Notaris na overlijden

Na een overlijden moeten er veel officiële zaken worden geregeld, zoals de verdeling van de erfenis. Een notaris kan u bij al deze zaken ondersteunen. Soms moeten nabestaanden sowieso naar de notaris, omdat de overledene een testament heeft laten opstellen. Lees meer over de rol van een notaris na een overlijden en wat hij of zij voor u kan betekenen. Ook voor uw het regelen van uw éigen nalatenschap.

Waarom een notaris?

Na het overlijden van een dierbare, komt er veel op u af. Denk aan het opheffen van bankrekeningen, betalen van de laatste rekeningen, opzeggen van verzekeringen en abonnementen en het verdelen van de erfenis. De notaris kan nabestaanden ondersteunen bij al deze zaken op financieel en juridisch gebied.

Het is niet verplicht een notaris in te schakelen na het overlijden van een dierbare, maar soms wel noodzakelijk of op z’n minst nuttig. Denk met name aan lastige situaties, bijvoorbeeld wanneer de bank rekeningen blokkeert of (verre) familieleden zich ineens met de nalatenschap willen bemoeien. Als de overledene een testament heeft laten opstellen, gaat u sowieso naar de notaris. Deze kan het testament opvragen.

Verklaring van erfrecht

Soms wordt gevraagd naar een verklaring van erfrecht, bijvoorbeeld door de bank, voor het opnemen van het banktegoed van de overledene, of door verzekeringsmaatschappijen. In dit document staat wie de officiële erfgenamen van de overledene zijn. Een verklaring van erfrecht kunt u opvragen bij de notaris.

Testament

Nabestaanden moeten ook naar de notaris als de overledene een testament heeft laten opstellen. Hierin is vaak ook een executeur aangewezen, die de uitvaart regelt en zorgt dat de wensen van de overledene worden nageleefd. Is er niemand benoemdt, dan kan de notaris zelf optreden als executeur.

Weet u niet zeker of er een testament is, of bij welke notaris het is opgesteld? Dan kunt u hier schriftelijk naar informeren bij het Centraal Testamentenregister (Postbus 19398, 2500 CM Den Haag). De overlijdensakte (een kopie) dient hierbij te worden meegestuurd.

Voogdij

In het testament kan ook worden vastgelegd wie er voor eventuele kinderen zorgt als de ouders vroegtijdig te komen overlijden. Dus: wie krijgt de voogdij? Als dit niet bij de notaris wordt vastgelegd, beslist de kantonrechter in overleg met de familie wat er gebeurt met de (jonge) kinderen.

Erfrecht en nalatenschap

Is er geen testament? Dan wordt de nalatenschap van de overledene verdeeld via het Nederlandse erfrecht. Kortgezegd houdt dit in dat de familie recht heeft op de erfenis. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Lees meer over wat er met de bezittingen gebeurt als een dierbare overlijdt.

Overlijden partner

Weet u wat er allemaal op u af komt wanneer uw partner overlijdt en hoe de erfenis wordt verdeeld? Dit laatste hangt onder meer af van uw persoonlijke situatie. Is er sprake van geregistreerd partnerschap of huwelijk, heeft uw partner een testament, heeft u samen kinderen of heeft uw partner kinderen uit een eerdere relatie? Al deze zaken spelen mee bij de afwikkeling van de nalatenschap en kunnen dit behoorlijk complex maken. Ook na het overlijden van uw partner, belastingaangifte na een overlijden en andere zaken kunt u bij een notaris terecht.

Wat kost een notaris?

De kosten voor het afwikkelen van een erfenis kunnen per notaris erg uiteen lopen. Ook voor het opstellen van een verklaring van erfrecht of het opstellen van een testament verschillen de tarieven soms flink. Heeft de overledene een notaris aangewezen, dan richt u zich uiteraard tot deze notaris. Voor andere zaken is het de moeite waard om vooraf te informeren naar het tarief. Het laten opstellen van een testament bijvoorbeeld, kan u zomaar € 700 kosten, terwijl een andere notaris hiervoor net € 200 rekent. Vanzelfsprekend kijkt u bij het kiezen van een notaris niet alleen naar de prijs, maar ook naar de locatie en de service van het kantoor.


Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem gratis contact met ons op:

0800 - 1292
Ma t/m vrj: 8.00 - 17.00 uur.

Yarden blog

jan

27

Genieten!

Enkele momenten waar geprobeerd is weer te geven, dat genieten een kunst is en een voorrecht! Dat genieten energie kan geven en na bewezen dienstverlening, een dankbare herinnering en stimulans is dit werk te blijven doen.

Genieten!