Bouw eerste multiculturele uitvaartcentrum van start

6 maart 2018
Stadsdeel Zuidoost krijgt het eerste multiculturele uitvaartcentrum van Amsterdam. Gisteren gaven de gemeente en initiatiefnemer Yarden Uitvaartorganisatie het startsein voor de bouw.
Impressie mulitcultureel uitvaartcentrum Amsterdam Zuidoost

Met de bouw gaat een langgekoesterde wens van bewoners, bestuur van stadsdeel Zuidoost en Yarden in vervulling. Met het multiculturele uitvaartcentrum komt er  een plek waar alle gemeenschappen volgens hun eigen geloofsovertuiging en uitvaartrituelen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Naar verwachting is het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost medio 2019 klaar voor gebruik. 

Ruimte voor rituelen

Het uitvaartcentrum in Zuidoost wordt niet alleen een plek voor afscheid, ook komen mensen er samen om te herinneren, lotgenoten te ontmoeten of een voorstelling bij te wonen. Zo’n plek, waar alle 160 nationaliteiten die Amsterdam-Zuidoost kent zich thuis voelen, was er nog niet. “Hier in de thuisomgeving was er nog geen ruimte voor een afscheid volgens de tradities, rituelen en regels die voor de inwoners belangrijk zijn. Fantastisch dat die plek er nu wel komt,” vertelt Muriël Dalgliesh, voorzitter bestuurscommissie Zuidoost.

Het startsein voor bouw uitvaartcentrum

Multicultureel ontwerp

Het yardenhuis Amsterdam-Zuidoost is volledig ontworpen samen met mensen van verschillende culturen, religies, achtergronden en gemeenschappen in Zuidoost. Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzoring van Yarden: ”Een huis, dat betekent 24 uur per dag open zijn, er kunnen bidden, waken, koken, mensen ontvangen en samenzijn zoals dat voor jóu goed is. Om dat te realiseren zijn we samen met de gemeenschap naar de moskee, de hindoetempel, kerken en buurthuizen gegaan en bij mensen thuis geweest. Van en voor iedereen komt iets terug in het gebouw. Iedereen is hier welkom. Daar zijn we ongelofelijk trots op.”

Ruime toiletten

Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Zo komen er meerdere keukens met de juiste afzuigsystemen voor geurige gerechten uit de Antilliaanse en Surinaamse keukens, toiletten die ruimte bieden voor grote gewaden en omvangrijke hoofddeksels van bijvoorbeeld Ghanese vrouwen en een geluidsinstallatie die afgestemd kan worden op zowel ingetogen als uitbundige diensten. Nabestaanden kunnen de overledene naar eigen inzicht verzorgen of bewassen en zich terugtrekken in een eigen (gebeds-)ruimte.

Impressie nieuw yardenhuis Amsterdam Zuidoost

Medewerkers afspiegeling van de gebruikers

Voor Yarden bracht het proces in aanloop naar de bouw ook nieuwe inzichten. De medewerkers werden in de afgelopen jaren opgeleid en getraind om elk soort afscheid goed te kunnen begeleiden.  Samen met een cultureel antropoloog werd een interne leergang ontwikkeld over sterven, uitvaart en rouwen in multicultureel Nederland. Sabrina Franken: “Het team dat straks in dit uitvaartcentrum gaat werken is een afspiegeling van de gebruikers. Hoe kunnen we anders goed gastheerschap waarmaken?”


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden