Uitvaart in het donker

Het is nog een relatief onbekend fenomeen: avondcrematies. “Er heerst een andere sfeer. Het is intiemer en rustiger dan een crematie overdag.”

Fakkels en vuurkorven

De donkerte van de avond wordt verlicht door fakkels en vuurkorven. Een rouwauto komt aanrijden, de kist duidelijk zichtbaar door de zachte verlichting in de auto. Het is het beeld dat past bij een avondcrematie. En het lijkt stiller, rustiger. Meer sereen. Yarden biedt deze uitvaartvorm aan. “Het is toch heel anders dan overdag, het is romantischer, sfeervoller en ook veel rustiger. In de avonduren ben je als het ware de enige in het crematorium. Alles kan meer relaxed, er staat immers niet een volgende crematie gepland.”

Voorafgaand aan de crematieplechtigheid is er vaak een condoleance waar ook afscheid genomen kan worden. Daarna wordt de overledene met de nabestaanden naar het crematorium gebracht. Soms wordt ook gekozen voor een avondcrematie als de families van ver moeten komen. Belangstellenden en familie kunnen zo makkelijker bij de condoleance en de uitvaart aanwezig zijn.

Extra geborgenheid

De reacties zijn geweldig en positief op deze uitvaartvorm. "Het is intiemer en rustiger. De ambiance is totaal anders dan overdag. We gaan dan ook zeker deze mogelijkheid aan meer families voorstellen."

Uitvaart in het donker met fakkels

Ook bij Yarden Crematorium Rijk van Nijmegen in Beuningen merken ze duidelijk een toename in het aantal aanvragen. Mede doordat mensen die zo’n avondcrematie hebben meegemaakt, aangenaam verrast zijn door die andere sfeer. De donkerte creëert een sfeer van extra geborgenheid. Na de dienst blijft de koffietafel meestal leeg. Er wordt uitgebreider geborreld. Met wijn en luxe toastjes. Het oogt allemaal wat meer relaxed.

Lees meer inspirerende verhalen

Lees ook over de creatieve kijk van Mevrouw Scheele op haar naderende afscheid.


Spiritueel afscheid in de natuur

Inspiratie voor een mooi afscheid

Inspiratie opdoen voor uw uitvaart? Lees meer over bijzondere uitvaarten die we hebben georganiseerd, persoonlijke uitvaartthema's en rouwrituelen.

Lees meer