Informatie over uitvaarten en het coronavirus

In verband met de recente corona maatregelen die zijn afgekondigd door het ministerie van VWS heeft Yarden maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Maatregelen

Ons beleid is er op gericht om onze dienstverlening te continueren en de gezondheid van nabestaanden, belangstellenden en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen. Hierbij volgt Yarden de richtlijnen van RIVM en het ministerie van VWS. Indien de veiligheid van medewerkers in het gedrang komt, wijken we van deze richtlijnen af. We volgen daarin de adviezen van de brancheorganisaties.

Lees meer over de specifieke maatregelen die wij in verband met corona op onze locaties hebben genomen en wat dat voor u als gast betekent:

Coronamaatregelen bij het bezoeken van Yarden-locaties

Aantal bezoekers

Bij plechtigheden mogen wij maximaal 100 personen ontvangen. Kinderen tot 13 jaar worden meegeteld.

Het aantal bezoekers is afhankelijk van de grootte en de indeling van de ruimtes. Overleg daarom altijd met uw uitvaartverzorger over de mogelijkheden.

Begroetingen

Wij verzoeken u, in lijn met de voorgeschreven maatregelen, geen handen te schudden.

Wilt u de aanwezigen condoleren of begroeten, dan kunt dat bijvoorbeeld doen door uw hand op uw hart te leggen.

Mondkapje

Wij verzoeken u om een mondkapje te dragen tijdens het verblijf in onze panden. Dit geldt ook voor bezoekers die tegen corona zijn gevaccineerd.

Zolang u op 1,5 meter afstand van elkaar zit, kunt uw mondkapje afdoen. Wanneer u van uw zitplaats opstaat, dient u het mondkapje weer op te doen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp (update: 25 mei 2021).

Overlijden melden
Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op dezelfde manier. Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat uw overleden dierbare besmet is met het Coronavirus.

Kan de uitvaart van een besmet persoon wel plaatsvinden?

Er is geen reden om de uitvaart niet door te laten gaan. Wij nemen daarbij wel de juiste beschermingsmaatregelen en verwachten dat u dit ook doet.

Uitvaart regelen
Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te regelen?

De uitvaart kan telefonisch of via Teams/Skype/Facetime worden geregeld. De regeling kan ook op een Yarden vestiging plaatsvinden. Wij houden daarbij de afstand van 1,5 meter in acht. Gemaakte afspraken worden per e-mail bevestigd.

Opbaring/ Verzorging overledene
Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het coronavirus?

Verzorging van een overledene kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum plaatsvinden.

Bij verzorging thuis is het mogelijk om samen met de direct nabestaanden de overledene te verzorgen indien zij 1,5 meter afstand bewaren.

Indien het niet mogelijk is om de kist met de overledene het woonhuis uit te krijgen, is een thuisopbaring niet mogelijk. Wij zullen uw dierbare verzorgen en opbaren in een door u uitgekozen kist waarna u in het uitvaartcentrum of, indien u dit wenst bij u thuis, uw dierbare kunt bezoeken en afscheid kunt nemen tot op de dag van de uitvaart.

Wij volgen hierbij een strikt hygiëneprotocol. Zo dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding.

Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het coronavirus?

Dit is mogelijk. Een voorwaarde is dat uw dierbare in de kist vanuit uw huis kan worden uitgedragen.

Uitvaartcentrum
Kan rouwbezoek in een uitvaartcentrum doorgaan?

Openbaar rouwbezoek/condoleance is weer mogelijk. Het is locatie afhankelijk hoeveel mensen er in de betreffende ruimte toegelaten kunnen worden. Naleving van de 1,5 meter afstand regel moet mogelijk zijn. Vraag uw uitvaartverzorger naar de mogelijkheden in het uitvaartcentrum.

Condoleren, kan dat wel?

Er wordt geen hand gegeven. Maar hoe condoleert u dan wel? Dit kan door uw hand op uw hart te leggen zoals hier uitgebeeld.

Crematie/ begrafenis
Mondkapje dragen tijdens verplaatsing door het pand

Wij verzoeken u om een mondkapje te dragen tijdens het verblijf in onze panden. Dit geldt ook voor bezoekers die tegen corona zijn gevaccineerd. Wanneer u zit mag het mondkapje af, maar bij verplaatsing wordt u verzocht het mondkapje te dragen. Het is de bedoeling dat u zelf een mondkapje bij u heeft. Mondkapjes zijn geen vervanging van de 1,5 meter richtlijn.

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart?

Voor een uitvaart geldt een maximum van 100 personen. Kinderen tot 13 jaar worden meegeteld. Hoeveel gasten wij uiteindelijk in het crematorium kunnen ontvangen blijft, gegeven de 1,5 meter richtlijn, afhankelijk van de grootte en de indeling van de ruimtes. Overleg daarom altijd met uw uitvaartverzorger over de mogelijkheden.

Hoeveel gasten mogen er in het restaurant of koffiekamers?

Wij mogen in het restaurant of koffiekamers maximaal 100 gasten exclusief personeel ontvangen. Echter door de restricties van 1,5 meter is dit sterk afhankelijk van de grootte van de locatie. Neemt u dus altijd eerst contact met uw uitvaartverzorger op voor het exacte aantal.

Is qua catering, eten, drinken en onze service weer alles mogelijk?

Bijna alles is weer mogelijk echter, houden wij in onze horecagelegenheden rekening met de veiligheid en gezondheid van u en onze medewerkers. Wij verzoeken u vriendelijk de aangescherpte maatregelen op te volgen en begrip te hebben voor eventuele noodzakelijke aanpassingen in ons assortiment en onze serveerwijze.

Kijk op de pagina Eten en drinken voor de diverse mogelijkheden.

Condoleren, kan dat wel?

Er wordt geen hand gegeven. Maar hoe condoleert u dan wel? Dit kan door uw hand op uw hart te leggen zoals hier uitgebeeld.

Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Nee, niet in persoon. Er zijn regels waar deze patiënten zich aan dienen te houden. Het is soms wel mogelijk om de uitvaart ‘digitaal’ bij te wonen.

Mag iemand uit een risicogroep – zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem – naar de uitvaart komen?

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om een uitvaart bij te wonen evenals het bezoeken van andere gelegenheden.

Uitvaartverzekering
Heeft een overlijden als gevolg van het coronavirus gevolgen voor mijn uitvaartverzekering?

Als verzekerde met een Yarden polis bent u verzekerd van een uitvaart. Dit geldt ook bij een overlijden als gevolg van het coronavirus. Bij het regelen van de uitvaart volgen we de instructies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).


Heeft u vragen?

Een aantal terugkerende vragen hebben wij verzameld en voorzien van antwoord, op de pagina veelgestelde vragen. Vindt u hier wellicht het antwoord op uw vraag?

Veelgestelde vragen

Juridische hulp bij een sterfgeval

Yarden in de buurt

Bent u op zoek naar een locatie? Wilt u weten of u begraven kunt worden op die mooie begraafplaats bij u in de buurt?