Zoveel mensen, zoveel wensen

Onze samenleving kent een rijke verscheidenheid. Niemand is hetzelfde en afscheid nemen betekent voor iedereen weer wat anders. We leren van alle culturen, van hun gewoonten en gebruiken en zien dat deze weer door andere culturen worden overgenomen. Vanuit onze visie om een goed afscheid voor iedereen bereikbaar te maken, kunnen wij dit alleen maar loven.

Eten verbindt

1 Eten verbindt

Integratiediner Rotterdam
In veel culturen speelt eten een belangrijke rol en achter een traditioneel gerecht schuilt vaak een verhaal. In het multiculturele Rotterdam – dat zo’n 170 nationaliteiten telt – organiseerden we voor het tweede jaar op rij het Yarden-integratiediner, een afgeleide van het Nationaal Integratiediner. In yardenhuis van Rotterdam genoten gasten van een maaltijd en konden ze met elkaar praten om elkaars cultuur beter te leren kennen en begrijpen. En daarnaast was het heerlijk proeven van Kaapverdische, Portugese, Israëlische, Marokkaanse en Hindoestaanse gerechten.
Multicultureel yardenhuis -ruimte voor rituelen

2 Multicultureel yardenhuis -ruimte voor rituelen

Ons multiculturele uitvaartcentrum yardenhuis Amsterdam-Zuidoost wordt een ontmoetingsplek waar nabestaanden met iedere geloofsovertuiging en eigen uitvaartrituelen afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbare. De 160 Nationaliteiten uit Amsterdam-Zuidoost delen hier straks een plaats om op eigen wijze te rouwen. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van bewoners, bestuur van stadsdeel Zuidoost en Yarden in vervulling. Met het multiculturele uitvaartcentrum komt er een plek waar alle gemeenschappen volgens hun eigen geloofsovertuiging en uitvaartrituelen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. De bouw is officieel in 2018 gestart. Op 5 maart gaven Muriël Dalgliesh namens de gemeente en Sabrina Franken namens Yarden het feestelijke startsein. Het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost is eind 2019 klaar voor gebruik. Het yardenhuis wordt niet alleen een plek voor afscheid, ook komen mensen er samen om te herinneren, lotgenoten te ontmoeten of een voorstelling bij te wonen. Zo’n plek, waar alle 160 nationaliteiten die Amsterdam-Zuidoost kent zich thuis voelen, was er nog niet.

l
Multicultureel yardenhuis -ruimte voor rituelen
Multicultureel ontwerp
Het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost is volledig ontworpen samen met mensen van verschillende culturen, religies, achtergronden en gemeenschappen in Zuidoost. Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging van Yarden: ”Een huis, dat betekent 24 uur per dag open zijn, er kunnen bidden, waken, koken, mensen ontvangen en samenzijn zoals dat voor jóu goed is. Om dat te realiseren zijn we samen met de gemeenschap naar de moskee, de hindoetempel, kerken en buurthuizen gegaan en bij mensen thuis geweest. Van en voor iedereen komt iets terug in het gebouw. Iedereen is hier welkom. Daar zijn we ongelofelijk trots op.”

Ruime toiletten
Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Zo komen er meerdere keukens met de juiste afzuigsystemen voor geurige gerechten uit de Antilliaanse en Surinaamse keukens, toiletten die ruimte bieden voor grote gewaden en omvangrijke hoofddeksels van bijvoorbeeld Ghanese vrouwen en een geluidsinstallatie die afgestemd kan worden op zowel ingetogen als uitbundige diensten. Nabestaanden kunnen de overledene naar eigen inzicht verzorgen of bewassen en zich terugtrekken in een eigen (gebeds-)ruimte.

Multicultureel yardenhuis -ruimte voor rituelen
Medewerkers afspiegeling van de gebruikers
Voor Yarden bracht het proces in aanloop naar de bouw ook nieuwe inzichten. De medewerkers werden in de afgelopen jaren opgeleid en getraind om elk soort afscheid goed te kunnen begeleiden. Samen met een cultureel antropoloog werd een interne leergang ontwikkeld over sterven, uitvaart en rouwen in multicultureel Nederland. Sabrina Franken: “Het team dat straks in dit uitvaartcentrum gaat werken is een afspiegeling van de gebruikers. Hoe kunnen we anders goed gastheerschap waarmaken?”
Transformatie voor onze locaties

3 Transformatie voor onze locaties

Introductie yardenhuizen
Eén plek waar bezoekers om verschillende redenen naartoe kunnen gaan. Denk aan persoonlijk afscheid nemen, iemand herinneren, elkaar ontmoeten en bijvoorbeeld lezingen, exposities of vergaderingen bezoeken. Of wellicht een kookworkshop volgen of een potje bridgen. Een brede sociale ontmoetingsfunctie, dat is wat wij voor ogen hebben met onze locaties. Daarom doopten we die om tot yardenhuizen: een plek die bezoekers verder helpt met een goed afscheid en waar u een leven lang welkom bent.