Een persoonlijke kist

Er is een enorm aanbod aan verschillende kisten waarmee u de uitvaart persoonlijker maakt. Of het nu gaat om een crematie of een begrafenis, er zijn veel mogelijkheden. Van het beschilderen tot het zelf bouwen van de kist.

Er is een enorm aanbod aan uitvaartkisten op de markt, van eenvoudig tot luxe. U kunt kiezen uit een houten kist, met sierlijke handgrepen of juist een sober exemplaar. Kisten zijn er in alle variaties en van verschillende soorten materiaal van hout tot aan een biologisch afbreekbare grafkist van Onora. Hieronder vindt u enkele voorbeelden ter inspiratie om de kist persoonlijker te maken.

Beschilder uw uitvaartkist

Een standaard grafkist kunt u eenvoudig (laten) beschilderen. Naar eigen smaak verft u de kist van uw dierbare. Het kan ook onderdeel zijn van een afscheidsritueel. Zo kan bijvoorbeeld iedereen die op rouwbezoek komt, een tekening of persoonlijke boodschap achterlaten op de kist. Informeer vooraf goed welke soorten verf of bedrukking u mag gebruiken in het crematorium.

Met name voor kinderen kan het beschilderen van de kist een mooie en bijzondere manier zijn om afscheid te nemen. Een handafdruk op de kist is hier een voorbeeld van. Het beschilderen kan ook gebeuren onder begeleiding van een kunstenaar of tekentherapeut. Dianne Boerrigter biedt het aan als 1 van haar diensten.

Kleurplaat of bedrukking

Wilt u een iets minder vrije invulling van de beschilderingen op de kist? Voorzie de kist dan van een ‘kleurplaat’. Bij Beerenberg ontwerpt u bijvoorbeeld online zelf de kist. Ook is het mogelijk om de kist te laten bedrukken met spreuken, foto’s uit het leven van de overledene of met een motief dat refereert aan zijn hobby's en liefhebberijen.

Eisen aan de uitvaartkist

Voor een uitvaartkist kunt u niet zomaar alle materialen gebruiken. Eisen en voorwaarden zijn vastgelegd in de Besluit op de lijkbezorging. Zo moet een kist – zowel voor begrafenis als crematie – van natuurlijke materialen zijn gemaakt, zoals hout of karton. Ook voor de lijmen, lakken en binnenbekleding gelden strikte voorwaarden.

De eis is dat de gebruikte materialen biologisch afbreekbaar moeten zijn. Soms heeft een begraafplaats of crematorium specifieke eisen voor bijvoorbeeld de afmetingen en ontvlambaarheid. Informeer hiernaar bij uw uitvaartverzorger.

Bijzondere vormen en materialen

De vorm van een uitvaartkist hoeft niet rechthoekig te zijn. Er zijn ook mooie ronde vormen beschikbaar, zoals de ‘Cocon’ van grafkistenmaker Radbout Spruit. Zijn kisten zijn handgemaakt, toegankelijk en milieuvriendelijk. Een bijzondere variant van zijn hand is ook de zachte kist (baar). Informeer bij uw uitvaartverzorger of crematorium of de maten, vormen en materialen mogelijk zijn.

Kist van riet, bamboe of wilgenteen

Ook de Greencoffins fairtrade uitvaartmanden hebben meer natuurlijke rondere vormen. Ze zijn met de hand gemaakt van natuurproducten, waaronder bamboe, bananenblad en wilgenteen van de wilg (boom).

Biologisch afbreekbare kisten

Een ander duurzaam alternatief, zijn de ecologische uitvaartkisten van Onora. Deze ecologische design kisten worden gemaakt van 1 grondstof, namelijk bioplastic. Dit materiaal wordt gemaakt van zuiver natuurlijke producten zoals zetmeel uit mais. Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar en daarmee vriendelijker voor het milieu.

Kist van karton

De kartonnen uitvaartkist is een alternatief voor de houten kist. Een voorbeeld is het ’Doodskist’-bouwpakket. Het gebruik van karton is echter niet in elk crematorium toegestaan, afhankelijk van het type (snelbrand)oven. Informeer bij uw uitvaartbegeleider of rechtstreeks bij het crematorium of dit mag.

Bekleding buitenkant

Naast de vorm of het materiaal van de kist, heeft u de keuze om de kist te bekleden aan de buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan een beklede kist met ‘aaibare’ stof. Bekijk eens de unieke kisten van Zavadi of Kisten met liefde.

Doe-het-zelf uitvaartkist

Als u handig bent en graag iets unieks wilt voor uzelf of een dierbare, maak dan zelf een kist. Op deze manier betrekt u vrienden en familie actief bij de uitvaart. Het levert een bijdrage aan de verwerking van het verlies. Veel mensen die ervoor kiezen om zelf een kist te maken, noemen dat een bijzondere en waardevolle ervaring.

Ga creatief aan de slag of schakel de hulp in van een vakman. Professionele kistenbouwers en timmermannen helpen u graag met bouwtekeningen, materialen, gereedschappen of andere vormen van hulp bij het maken van de kist. Let wel op, er gelden speciale eisen aan de uitvaartkist.

Stap voor stap

Een uitvaartkist zelf bouwen? Meubelmaker Hans Denijs legt in onderstaande video stap voor stap uit hoe u dit doet. Hij geeft op de website uitvaart.nl tekeningen voor de kist, de lijst met benodigdheden met tips hoe u zelf de kist kunt maken.

Bouwpakketten

Wilt u niet álles zelf doen, of bent u niet zo’n timmerman? Maak dan gebruik van een bouwpakket. Hierbij heeft u alle onderdelen en hoeft u de kist alleen nog in elkaar te zetten. Verschillende leveranciers leveren hun bouwpakket compleet aan met instructievideo.

Recyclen

Een bijzondere variant  is de kist van gerecycled steigerhout en sloophout. De kant-en-klare kist, gemaakt van hergebruikt hout, is een voorbeeld van een duurzame uitvaartkist.

Een andere vorm van hergebruik is de boekenkast-kist. U heeft de prachtige boekenkast in huis en wordt na uw overlijden een uitvaartkist. Ook deze is als bouwpakket te bestellen.

Een goed afscheid helpt je verder

Het (samen) bouwen, versieren of beschilderen van de uitvaartkist, helpt u bij de verwerking van het verlies. U heeft hiermee de unieke kans om iets te doen voor uw dierbare op zijn laatste reis in een persoonlijke uitvaartkist.

Dit artikel is samengesteld op basis van het boek ‘Trends in afscheid en herinneren’, over betekenisvol leven en sterven in de 21e eeuw, geschreven door Ron Bavelaar en Adjiedj Bakas. Het boekje is gratis af te halen op alleYarden locaties.


Chat Pratenoververlies.nl

Elke dag van 16.00-22.00 uur

Chat Praten over Verlies

We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers

Word vrijwilliger

Yarden blog

jan

27

Genieten!

Enkele momenten waar geprobeerd is weer te geven, dat genieten een kunst is en een voorrecht! Dat genieten energie kan geven en na bewezen dienstverlening, een dankbare herinnering en stimulans is dit werk te blijven doen.

Genieten!