Ali B reikt Yarden Afscheidsprijs uit

16 september 2017
Yarden Uitvaartorganisatie heeft op 16 september tijdens haar Landelijke Vrijwilligersdag voor de 8e keer de Afscheidsprijs uitgereikt.

‘Watermethode’, de wateropbaring voor overleden pasgeborenen, is de winnaar van de Juryprijs geworden. ‘Luizterverhaal’ won de Publieksprijs. Beide winnaars ontvingen een cheque ter waarde van € 7.500 uit handen van rapper, cabaretier en theatermaker Ali B.

De Afscheidsprijs leeft!

Ali B: "De dood laat je zien wat belangrijk is in het leven. Daarom is het mooi om te zien dat zo veel mensen bij leven nadenken over wat kan bijdragen aan het bespreekbaar maken van de dood en een goed afscheid. Persoonlijk heb ik ervaren hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te kunnen nemen. De winnende initiatieven maken dit voor meer mensen mogelijk."

De dood bespreekbaar maken  

Derck van der Vegte, voorzitter Vereniging Yarden: "We zijn verheugd dat we dit jaar maar liefst 131 inzendingen hebben mogen ontvangen met originele, grensverleggende en taboedoorbrekende ideeën over (praten over) de dood en het afscheid. Yarden wil de dood bespreekbaar maken en aan het jaarlijks toenemende aantal inzendingen en stemmen  te zien, draagt de Afscheidsprijs daaraan bij."

"Opvallend dit jaar zijn de vele inzendingen met een product of dienst die een gepersonaliseerd afscheid mogelijk maken. Daarnaast waren er veel inzendingen die kinderen op een laagdrempelige manier bewust maken van dood en rouw met behulp van (interactieve) apps, spelmaterialen en boeken."

"De betrokkenheid van alle deelnemers om praten over de dood te stimuleren en een goed afscheid mogelijk te maken, is erg inspirerend. Het helpt ons om aan te blijven sluiten op veranderende wensen die een persoonlijk afscheid mogelijk maken."

‘Watermethode’ winnaar Juryprijs

De Watermethode, ook wel wateropbaring, is een manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie. Dit idee vond de jury het meest innovatief en taboedoorbrekend om de dood en het afscheid bespreekbaar te maken. Het leidde ook tot discussies binnen de jury: hoe ver wil je gaan in rouwverwerking, in het begeleiden van verlies?

Reactie van 1 van de juryleden: “Ik kende deze wijze van opbaren niet en gun het ouders van een pasgeboren overleden kindje. Het idee voelt dichtbij, is ongekunsteld en eenvoudig.” De jury wil graag dat meer mensen op de hoogte zijn van het bestaan van de Watermethode en beloont deze inzending daarom met de eerste prijs. Voor meer informatie: watermethode.nl.

‘Luizterverhaal’ winnaar Publieksprijs

Het Luizterverhaal is met 1.912 voorkeursstemmen van de meer dan 16.000 stemmen door het publiek verkozen tot winnaar van de Publieksprijs. Luizterverhaal maakt muzikale levensverhalen, waarbij met behulp van piano en zang over het verloop iemands leven wordt verteld.

Ieder hoofdstuk wordt gevolgd door een kort bijpassend liedfragment uit een bekende popsong, indien gewenst aangevuld met foto’s/film (archiefbeelden). Luizterverhaal is een muzikale versie van de traditionele levensloop, verteld in de laatste fase van iemands leven of op de uitvaart. Ook is het een unieke gelegenheid om mensen te bedanken die een belangrijke rol in het leven van de overledene hebben gespeeld. Voor meer informatie: luizterverhaal.nl.

Afscheidsprijs 2017

Yarden organiseerde de Afscheidsprijs dit jaar voor de 8e keer. Met de Afscheidsprijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven aan te dragen rondom (praten over) de dood en het afscheid. Daarnaast maakt het de behoeften van mensen inzichtelijk en mogelijk realiseerbaar door het winnen van de prijs. De Publieksprijs wordt uitgereikt aan de inzending die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Daarnaast is er ook een Juryprijs te winnen. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 7.500. Bekijk alle inzendingen voor de Juryprijs en de Publieksprijs op afscheidsprijs.nl.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden