Overlijden in het buitenland

Stelt u zich eens voor. Een dierbare van u is op reis naar het buitenland en komt te overlijden. Of u bent samen op vakantie en uw reisgenoot overlijdt. Wat moet u doen, wie moet u bellen en hoe komt de overledene terug naar Nederland? Er komen dan veel vragen op u af. Wat u moet regelen hangt af van de situatie. We noemen een aantal belangrijke zaken.

Overlijden melden

Bent u samen op reis in het buitenland en overlijdt uw reisgenoot? Meld het overlijden dan direct bij de volgende organisaties:

  • De alarmcentrale van de verzekeraar, als uw reisgenoot een reisverzekering heeft
  • Heeft de overledene een uitvaartverzekering, meld dan ook het overlijden bij de verzekeraar. Voor het melden van een overlijden is Yarden 24/7 bereikbaar, bel vanuit het buitenland ons speciale telefoonnummer: +31 88 927 3927.
  • De eventuele reisorganisatie waarmee uw reisgenoot op vakantie was
  • Als de overledene geen reisverzekering heeft en er geen reisorganisatie betrokken is, kunt u contact opnemen met de lokale politie, de Nederlandse ambassade of het consulaat

Moeten er (andere) nabestaanden op de hoogte worden gebracht van het overlijden van uw reisgenoot? Hiervoor kunt u bijvoorbeeld vrienden of familie in Nederland inschakelen. Ook de reisorganisatie kan u hierbij helpen.

Is uw naaste alleen op reis?

Wat als uw naaste alleen op reis is en in het buitenland komt te overlijden? Meestal zal de reisorganisatie of de politie de nabestaanden inlichten. Wordt u als naaste ingelicht van het overlijden van uw dierbare in het buitenland? Neem dan ook in dit geval direct contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering en meld het overlijden bij de uitvaartverzekering.

Officiële documenten

Van het overlijden van uw reisgenoot of dierbare in het buitenland, moet aangifte worden gedaan in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Hiervoor is een verklaring van overlijden nodig, die wordt opgesteld door een arts ter plaatse. De gemeente stelt een definitieve akte van overlijden op. Een uittreksel van deze akte heeft u nodig om allerlei formele zaken te regelen. Met dit document doet u ook in Nederland aangifte van het overlijden, bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin de overledene woonde.

Laissez-passer of lijkenpas aanvragen

Bij de lokale gemeente kunt u ook een laissez-passer aanvragen. Dit document is benodigd is om het lichaam van de overledene terug te vervoeren naar Nederland. Als de lokale autoriteiten dit document niet afgeven, kunt u een lijkenpas aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het land van overlijden.

Vervoer van de overledene naar Nederland

De zogenoemde ‘repatriëring’ wordt meestal vergoed en geregeld door de reisverzekering. De verzekeraar neemt veel werk uit handen, door familie in te lichten, formaliteiten af te handelen en het transport van de overledene naar Nederland te regelen.

Heeft de overledene geen reisverzekering? Dan kunt u een professioneel repatriëringsbedrijf inschakelen om de repatriëring te regelen. Het vervoer naar Nederland kan per auto of vliegtuig. Schiphol heeft een speciaal mortuarium waar het lichaam na aankomst in Nederland zo goed mogelijk kan worden bewaard. De uitvaartondernemer zorgt vervolgens dat het lichaam op de luchthaven wordt opgehaald. Vaak wordt het lichaam voor de terugreis ook eerst gebalsemd. Dit is afhankelijk van het land waar iemand is overleden.

Uitvaart (begraven of cremeren) in het buitenland

De nabestaanden kunnen ook beslissen om hun naaste in het buitenland te begraven of cremeren. U kunt de overledene daar laten opbaren om nog afscheid te kunnen nemen. Na crematie is het mogelijk om de urn met de as mee terug te nemen naar Nederland of te laten vervoeren. Vervoert u de as zelf? Dan is het raadzaam om een verklaring van overlijden en een verklaring inzake de crematie bij de hand te houden.

Als de familie van de overledene geen geld heeft om de overledene naar Nederland te laten vervoeren, dan wordt het lichaam ook in het buitenland begraven of gecremeerd. De plaatselijke autoriteiten betalen voor de uitvaart en voeren deze uit volgens plaatselijke gewoonten. De nabestaanden kunnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie opvragen, zoals de datum van de begrafenis of crematie of het adres van de begraafplaats en het grafnummer.

Kosten bij overlijden in het buitenland

De kosten van de repatriëring worden meestal vergoed door de reisverzekering. Ook de kosten voor de stappen om het vervoer mogelijk te maken, vallen in de vergoeding. Zoals de kosten voor een lokale begrafenisondernemer die het lichaam gereed maakt voor de terugreis. Is er geen reisverzekering, dan kan de ambassade u eventueel helpen door contact op te nemen met nabestaanden in Nederland voor financiële ondersteuning.

Uitvaartverzekering

De kosten van de begrafenis of crematie in het buitenland worden geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de uitvaartverzekering. De uitvaartondernemer in Nederland kan echter geen uitvaart regelen in het buitenland, dus u moet zelf een lokale uitvaartondernemer regelen.


Yarden blog

jan

27

Genieten!

Enkele momenten waar geprobeerd is weer te geven, dat genieten een kunst is en een voorrecht! Dat genieten energie kan geven en na bewezen dienstverlening, een dankbare herinnering en stimulans is dit werk te blijven doen.

Genieten!