Uitvaartverzorging

Er zijn veel manieren om het laatste afscheid tot een goed afscheid te maken. Cultuur, religie, rituelen en tradities hebben er de afgelopen decennia voor gezorgd dat uitvaarten steeds persoonlijker worden. Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is iedere keer weer bijzonder dat onze medewerkers op een kwetsbaar moment in het leven van een ander zo’n belangrijke rol mogen spelen.

Landelijke dekking

1 Landelijke dekking

Yarden streeft naar landelijke dekking. Dit bereiken we onder meer met de bouw van nieuwe yardenhuizen en door samenwerkingen met andere uitvaartorganisaties in de gebieden waar Yarden minder sterk vertegenwoordigd is. Met 157 vrijwilligers, 1.150* medewerkers (waaronder 140 lokale uitvaartverzorgers), 64* uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

*incl. deelnemingen
In een nieuw jasje

2 In een nieuw jasje

Ruim 700 Yarden-medewerkers werden in een nieuw tenue gestoken. Bijzonder is dat onze medewerkers intensief betrokken waren bij het nieuwe ontwerp. Hun ervaringen op het gebied van draagcomfort en functionaliteit hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontwerpproces. Onze mensen weten als geen ander dat kleding waarin je je goed voelt, bijdraagt aan een positieve uitstraling. We vinden het belangrijk dat nabestaanden zich bij ons op hun gemak voelen. De ervaringen van onze medewerkers zijn meegenomen in het kledingontwerp. Naast uitstraling is ook rekening gehouden met draagcomfort en functionaliteit. Onze medewerkers kunnen voor verschillende momenten een passend tenue samenstellen, afhankelijk van de gelegenheid en de functie.
Nieuwe franchisenemer

3 Nieuwe franchisenemer

Marinette Boersma startte als zelfstandig uitvaartondernemer in de regio Annen-Gieten-Stadskanaal, onder de naam Yarden & Boersma. Ze had al jaren ervaring als uitvaartverzorger voor Yarden Uitvaartorganisatie in deze regio en is bekend met de lokale uitvaartlocaties, gebruiken en gewoonten. In maart 2018 was het tijd voor de stap naar zelfstandigheid maar nog altijd met dezelfde passie en betrokkenheid. Met 27 franchisenemers verdeeld over Nederland is Yarden altijd dichtbij.
Afscheidshuis

4 Afscheidshuis

In september 2018 opende uitvaartondernemer Elga de Brave (Yarden & De Brave) haar eigen afscheidshuis in Nijkerk. In een inspirerende en ruime locatie kan zij families kan ontvangen en haar werkzaamheden in alle rust doen.
Waarheen, waarvoor?

5 Waarheen, waarvoor?

Franchisenemer Koop Geersing van Yarden & Geersing Uitvaartzorg uit Zeist startte begin 2018 als radiomaker bij NH Radio. Op zondagochtend tussen 7.00 en 8.00 uur maakt hij het live programma ‘Waarheen, Waarvoor?’, waarin hij met zijn gasten praat over alles wat te maken heeft met leven en dood. Inspirerende gesprekken met een glimlach, afgewisseld met mooie muziek.
Meer keuzevrijheid in uitvaartvorm door resomeren

6 Meer keuzevrijheid in uitvaartvorm door resomeren

Cremeren of begraven? De meeste Nederlanders voelen zich vrij om te kiezen voor een begrafenis of crematie. Een andere vorm van lijkbezorging is resomeren, een nieuwe uitvaartvorm die op dit moment nog niet mogelijk is in Nederland. Resomeren (of bio-cremeren) betekent “oplossen in water”. Door middel van een alkalische vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Na afloop van het proces blijft er een volledig steriele, waterige vloeistof en compleet schoon wit poeder over. Vanwege het milieuvriendelijkere karakter en vanuit onze visie op betekenisvol ondernemen, zet Yarden zich volop in om resomeren in Nederland mogelijk te maken. TNO heeft in opdracht van Yarden Uitvaartorganisatie onderzoek gedaan naar de arbo- en milieuveiligheid van resomeren. In juni 2018 bood Yarden het onderzoeksrapport aan bij de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het rapport staat dat resomeren geen (veiligheids)belemmeringen kent voor het wettelijk toestaan van deze methode. Ook aan milieu-eisen kan worden voldaan. In een eerder onderzoek toonde TNO al aan dat de milieubelasting van resomeren gunstig afsteekt bij de wel toegestane methoden begraven en cremeren.
Nieuwe uitvaartwet

7 Nieuwe uitvaartwet

In 2018 presenteerde D66 een initiatiefnota met 14 verbeterpunten van de huidige Wet op de lijkbezorging. Naast dat wij resomeren in Nederland mogelijk willen maken, zijn we ook voorstander van andere punten uit de initiatiefnota. Zoals verduurzaming, eenvoudiger maken van het verlengen van de grafrechten en toestaan van cremeren of begraven binnen 20 uur. In een multicultureel land als Nederland, is islamitisch en joods begraven binnen 24 uur nu ingewikkeld. Een eenvoudige oplossing is dat begraven of cremeren voortaan mogelijk wordt na 20 uur, in plaats van na 36 uur. Dit betekent minder regelwerk voor nabestaanden en instanties. Bovendien past dit beter in onze samenleving met een grote diversiteit aan religies.
Sociale steun zorgt voor minder intense rouw

8 Sociale steun zorgt voor minder intense rouw

De Nederlander die positief terugkijkt op de uitvaart van een naaste, ervaart drie jaar later nog steeds dat de uitvaart een bijdrage heeft geleverd aan de verwerking van het verlies. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Yarden. In dit onderzoek kwam ook naar voren dat vooral het ontvangen van sociale steun kort na het overlijden en persoonlijke rouwrituelen helpen om met het verlies om te gaan. Voor dit onderzoek zijn dezelfde nabestaanden zowel kort na het overlijden als drie jaar later bevraagd.