• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Het regelen van een Joodse uitvaart

Een Joodse begrafenis is sober, omdat wordt uitgegaan van de gelijkheid van alle mensen en er geen onderscheid wordt gemaakt tussen arm en rijk.

Iedere Joodse gemeenschap verzorgt het afscheid grotendeels zelf. DELA ondersteunt door de overledene over te brengen naar het rouwcentrum, het regelen van een vurenhouten kist zonder bekleding, het overbrengen van de overledene naar de begraafplaats en het sluiten van het graf. Eventueel kan ook de rituele wassing en de plechtigheid in het uitvaartcentrum plaatsvinden. Zo is er een prettige samenwerking tussen DELA en de gemeenschap.

Wij helpen je graag

Wij hebben kennis en ervaring met het organiseren van een Joodse uitvaart. We denken mee met de familie en ondersteunen bij het afscheid waar we kunnen. We zetten hier de belangrijkste rituelen en veel gestelde vragen voor je op een rij. 

Chat met onze medewerkers

Welke rituelen zijn belangrijk tijdens een Joodse uitvaart?

Rituele wassing

Leden van de Joodse gemeenschap verzorgen de rituele wassing. Alle overledenen worden gekleed in een simpel wit katoenen gewaad en daarna in een onbewerkte houten kist gelegd. Er wordt wat aarde uit Israël gestrooid, waarna de kist wordt gesloten.

Gelijkheid

Er worden geen bloemen op of bij de kist geplaatst, om geen onderscheid te maken tussen rijkdom of armoede. Net als met het witte katoenen gewaad, eren Joden hiermee de gelijkheid van alle mensen.

De lofrede

Tijdens de rouwplechtigheid zijn er weleens naaste familieleden die een krie’a (een scheur) in hun kleding maken als teken van hun verdriet. Een rabbijn of een familielid houdt de lofrede. Ook andere aanwezigen kunnen spreken. De dienst bestaat verder uit een combinatie van psalmen en gebeden, waarna de familie en aanwezigen het graf omringen om de kist te laten zakken en aarde op de kist te scheppen tot deze bedekt is. Tegenwoordig nemen zowel mannen als vrouwen deel aan het scheppen.

Eeuwige grafrust

Orthodoxe Joden geloven in de wederopstanding van overledenen waarbij het lichaam en de ziel opnieuw met elkaar worden verenigd. Liberale Joden geloven niet zozeer in de wederopstanding maar wel in de eeuwigheid van de ziel en daarom is eeuwige grafrust een vereiste. Op Joodse begraafplaatsen is eeuwige grafrust gegarandeerd. In liberaal Joodse kring is cremeren mogelijk.

 

Na het afscheid

Na het afscheid is er voor de naaste familie een rouwperiode van zeven dagen (de sjiwa). Het is de bedoeling dat gedurende de hele week (of een aantal dagen) bezoekers troost en steun bieden aan de rouwenden. Na deze rouwperiode mag de naaste familie weer aan het werk en kunnen zij langzaamaan de draad van het leven weer gaan oppakken.

 

Wat zijn veel gestelde vragen over een Joodse dienst?

Wat kunnen jullie regelen voor het vervoer tussen locaties?
DELA kan de overledene eerst naar het uitvaartcentrum en vervolgens naar de begraafplaats brengen. We kunnen ook de wasruimte, de kist, de rouwauto, de opbaring en de dragers verzorgen als dat wenselijk is.
Kunnen we de overledene zelf wassen en kleden, is daar ruimte voor?
Voor de rituele wassing hebben we alle middelen. Aangezien niet alle locaties zijn ingericht op de Joodse rituele wassing. moeten we samen kijken naar de dichtstbijzijnde locatie waar deze plaats kan vinden.

Staat je vraag er niet tussen?

Bekijk dan hier alle informatie over het regelen van een uitvaart.