Rugby, bier en bitterballen

Stefan Meinders overleed op 21-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfatische leukemie. Hij wilde dat de gasten na zijn uitvaart bier en bitterballen zouden krijgen. Zijn ouders Arma en Henk begrepen direct waarom.

Een echte charmeur

“Stefan was een schat van een jongen, heel sociaal”, vertelt Arma. “Als kind heeft hij voor de nodige problemen gestaan. Hij was een druk kind en behoorlijk dyslectisch. Dat heeft ’m op school gehinderd, maar hij deed vreselijk zijn best. Ik heb hem gesteund waar ik kon en hij heeft veel overwonnen.” Toen hij ouder werd kon Stefan zijn problemen zelf op geheel eigen wijze oplossen. “Hij was een echte charmeur en entertainer”, verzekert Arma. “Hij had er plezier in om het andere mensen naar de zin te maken. Hij was een mooie jongen en hield zelf ook van mooie dingen en mooie mensen. Stefan was zeer geliefd bij de dames.”

Liever kok

Stefan was sportief. Zijn uitdaging vond hij uiteindelijk bij Rugby Club Groningen. Hij had talent en speelde in het Nederlands rugbyteam. Met het team reisde hij over de wereld en speelde grote wedstrijden, maar hij bleef ook oog houden voor practical jokes en plezier. “Hij was een echte gangmaker, maar wist ook wat hij wilde”, zegt Henk. Toen een Engelse rugbyvereniging Stefan wilde inlijven, wees hij het aanbod af. “Hij deed de koksopleiding en was daar goed in”, vertelt Arma. “Hij koos voor zijn maatschappelijke carrière. Hij werkte onder meer bij Jonnie Boer in Zwolle.”

Gevecht tegen de ziekte

Toen Stefan zich een keer niet lekker voelde, dacht hij dat het kwam omdat hij een tijd erg hard had gewerkt. Maar het bleek acute lymfatische leukemie. Na een heftig gevecht tegen de ziekte, waarin het gezin – ouders, broer, zus, vriend en schoonzus – letterlijk en figuurlijk om hem heen stonden, stierf Stefan op 9 juni 2006. Nog geen 21 jaar oud. “Hij heeft een jaar gevochten. Maar Stefan moest zich gewonnen geven en hij toonde zich een waardige verliezer. Natuurlijk wilde Stefan niet weg van ons, maar toch heeft hij zich overgegeven en zijn nieuwe 'avontuur' aanvaard”, vertelt Arma, “'Spannend, wat ga ik nu weer meemaken?', was één van zijn laatste zinnen voor hij stierf.”

Erehaag van vrienden

Stefan werd thuis opgebaard en Henk en Arma droegen samen met Stefans broer en zus, vriend en schoonzus, de kist op de dag van de uitvaart steeds zelf. Ze schoven de kist zelfs de oven in. “Bij het crematorium liepen we met Stefan door een erehaag van zijn rugbyvrienden naar binnen terwijl zij het Groninger Volkslied zongen”, vertelt Arma. “Er waren zeker 700 mensen aanwezig.

"Een professioneel bedrijf heeft voor ons de beelden en muziek voor ons gemaakt.” “Vooral het filmpje met het nummer Hotel California van The Eagles was indrukwekkend”, vertelt Henk aangedaan. “Daarin waren foto’s van Stefan gemonteerd. Het nummer begint met een trompetsolo. De trompettist maakt een uitdagende beweging van ‘kom maar op’ naar het publiek. Stefan vond dat schitterend.”
Aan het einde van de ceremonie verlieten de mensen de aula op het nummer 'Waarheen, waarvoor' van Mieke Telkamp. “Een typische Stefan-grap”, lacht Arma.

Eerbetoon tijdens een bijzondere ceremonie

Zoals in het café

Daarna kwamen de bitterballen en het bier en werd Stefans lievelingsmuziek gedraaid. “Precies zoals hij wilde”, zegt Arma. “En het werd gezellig. Echt zo’n cafésfeer waar Stefan zo van hield. Gezelligheid, mensen om hem heen, een biertje erbij; dan was hij op zijn best.” Henk vult aan: “Meneer Eiking van Yarden moest er meerdere keren op uit om meer bier te halen!”. Arma: "We zijn heel lang doorgegaan. Gelukkig hadden de mensen van het crematorium ons als laatste uitvaartdienst ingepland die dag, want we hebben er tot half 7 gestaan met z’n allen."

Tatoeage van as

Stefan is weer terug bij zijn familie. In de woonkamer staat een oude rugbybal waarmee hij nog heeft gespeeld, met zijn as erin. Arma en zijn zus Judith hebben met een klein deel van zijn as op de binnenkant van hun polsen een tatoeage laten zetten. Arma met de initialen van Stefan, zijn zus een hartje van vlammen dat brandende liefde verbeeldt. “Op de linkerpols”, zegt Arma terwijl ze naar haar tatoeage wijst, “Het bloed is van daar het snelst bij het hart.”

Lees meer inspirerende verhalen

Lees ook het verhaal van Winny over haar moeder voor wie ze als afscheid een boottocht over het IJ te Amsterdam regelde.


Spiritueel afscheid in de natuur

Inspiratie voor een mooi afscheid

Inspiratie opdoen voor uw uitvaart? Lees meer over bijzondere uitvaarten die we hebben georganiseerd, persoonlijke uitvaartthema's en rouwrituelen.

Lees meer