• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Checklist nalatenschap

Met de checklist nalatenschap krijg je een overzicht van alle praktische zaken die geregeld moeten worden. Zo weet je zeker dat je alles goed hebt afgewikkeld.

 

Hoe doe je belastingaangifte nadat je partner is overleden?

Als je partner is overleden, komt er veel op je af. Waarschijnlijk is de belastingaangifte na het overlijden van je echtgenoot of echtgenote, het laatste waar je mee bezig wilt zijn. In dit artikel helpen we je op weg. We leggen uit met welke belastingzaken je te maken krijgt en hoe je daar in een moeilijke tijd goed doorheen komt.

Belastingaangifte doen voor je overleden partner

Als je partner is overleden, dan hoef je dat over het algemeen niet door te geven aan de belastingdienst. De belastingdienst hoort het van de gemeente en neemt zelf contact op met jou óf met de erfgenaam, die de belastingzaken regelt (de executeur). In dit artikel gaan we ervan uit dat jij de belastingaangifte doet voor je overleden partner.

Met deze twee belastingen kun je te maken krijgen:

  1. Inkomstenbelasting. Je doet dat met het aangifteformulier F, dat je binnen 5 maanden na overlijden van je echtgenoot krijgt. Is je echtgenoot begin van het jaar overleden? Dan kan het iets langer duren: het aangifteformulier F is namelijk vanaf juni beschikbaar.
  2. Erfbelasting. Heb je geld geërfd van je overleden echtgenoot? Dan moet je aangifte erfbelasting doen. Je krijgt het online aangifteformulier binnen 4 maanden na het overlijden.

Let op: Woonde je partner in het buitenland? Dan was hij of zij mogelijk ‘buitenlands belastingplichtige’ en moet je het overlijden zelf melden bij de belastingdienst. Daarna kun je gewoon aangifte inkomstenbelasting doen, maar wel met een ander formulier.

Bij het overlijden van je partner: aangifte inkomstenbelasting

Als je partner is overleden, moet je aangifte inkomstenbelasting doen voor jezelf én voor je overleden partner. Doe je alleen aangifte voor je partner, dan is de duur van het fiscaal partnerschap belangrijk. Je kunt kiezen of je dit laat lopen tot aan het moment van overlijden of het hele jaar. Deze aangifte doe je met een papieren formulier. Wil je online aangifte doen voor jullie samen? Vraag hiervoor een nabestaandenmachtiging aan bij de belastingdienst. Jouw DigiD wordt dan gekoppeld aan ‘Mijn Belastingdienst’ van je partner.

Online aangifte doen:

  • Met een nabestaandenmachtiging
  • Aangifte doen voor je partner en jouzelf
  • Toegang tot het account van je partner met je eigen DigiD
  • De aangifte staat klaar vanaf 1 maart

Aangifte doen met een papieren formulier:

  • Zonder nabestaandenmachtiging
  • Aangifte doen voor je partner via aangifteformulier F
  • Aangifte doen voor je partner en jouzelf: formulier F + formulier P
  • Formulier F ontvang je per post na minimaal 5 maanden (vanaf juni)

Aangifte doen over eerdere jaren:

  • Vraag hiervoor aangifteformulier P aan

Heb je vragen? De Belastingdienst heeft een speciaal telefoonnummer voor nabestaanden: 0800 - 235 83 54

Wanneer de aangiftes inkomstenbelasting van jou en je overleden echtgenoot binnen moeten zijn, hoor je van de belastingdienst. Kom je er niet goed uit of heb je meer tijd nodig? Vraag dan uitstel aan. Iedereen begrijpt dat het een moeilijke tijd voor je is. Op de site van de belastingdienst lees je meer over de aangifte inkomstenbelasting na het overlijden van je partner.

 

Bij het overlijden van je partner: de aangifte erfbelasting

Als je een erfenis hebt gekregen van je partner, dan moet je aangifte erfbelasting doen. Dat kan gewoon online via Mijn Belastingdienst. Zijn er naast jou nog andere erfgenamen? Dan is het slim als één erfgenaam de aangifte doet voor alle erfgenamen. Zo zien jullie namelijk of de bedragen optellen en jullie ook echt 100 procent van de erfenis hebben aangegeven. De aangifte erfbelasting moet ongeveer 8 maanden na het overlijden van je partner binnen zijn (de precieze datum staat in de brief die je krijgt). Soms heb je langer de tijd, bijvoorbeeld als op het moment van overlijden nog niet duidelijk was hoe de erfenis verdeeld moet worden. Daarnaast mag je altijd om uitstel vragen.

Overlijdensrisicoverzekering opgeven

Had je partner een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op zijn of haar leven? Dan moet je het uitgekeerde bedrag opgeven bij je aangifte erfbelasting. Of je uiteindelijk belasting moet betalen over de overlijdensrisicoverzekering ligt aan meerdere dingen. Hier lees je alles wat je moet weten over een overlijdensrisicoverzekering en de belasting. Op de site van de belastingdienst lees je meer over de aangifte erfbelasting na het overlijden van je partner.

Uitvaartkosten aftrekken van de belasting

In sommige gevallen mag je bepaalde uitvaartkosten van de erfbelasting aftrekken. Het gaat daarbij om standaardkosten voor een begrafenis of crematie, zoals de urn of kist of de verzorging van de overledene. Had je overleden partner een uitvaartverzekering? Dan moet je het deel dat de verzekering dekt eerst van de uitvaartkosten aftrekken. Alleen de kosten die niet verzekerd waren, mag je aftrekken. Lees hier meer over welke uitvaartkosten je mag aftrekken en hoe je dat doet.

Gevolgen voor toeslagen

Kregen jij en je partner toeslagen, dan zet de belastingdienst de toeslagen na het overlijden automatisch op jouw naam. Het kan wel zijn dat de hoogte van de toeslagen verandert:

  • Daalt je inkomen door het overlijden van je partner, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk minder werkt? Dan gaan je toeslagen waarschijnlijk omhoog.
  • Stijgt je inkomen door het overlijden van je partner, omdat je nabestaandenpensioen of een erfenis krijgt? Dan gaan je toeslagen waarschijnlijk omlaag.
  • Jullie kregen geen toeslagen? Door het overlijden van je partner kan dat veranderen.
Op de site van de belastingdienst lees je meer over de toeslagen na een overlijden.

Download de checklist

Na het overlijden van een dierbare komen er, naast de belastingen, ook veel andere praktische zaken kijken. Wij hebben een handige checklist gemaakt. Deze geeft een overzicht van alle praktische zaken die geregeld moeten worden en helpt je alles zo goed mogelijk af te wikkelen.