Maak uw uitvaart persoonlijker

Een uitvaart is tegenwoordig meer dan het afscheid van een dierbare. Steeds vaker wordt juist het leven van de overledene ‘gevierd’. De behoefte om een uitvaart op een persoonlijke manier in te vullen groeit. Hoe zou u willen dat uw nabestaanden stilstaan bij uw leven?

Lang heeft er een taboe gerust op onderwerpen als sterven en de dood. Dat taboe wordt langzaam maar zeker doorbroken. Dit gebeurt mede dankzij televisieseries als:

Uit onderzoek van Yarden blijkt dat maar liefst 87 procent van de Nederlanders thuis wel eens praat over de eigen dood en uitvaart. We zijn er dus meer mee bezig dan vroeger. En niet alleen bij een naderend overlijden. Veel mensen denken na hoe hun eigen uitvaart een persoonlijk tintje kan krijgen en leggen dit vast. Een uitvaart mag volgens velen best gezellig en vrolijk zijn. Wat past er bij u?

Een uitvaart die bij u past

Het persoonlijk invullen van uw uitvaart houdt in dat u kiest voor een plechtigheid die bij u past. Voor de een is dat een traditionele uitvaart, met ontvangst, een aantal sprekers, tussendoor uitvaartmuziek en na afloop koffie met cake of een broodje en een condoleance. Bent u een muziekliefhebber? Dan kan muziek een grotere rol krijgen bij uw afscheid. En als Bourgondiër kiest u misschien wel voor een uitgebreide catering, met exclusieve hapjes en drankjes. Eigenlijk is alles mogelijk.

Persoonlijke uitvaartkist

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om iets bijzonders te doen met de uitvaartkist en daarmee hun uitvaart een persoonlijk tintje te geven. U kunt kiezen uit allerlei verschillende kisten, van houtsoort tot de kleur, of zelf een kist (laten) bouwen. Het is ook mogelijk om de kist laten beschilderen of nu, bij leven, vast een kist aanschaffen die u tot uw overlijden een mooie plaats geeft in uw huis als boekenkast.

Van koffie tot borrel

Als het gaat om de catering, kunt u veel kanten op. Van koffie met cake tot een borrel na afloop van de plechtigheid. Met champagne, of in een ‘café-achtige’ sfeer, kunt u de nabestaanden en belangstellenden nog een keer laten proosten op uw leven. De borrel kan ook plaatsvinden rondom de kist, waarbij u voor de laatste keer letterlijk in het middelpunt staat. Qua hapjes is ook alles mogelijk, van bitterballen en chips tot tapas of zoete lekkernijen. Ook hier kunt u zelf kiezen wat past bij u en uw nabestaanden.

Persoonlijk vervoer

Ook op het gebied van vervoer is van alles mogelijk. Op welke manier wilt u het liefste naar uw laatste rustplaats worden gebracht? In een mooie klassieke rouwwagen? Of denkt u aan een koets met paarden? Of juist heel anders, misschien wel in een omgebouwde autobus, op een boerenkar met een koe ervoor, in een aanhangwagen achter uw eigen trouwe vierwieler, met een bakfiets of in een schip? De keuze is aan u.

Favoriete uitvaartlocatie

Bij een passende locatie voor uw uitvaartplechtigheid kunt u denken aan een uitvaartcentrum, begraafplaats of kerk. Ook andere locaties zijn hierbij denkbaar, bijvoorbeeld een plek waar u graag komt. Bijvoorbeeld in uw eigen huis, of in de sportkantine. Of denk aan een horecagelegenheid, zoals uw stamcafé, favoriete restaurant of strandpaviljoen. Dat u een bijzondere relatie heeft met de plek van het laatste afscheid, zorgt voor een heel persoonlijk tintje.

In principe is elke locatie denkbaar, maar sta ook stil bij de praktische zaken, zoals bereikbaarheid. En zijn er voldoende parkeerplaatsen voor het aantal bezoekers dat u verwacht?

Avondplechtigheid

Op sommige locaties is een avondplechtigheid of uitvaart in het donker mogelijk. Lijkt dat u mooi? Of kiest u liever voor een uitvaart op zondag? Uw uitvaartverzorger weet precies op welke locaties dit mogelijk is. Dat geldt ook voor een uitvaart zonder eindtijd, waarbij nabestaanden onbeperkt tijd en ruimte krijgen om afscheid van u te nemen.

Vertel uw eigen verhaal

Heeft u wensen wie er bij de afscheidsplechtigheid spreekt en wat er gezegd wordt? Tijdens de uitvaartdienst vertellen familie en bekenden vaak het verhaal van de overledene, met muziek, foto’s, filmpjes. Naast familie en vrienden, kunnen ook collega’s, club- en teamgenoten of andere bekenden vertellen over hun relatie met u en zo mooie herinneringen met elkaar delen.

Er kunnen foto’s of films worden vertoond op groot scherm en muziek worden gedraaid die voor u veel betekende. Of muziek die u wellicht zelf heeft gemaakt. Of heeft u iemand in uw omgeving die u graag live wil laten spelen en/of zingen tijdens de plechtigheid? Ook dat zijn allemaal mogelijkheden.

Het klinkt misschien gek, maar u kunt op uw eigen afscheid ook zelf een woordje ‘meepraten’. Steeds vaker schrijven mensen, met de dood in het vooruitzicht, hun eigen afscheidsverhaal dat tijdens de plechtigheid wordt voorgelezen door een dierbare of door de uitvaartbegeleider. Ook kunt u bij leven al een video opnemen, die op uw uitvaart wordt vertoond aan de aanwezigen.

Bijzondere uitvaarten

Laat u verder inspireren door de volgende verhalen:

Uitvaartwensen vastleggen

U ziet het, er zijn veel mogelijkheden en keuzes te maken voor een uitvaart met een persoonlijk tintje. Heeft u voor ogen wat u wilt? Vergeet dan niet uw uitvaartwensen te bespreken met de mensen om u heen en deze vast te leggen voor later. Zo zijn uw dierbaren op de hoogte van uw persoonlijke wensen. Dat geeft rust.

Uitvaartwensenformulier

U kunt uw uitvaartwensen op papier of online vastleggen, bijvoorbeeld in het uitvaartwensenformulier. Wilt u graag met iemand praten om uw wensen door te nemen en de mogelijkheden te bespreken? Vrijwilligers van Yarden komen geheel vrijblijvend bij u thuis langs. Centraal bij dit gesprek staat het vastleggen van de uitvaartwensen en het bespreken wat er in de buurt mogelijk is.

Gesprek bij leven

Volgens de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding maken veel alleenstaanden gebruik van een 'wensengesprek bij leven'. De stichting publiceerde een jubileumboek over spreken op uitvaarten. Hierin wijzen de schrijvers op het gesprek bij leven. De vraag voor zo’n gesprek, waarin iemand zijn levensverhaal vertelt en de uitvaartbegeleider dat verwerkt in een speech, neemt enorm toe. Luister naar het interview in het radioprogramma De Ochtend over het ‘gesprek bij leven’.

Uitvaart zelf regelen

De uitvaart vormt een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Een mooie plechtigheid die past bij het karakter van de overledene, helpt om het verlies te verwerken. U kunt uw nabestaanden ook zelf de uitvaart laten regelen. Veel rouwenden vinden het fijn om betrokken te zijn bij de uitvaart van hun dierbare. U kunt dan bij het afsluiten van uw uitvaartverzekering kiezen voor een kapitaalverzekering. Bij deze vorm wordt er na uw overlijden een geldbedrag uitgekeerd waarmee de nabestaanden de uitvaart zelf kunnen organiseren.

Besparen op de kosten uitvaart

Steeds meer mensen kiezen voor bovengenoemde verzekering om de uitvaart zelf te laten organiseren. Deze nieuwe ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de kosten van de uitvaart. Volgens de Consumentenbond kost een begrafenis of crematie gemiddeld ongeveer € 7.000, terwijl mensen gemiddeld voor € 5.500 verzekerd zijn.

Op de kosten van een uitvaart valt veel te besparen. Misschien past een ‘budget-uitvaart’ wel helemaal bij u! Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige, goedkopere kist. De nabestaanden kunnen ook zelf de rouwkaarten opmaken en versturen. Ze kunnen zelf het vervoer regelen, uw lievelingsbloemen plukken uit uw eigen tuin en de condoleance aan huis houden. Ook hier geldt: bespreek uw wensen met de mensen om u heen en leg ze duidelijk vast.

Dit artikel is samengesteld op basis van het boek ‘Trends in afscheid en herinneren, Betekenisvol leven en sterven in de 21ste eeuw’, geschreven door Ron Bavelaar & Adjiedj Bakas. Het boekje kunt u gratis afhalen op een van de uitvaartlocaties van Yarden.


Yarden blog

jan

27

Genieten!

Enkele momenten waar geprobeerd is weer te geven, dat genieten een kunst is en een voorrecht! Dat genieten energie kan geven en na bewezen dienstverlening, een dankbare herinnering en stimulans is dit werk te blijven doen.

Genieten!