Informatie over uitvaarten en het coronavirus

We gaan weer voor een groot deel terug naar het oude normaal. Dat vinden wij fijn voor de nabestaanden die wij helpen. Want dit betekent dat er weer veel meer mogelijk is bij de uitvaarten die wij mogen verzorgen.

Op deze pagina staat de laatste informatie over onze uitvaartverzorging na het versoepelen van de coronamaatregelen. 

Update: 21-2-2022

Gesprek met de uitvaartverzorger

Het regelgesprek waarin we alles voor de uitvaart regelen, vindt online plaats of bij u thuis. Natuurlijk altijd met alle aandacht die nodig is om een mooie uitvaart te regelen.

U kunt ook kiezen voor een combinatie van thuis en online. Dat hangt af van wat u het prettigst vindt. Als de overledene besmet was met het coronavirus of als een van de aanwezige nabestaanden besmet is, vindt het regelgesprek altijd via Microsoft Teams plaats.

Er geldt geen maximum aantal aanwezigen meer bij regelgesprekken. Nabestaanden en onze collega’s hoeven bij het regelgesprek ook geen mondkapje meer te dragen. Uiteraard mag dit wel.

Voor de veiligheid van de nabestaanden en onze collega’s vragen wij u om bij het regelgesprek anderhalve meter afstand te bewaren en de ruimte zo goed mogelijk te ventileren.

Voor het videobellen gebruiken we Microsoft Teams (download de instructie). Als hier geen mogelijkheid toe is, kunnen we alternatieven aanbieden. Het videobellen werkt in de praktijk naar tevredenheid. We kunnen hetzelfde voor de nabestaanden betekenen als altijd.

Coronabewijs niet nodig

Een uitvaart bezoeken mag volgens de regels van de Rijksoverheid zonder coronapas. Dit geldt zowel voor de uitvaart als voor het samenzijn na afloop met een hapje en een drankje. Ook hoeven bezoekers zich niet te registreren bij binnenkomst. Als de familie dat wil, is het natuurlijk wel mogelijk om een coronabewijs te vragen aan de bezoekers.

Het dragen van mondkapjes

Het mondkapje is niet meer verplicht bij een bezoek aan een van onze locaties. Uiteraard mag dit wel als u zich daar prettig bij voelt.

De verzorging van uw dierbare

Zowel thuis als op locatie geldt geen maximum aantal aanwezigen meer bij de verzorging van uw dierbare. 
Helpt u liever op afstand? Bespreek dan vooraf met de uitvaartverzorger welke kleding uw dierbare aan krijgt, hoe zijn of haar haar moet zitten, of er wel of geen make-up gebruikt mag worden, enzovoorts. Het helpt als u een goed lijkende foto klaarlegt die bij de verzorging gebruikt kan worden als voorbeeld. Zo zorgen we er samen voor dat uw dierbare eruit ziet zoals u dat wilt.

De anderhalve meter regel verdwijnt

Het is niet langer verplicht om anderhalve meter afstand te houden tot elkaar. Dit betekent ook dat er geen maximum is voor het aantal aanwezigen bij bijvoorbeeld rouwbezoeken of verzorging met familie thuis en op locatie. Met het loslaten van de anderhalve meter afstand kunnen we weer alle gasten dertig minuten voor aanvang toelaten in de ontvangstruimte. Er hoeft ook geen afstand meer gehouden te worden in de aula, koffiekamer en ontvangstruimte.

Aantal aanwezigen bij een uitvaart

Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer bij uitvaarten. En vaste zitplaatsen zijn niet meer verplicht. Het aantal personen dat bij de uitvaart aanwezig kan zijn, verschilt per locatie. De uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.

Algemene basisregels 

Wij wijzen voor de volledigheid op de adviezen van de rijksoverheid voor thuisopbaring:

  • Volg de regels van het RIVM met betrekking tot het aantal mensen dat u thuis ontvangt.
  • Vraag het bezoek of ze geen koorts hebben of verkouden zijn.
  • Houd anderhalve meter afstand. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden.
  • Mensen die tot één huishouden behoren, hoeven geen afstand te houden tot elkaar maar wel tot anderen.

Live streaming

Vorig jaar zijn wij begonnen met het live uitzenden van uitvaarten via een beveiligde internetlink. Dit is zo goed bevallen, dat we dit blijven aanbieden. Zo kunnen mensen die ziek zijn of ver weg wonen toch bij de uitvaart aanwezig zijn. De uitvaartverzorger kan meer over live streaming vertellen.


Heeft u vragen?

Een aantal terugkerende vragen hebben wij verzameld en voorzien van antwoord, op de pagina veelgestelde vragen. Vindt u hier wellicht het antwoord op uw vraag?

Veelgestelde vragen

Juridische hulp bij een sterfgeval

Yarden in de buurt

Bent u op zoek naar een locatie? Wilt u weten of u begraven kunt worden op die mooie begraafplaats bij u in de buurt?