Nederland neemt afscheid van eeuwenoude uitvaarttradities

1 december 2016
Nederlanders zeggen eeuwenoude uitvaarttradities vaarwel. Dat blijkt uit Afscheidsmonitor van Yarden.

Het liefst nemen ze afscheid van zwarte/donkere kleding (39%), droevige muziek (34%), koffie met cake (33%) en de rij bij het condoleren (33%). Opvallend is dat vooral 60-plussers droevige muziek en donkere kleding graag zien verdwijnen. Jongeren steken de doodskist en uitvaartdienst graag in een modern jasje. Nog niet heel Nederland breekt met tradities. Bijna een kwart (24%) wil de huidige uitvaarttradities in ere houden.

Meer vrolijkheid en kleur

Meer dan de helft van de mensen geeft aan het stemmige zwart en grijs van de rouwkleding en -kaart liever te vervangen voor gekleurde varianten. Wanneer men voor de keuze staat, wil een ruime meerderheid liever een borrel dan koffie met cake en liever vrolijke muziek dan droevige muziek. Vooral ouderen zien droevige muziek (48%) en zwarte kleding (60%) het liefst verdwijnen. Wel kiezen ouderen vaker voor een meer traditionele uitvaartvorm, zoals een ingetogen uitvaart en een afscheidsdienst in een kerk of crematorium. Terwijl jongeren vaker dan ouderen afwijken van de traditionele kist en uitvaartdienst. Jongeren willen vaker een groots, feestelijk afscheid, een persoonlijke kist, een biologisch afbreekbare kist en begraven worden in de natuur.

Steunbetuiging blijft traditioneel

De digitalisering van de samenleving krijgt nog weinig vat op uitvaarttradities. Steun betuigen aan nabestaanden doet 71% nog steeds door een kaart te sturen tegenover 9% die dit doet op social media of op een speciale website. Ook plaatst men liever een foto van de overledene bij de kist (41%) dan een filmpje te tonen over de overledene (32%).

Afscheid op maat

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: "De Afscheidsmonitor toont de grote variatie in uitvaartwensen en -tradities. De traditionele uitvaart is op zijn retour en veel consumenten willen tradities graag verruilen voor hun persoonlijke afscheidswensen. Tegelijkertijd wil 1 op de 4 de uitvaarttradities in ere houden. Om ervoor te zorgen dat het afscheid past bij ieders persoonlijke wensen, is het nodig dat mensen hun uitvaartwensen bespreken met hun naasten en vastleggen. Dat draagt bij aan een goed afscheid en helpt mensen verder."

Yarden Afscheidsmonitor

Yarden doet 2 keer per jaar onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar trends en ontwikkelingen op het gebied van verlies, afscheid, uitvaart, herinneren en rouw. Met de Afscheidsmonitor probeert Yarden zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen in maatschappelijke ontwikkelingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 750 respondenten door marktonderzoekbureau PanelWizard.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden