijzondere uitvaarten die we hebben georganiseerd, persoonlijke uitvaartthema's en rouwrituelen.

Lees meer