Eerste cursisten Yarden Leergang geslaagd

6 juli 2015
Afgelopen zaterdag zijn de eerste 21 cursisten van de Yarden Leergang 'Sterven, uitvaart & rouw in multicultureel Nederland' geslaagd. De certificaten zijn uitgereikt door docente Yvon van der Pijl, assistent professor culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht.

Met deze leergang speelt uitvaartorganisatie Yarden in op de veranderende gebruiken en rituelen rondom sterven, uitvaart, rouw en gedenken bij diverse culturele (etnisch-religieuze) groepen in Nederland.

Onwetendheid over culturele verschillen

Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging bij Yarden: ‘De laatste jaren zien we vele ontwikkelingen op het gebied van afscheid nemen. Door onder meer ontkerkelijking gaan mensen op zoek naar ‘nieuwe’ rituelen. Er is grote belangstelling voor de ‘persoonlijke’ uitvaart’. Bovendien is de culturele (etnisch-religieuze) samenstelling van de Nederlandse bevolking veranderd. Hierdoor krijgen de uitvaart- en rouwrituelen in Nederland een diverser en ‘kleurrijker’ gezicht. Zowel binnen de Nederlandse samenleving als de professionele uitvaartzorg is vaak nog onwetendheid over de verschillende culturele manieren waarop de doden betreurd én gevierd worden.’

Franken: ‘Deze leergang heeft als doel om inzicht en verdieping te verschaffen in de culturele diversiteit van opvattingen rondom de dood in het algemeen, en uiteenlopende uitvaart- en rouwrituelen in Nederland. De focus van de leergang ligt op de belangrijkste culturele (etnisch-religieuze) bevolkingsgroepen (‘allochtoon’ en ‘autochtoon’) in Nederland en bereidt de cursisten voor om de culturele verschillen in hun dagelijkse werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen toepassen. Dat is belangrijk, want een goed afscheid helpt je verder. Het is daarom essentieel dat een uitvaart volledig recht doet aan de wensen van de overledene, uit welke cultuur dan ook.’

Yarden Leergang

In een twintigtal bijeenkomsten leidde de Yarden Leergang de cursisten langs diverse culturele en religieuze gebruiken, uiteenlopende rituelen en de verschillende vormen van eerbetoon, uitvaart en rouwproces. Vervolgens spitste de leergang zich toe op de wijze waarop dood, uitvaart, herinneren en rouw begrepen en geritualiseerd worden. Ook zijn de meest ‘ongewone’ gebruiken in een begrijpelijke context geplaatst.

In november gaat de leergang door met een tweede lichting cursisten. Yarden heeft de leergang inmiddels opgenomen in haar opleidings- en ontwikkelingsprogramma voor medewerkers.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden