Informatie over uitvaarten en het coronavirus

Wij denken mee om elke uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Ook nu we weer anderhalve meter afstand moeten houden en er hierdoor minder mensen bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Gelukkig kunnen wij aan de meeste wensen van nabestaanden voldoen. Na afloop horen we vaak dat het afscheid weliswaar anders was, maar daardoor juist heel bijzonder.

Uiteraard doen wij alles volgens de regels van het RIVM. Op deze pagina staat de laatste informatie over onze dienstverlening in coronatijd.

Update 29 november 2021

Gesprek met de uitvaartverzorger

Het regelgesprek vindt plaats via videobellen en online. Ook het bespreken van de afscheidsdienst doen wij via videobellen. Natuurlijk met alle aandacht die nodig is om een mooie uitvaart te regelen. Voor het videobellen gebruiken we Microsoft Teams. Als hier geen mogelijkheid toe is, kunnen we alternatieven aanbieden. Het videobellen werkt in de praktijk naar tevredenheid. We kunnen hetzelfde voor de nabestaanden betekenen als altijd.

Coronabewijs niet nodig

Een uitvaart bezoeken mag volgens de regels van de Rijksoverheid zonder coronapas. Dit geldt zowel voor de uitvaart als voor het samenzijn na afloop met een hapje en een drankje. Ook hoeven bezoekers zich niet te registreren bij binnenkomst.

Als de familie dat wil, is het natuurlijk wel mogelijk om een coronabewijs te vragen aan de bezoekers.

Het dragen van mondkapjes

Bij een bezoek aan onze locatie is het dragen van een mondkapje verplicht bij binnenkomst en bij verplaatsing door het gebouw. Als u zit, kunt u het mondkapje afdoen.

De verzorging van uw dierbare

Bij het verzorgen met meerdere personen is het niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Wij willen nabestaanden en onze medewerkers zoveel mogelijk beschermen. Daarom kunt u op dit moment helaas niet meehelpen.

U kunt natuurlijk wel op afstand helpen door vooraf met de uitvaartverzorger te bespreken welke kleding uw dierbare aan krijgt, hoe zijn of haar haar moet zitten, of er wel of geen make-up gebruikt mag worden, enzovoorts. Het helpt als u een goed lijkende foto klaarlegt die bij de verzorging gebruikt kan worden als voorbeeld. Zo zorgen we er toch samen voor dat uw dierbare eruit ziet hoe u dat wilt.

Thuisopbaring is mogelijk

Uw dierbare kan thuis opgebaard worden in een uitvaartkist of lijkwade. Een plank- of bedopbaring is momenteel niet mogelijk. De verzorging vindt plaats in het uitvaartcentrum. Wij wijzen u voor de volledigheid op de adviezen van de rijksoverheid voor thuisopbaring:

  • Volg de regels van het RIVM met betrekking tot het aantal mensen dat u thuis ontvangt.
  • Vraag het bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben.
  • Houd anderhalve meter afstand. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen afstand te houden.
  • Mensen die tot uw huishouden behoren, hoeven geen afstand te houden tot elkaar maar wel tot anderen.

Houd afstand

Wanneer u niet tot het zelfde huishouden behoort, vragen wij u anderhalve meter afstand te houden tot andere gasten.

Aantal aanwezigen bij een uitvaart

Het aantal personen dat bij de uitvaart aanwezig kan zijn, verschilt per locatie. De uitvaartverzorger kan hier meer over vertellen.
Waar nabestaanden elkaar eerder vasthielden voor troost, moeten we nu anderhalve meter afstand houden. Voor veel nabestaanden is dat een emotionele maatregel. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee wat er wel mogelijk is.

Algemene basisregels

  • was regelmatig uw handen of gebruik handgel
  • schud geen handen
  • hoest en nies in de elleboog
  • blijf thuis en doe een test bij klachten

Live streaming

Vorig jaar zijn wij begonnen met het live uitzenden van uitvaarten via een beveiligde internetlink. Dit is zo goed bevallen, dat we dit blijven aanbieden. Zo kunnen mensen die ziek zijn of ver weg wonen toch bij de uitvaart aanwezig zijn. Wilt u meer weten over hoe livestreaming werkt? De uitvaartverzorger kan er ook meer over vertellen.


Heeft u vragen?

Een aantal terugkerende vragen hebben wij verzameld en voorzien van antwoord, op de pagina veelgestelde vragen. Vindt u hier wellicht het antwoord op uw vraag?

Veelgestelde vragen

Juridische hulp bij een sterfgeval

Yarden in de buurt

Bent u op zoek naar een locatie? Wilt u weten of u begraven kunt worden op die mooie begraafplaats bij u in de buurt?